hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atletizmde olaylı gün

    Atletizmde olaylı gün
    expand

    Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nden gelen doping görevlileri izinleri olmamasına rağmen numune almak isteyince milli takımlar başantrenörü Muharrem Or tarafından engellendi.

    Atletizm'de, Ankara'da yapılan Süper Lig ve 1. Lig Final Yarışmaları'nın ilk gününde doping nedeniyle tartışma yaşandı.

    19 Mayıs Spor Kompleksi içindeki Naili Moran Atletizm Sahası'nda, Avrupa şampiyonu milli atlet Nevin Yanıt'ın da mücadele ettiği 110 metre bayanlar engelli yarışının ardından, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu'ndan gelen yetkililer, sporculardan numune almak isteyince organizasyon yetkilileri ve Milli Takımlar Başantrenörü Muharrem Or'un engellemesiyle karşılaştı.

    Or ve yarışların organizasyon sorumlusu Cahit Yüksek, yetkililere izin vermeyince iki taraf arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bu sırada soyunma odasına giden sporculardan numune alınmadı.

    Milli Takımlar Başantrenörü Muharrem Or AA muhabirine, TMOK yetkililerinin elinde resmi bir belge olmadığını belirterek, "Yıllardır hem yurt içi hem de yurt dışında organizasyonlara katılıyorum. Prosedürü kimse benden iyi bilemez. Elinde resmi belge olmayan hiç kimseye numune aldırtamayız" dedi.

    Numune almak isteyen kurumun Atletizm Federasyonu'ndan izin belgesine sahip olması gerektiğini savunan Or, şöyle konuştu:

    "Sokaktan geçen herkes gelip buradan sporculardan numune alamaz. Belgesi olmayan insanın niyetinden şüphe ederim. Bu numuneler, nerede ve nasıl saklanıyor bilemeyiz. Belki değiştirip, üzerinde oynarlar. Doping alacak kurum buraya bir gün önceden gelip bir bayan, bir erkek tuvaleti olmak üzere iki ayrı yer hazırlar ve odaların izolasyonunu yapar. Bunların hiç birisi yapılmadan gelip sporculardan ellerini kollarını sallayarak numune alamazlar. Nasıl emin olacağız tuzak kurmadıklarından?"

    TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemediklerini söyledi.

    Federasyon'dan açıklama

    Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Süper Lig ve 1. Lig Final Yarışmaları'nda yaşanan doping tartışmasıyla ilgili, "Bu sorun sadece bu yarışta yaşanan bir aksaklıktan kaynaklandı" dedi.

    Terzi, AA muhabirine, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) yetkilileri ile aralarında iyi niyet ilişkisi olduğunu belirterek, "Doping numunesi alınabilmesi için gerekli prosedür var. Bu daha önce oluşturulmadığından, böyle bir sorun yaşandı" diye konuştu.

    Doping numunesi alınmak istendiğinde yetkililerin yarışlardan önceki teknik toplantıda bunu görüşmesi ve konunun yarışma statüsünde yer alması gerektiğini ifade eden Terzi, şunları söyledi:

    "Aslında Spor Genel Müdürlüğü, TMOK ve bizim aramızda, Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) nezdinde bir oluşum var. Daha önce İzmir'de yapılan yarışlarda doping numunesi alınmıştı. Ancak bu yarışta bir aksaklık yaşandı. Her iki tarafın da iyi niyeti söz konusu. Fakat bu yarışın statüsünde numune alımı olmadığı ve biz daha önceden kulüplere bilgi veremediğimiz için numune alımı söz konusu değil."

    Nevin Yanıt'ın antrenörünün açıklaması

    Avrupa şampiyonu milli Atlet Nevin Yanıt'ın antrenörü Cüneyt Yüksel, "Nevin Yanıt'ın adını kullanıyorlar. İnsanlar bu kadar kolay harcanmamalı" dedi.

    Cüneyt Yüksel, Naili Moran Atletizm Sahası'nda devam eden Süper Lig ve 1. Lig Final Yarışmaları'nda yaşanan doping olayıyla ilgili AA muhabirine, konunun Nevin Yanıt ile alakasının olmadığını belirtti.

    Yüksel, bayanlar 100 metre engelli yarışının ardından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele Komisyonu yetkililerinin sporculardan numune alması istemesinden sonra yarışma organizatörleri tarafından engellenmesiyle çıkan tartışmaların kendileriyle hiç bir ilgisinin olmadığını söyledi.

    Yüksel, şöyle konuştu

    "Olayın ardından sanal medyada Nevin'in doping kontrolünden kaçtığı yazıldı. Bizim ne koşullarda spor yapıp yarışmalara hazırlandığımızı herkes biliyor. İnsanlar bu kadar kolay yıpratılmamalı. Nevin'in annesi, babası arıyor kızının durumuyla ilgili endişeleniyor. Nevin ve ben çok üzgünüz. Bu konu tamamen TMOK ile Atletizm Federasyonu yetkililerini ilgilendiriyor. Nevin, bu haberleri yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak. Avrupa şampiyonu bir sporcu ve antrenörü olarak bizler yarın bu haberler karşısında insanların yüzüne nasıl bakacağız."

    Yüksel, ayrıca, bugünkü 100 metre engelli yarışını 13.05 ile birinci bitiren Yanıt'ın performansıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

    "Önümüzde Avrupa Şampiyonası ve olimpiyatlar var. Bir aylık daha hazırlık sürecimiz bulunuyor. Nevin, 2010'da Avrupa Şampiyonası öncesi 13.19 koşmuş şampiyonada 12.63 ile birinci olmuştu. Buradaki 13.05, 2010 yılına göre çok çok iyi bir derece. Nevin'in performansından çok memnunum. Derece giderek aşağıya çekiliyor. Olimpiyatlarda elinden gelenin en iyisini yaparak, iyi bir derece almaya çalışacağız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow