hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muharrem Or kendinden emin

    Muharrem Or kendinden emin
    expand

    Atletizm Milli Takımlar Başantrenörü Muharrem Or, Süper Lig ve 1. Lig final yarışmalarında yaşanan doping tartışmasıyla ilgili, "Hala doğru yaptığıma inanıyorum ve kural bilgim konusunda çok netim" dedi.

    Muharrem Or AA muhabirine, Avrupa şampiyonu atlet Nevin Yanıt'ın da yarıştığı bayanlar 100 metre engelli yarışmasının ardından sporculardan numune almak isteyen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu yetkililerini engellemesiyle ilgili yazılı basında bahsi geçen cezaların verilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

    Doping numunesi alımı konusunda "çok net kurallar" bulunduğunu ve TMOK'tan gelen yetkililerin bu kurallara uymadığını savunan Or, şöyle konuştu:

    "Burada TMOK'un değil, TMOK'un görevlendirdiği personelin kural ihlalinden kaynaklanan bir durum söz konusu. Böyle bir olay sonrasında TMOK gibi büyük ve ciddi bir kurumla karşı karşıyaymışız gibi bir görüntü ortaya çıktığı için çok üzgünüm. Bu söz konusu bile olamaz ama maalesef hem TMOK hem Türkiye Atletizm Federasyonu gereksiz yere yıprandı. Numune almaya gelen yetkililerin bırakın diğer kurallara uymayı, en basitinden bir yaka kartları bile yoktu ki, bu ilk bakılan şeydir. Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) bile numune almaya geldiğinde önce kimlik gösterir. Çok hassas bir konudan bahsediyoruz. Kimliği olmayan insanlara nasıl numune verdirtiriz?"

    -Federasyon: "IAAF ve WADA kuralları nedeniyle atletlerimizin numune vermeleri uygun görülmemiştir"-

    Öte yandan Atletizm Federasyonu, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, yarışmalarda, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) kurallarına uyulmaksızın, uluslararası kurallarda zorunlu tutulan tanıtıcı kimlik kartları bulunmayan kişilerce atletlerden doping kontrol numunesi alınmak istendiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

    "Bir IAAF üyesi olarak uymak zorunda olduğumuz IAAF ve WADA kuralları nedeniyle atletlerimizin numune vermeleri uygun görülmemiştir. Tüm atletlerimiz IAAF ve WADA'nın gerek yarışma içi gerekse yarışma dışı kontrollerine açık olup, kurallara uygun şekilde talep edildiğinde numune vermekten kaçınmamaktadırlar.

    Atletizm Süper Ligi Yarışmaları'nda resmi bir numune alımı hakkında federasyonumuz bilgilendirilmemiş, yarışmaların bir gün öncesinde düzenlenen teknik toplantıda kurallara ve uygulamalara uygun şekilde bir anti-doping görevlisi hazır bulunarak idarecileri bilgilendirmemiş, numune verecek atletlerin hangi kriterlere göre (yarışmadaki sıralamalarına göre mi, sezon derecelerine göre mi, vb.) belirleneceği açıklanmamıştır."

    Bu tür kural dışı uygulamaların IAAF ve WADA tarafından onaylanmadığının kaydedildiği açıklama, şu ifadelerle son buldu:

    "Bu koşullarda alınan numuneler geçerli kabul edilmemektedir. Naili Moran Atletizm Tesisi'nde bir doping kontrol merkezi olmaması ve numune alıcısı oldukları ifade edilen kişilerin kendilerini tanıtıcı kimlik kartları bulunmaması da, yine numune alımının her durumda geçersiz olmasına ayrı birer nedendir. IAAF ve WADA kurallarına uyulması kaydıyla, atletlerimizin her an her yerde doping kontrol numunesi vereceklerini ve federasyonumuzun numune alımı konusunda yetkilendirilmiş kurumlarla işbirliğinin devam edeceğini kamuoyunun dikkatine sunarız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow