hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altay ve Buca TFF'ye sert çıktı

    Altay ve Buca TFFye sert çıktı
    expand

    Altay Kulübü, İzmir 3. Noter'i kanalıyla Türkiye Futbol Federasyonu'na ihtarname göndererek, 26 Ocak'ta Ankara'da yapılacak Olağanüstü Genel Kurul ile ilgili yasal uyarıda bulundu. Bucaspor ise TFF'den adı şike ve teşvik primine karışan bütün kulüplerin küme düşürülmesini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altay Kulübü, İzmir 3. Noter'i kanalıyla Türkiye Futbol Federasyonu'na ihtarname göndererek, 26 Ocak'ta Ankara'da yapılacak Olağanüstü Genel Kurul ile ilgili yasal uyarıda bulundu.

    Başkan Ömer Hızlıok tarafından imzalanan ihtarnamede, hakkında şike ve teşvik iddiası bulunan kulüplerin de genel kurula katılmasının hukuken sakıncalı olacağı vurgulanarak, "Şike ve teşvik primi olaylarına karışan, iddianamelerde adı geçen kişilerin ve kulüplerin de bulunduğu bir genel kurul tarafından, konuyla ilgili karar verilmesinin beklenilmesi hukuki olarak kabul edilemez. Böyle bir grubun vereceği karar, hukuken yok hükmünde sayılmalıdır" denildi.

    Olağanüstü Genel Kurul'un gündeminde, şike ve teşvik olaylarından zarar gören, küme düşen ve sıralaması değişen mağdurlarla ilgili çalışma olmamasının dikkat çekici olduğu belirtilerek, "Federasyon tarafından, şike ve teşvik olaylarına karışan kişi, kulüplerin hukukuna gösterilen özenin az bir kısmının dahi şike sebebiyle küme düşen takımlar için gösterilmesinin beklenilmesi en doğal hakkımızdır" sözlerine yer verildi.

    Altay, ihtarnamelerine uyulmaması halinde muhalefet şerhini bildirdiklerini ekleyerek, "Genel kurulun iptali, ilgililer hakkında tazminat davası açma ve görevi kötüye kullanma konularında müracaat haklarımızı saklı tuttuğumuzu, alınacak kararların uygulanmaması ve ulusal takımımız da dahil olmak üzere Türk takımlarının uluslararası müsabakalardan men edilmesinin sorumluluğunun toplantı kararlarını alanların üzerinde olacağını, şike ve teşvik sebebiyle mağdur olan kulüplerin mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde FIFA ve UEFA dahil olmak üzere her türlü müracaat hakkımızın kullanılarak yasal haklarımızın takipçisi olacağımız hususlarını ihtar ve ihbar ederiz" diyerek ihtarnameyi noktaladı.

    Bucaspor'un sert çıkışı

    Bucaspor Kulübü'nde yapılan açıklamada, "futbolda şike" davası soruşturmasıyla ilgili olarak "Ceza davası sonucu beklenmeksizin, futbol disiplin hukuku ve talimatlar işletilmeli, şike ve teşvik primine adı karışan bütün kulüpler derhal küme düşürülmelidir" ifadeleri kullanıldı.

    Bucaspor Kulübü adına yazılı bir açıklama yapan avukat Emin Özmen, kulüp olarak, 3 Temmuz 2011'den bu yana soğukkanlı ve olgun bir tavır sergilemeye çalıştıklarını bu süreçte gelecekteki bütün şike ve teşvik primi girişimlerine örnek olunması için kuralların uygulanmasını ve mutlaka "küme düşme kararı verilmesi gerektiğini" kamuoyuna defalarca açıkladıklarını belirtti.

    TFF Yetkilileri tarafından sürecin "iyi, doğru ve olumlu yürütüldüğünü söyleyebilmenin mümkün olmadığını" kaydeden Özmen, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

    "İlk günlerin şaşkınlığı içinde aceleci davranılmayıp, lig takviminin ertelenmesi, Etik Kurul Raporunun beklenmesi yerinde olmuştur. Ancak Etik Kurulu raporundaki açık şike ve teşvik tespitleri doğrultusunda, disiplin hukuku yönünden derhal küme düşme kararı verilmesi gerektiği halde, yayıncı kuruluşun ve ismi şikeye karışan takımların girişimlerine karşı konulamamış ve ne yazık ki ligler 'hiçbir şey olmamış gibi' başlatılabilmiştir. Büyük bir fırsat harcanmış, küme düşme kararının getireceği caydırıcılık ortadan kalkmış, gelecekteki şike ve teşvik primi girişimcilerinin önü sonuna kadar açılmıştır."

    Özmen, İtalya, Fransa, Portekiz ve Yunanistan'daki olaylarda ceza davalarının sonucunun beklenmediğini, olaya karışan takımların "isimlerine ve tarihi geçmişlerine bakılmaksızın" derhal ligden düşürüldüğünü belirtti.

    -TFF Genel Kurulu-

    TFF'nin küme düşme kararı verilmesi gerektiğini çok iyi bilmesine rağmen buna cesaret edemediğini ve bu nedenle yol haritasını çizmek üzere 26 Ocakta genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırdığını bildiren Özmen, şunları kaydetti:

    "Bu arada bir kısım medyada, henüz yapılmayan bu genel kurulda alınacağı iddia olunan kararlar şimdiden yer almaya başlamıştır. İddiaya göre küme düşme kararı bir defaya mahsus kaldırılacak, UEFA'nın isteği üzerine şike davasında ismi geçen kulüplerin gelecek sezon Avrupa Kupalarına katılmaması için bu sezon sonunda her birinin en az 12 puanı silinecektir. Bu haberler tarafımızca hayretle izlenmektedir. Kulüpler Birliği ve TFF'nin bu kararları alması demek, ülkemiz futbolunun Dünya ve Avrupa Futbol liginde birkaç küme birden düşmesi demektir. Bu kararlar 'Ey Avrupalılar, bizim ülkemizde şike de olur, teşvik primi de olur. Ama biz mevcut kurallara rağmen, bir türlü küme düşürmeye cesaret edemiyoruz. Ama merak etmeyin siz Avrupalıların hassasiyetini biliyoruz, bunları Avrupa kupalarına göndermeyeceğiz' demektir. Biz Bucaspor Kulübü olarak böylesi bir kararı onurlu bulmuyor ve içimize sindiremiyoruz. Ülkemiz futboluna yakıştıramıyoruz. TFF genel kurulunun ve TFF başkanlığının görevi şikecileri değil mağdurları korumaktır, yayıncı kuruluşu değil ülke futbolunu kurtarmaktır."

    -58. madde değişmemeli"

    TFF Genel Kuruluna ve yönetim kuruluna küme düşme kararını düzenleyen 58. maddenin kesinlikle değişmemesi gerektiği yönünde çağrıda bulunan Özmen, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

    "Hiçbir şüpheye yer bırakmayacak delillerle hareket etmesi gereken ceza davası sonucu beklenmeksizin, en küçük bir şüphede dahi cezayı gerektiren futbol disiplin hukuku ve talimatlar işletilmeli, şike ve teşvik primine adı karışan bütün kulüpler derhal küme düşürülmelidir. Her şike ve teşvik priminin bir kazananı bir de kaybedeni, zarara uğrayanı vardır. Şike, birileri kaybetsin diye yapılır. Yani her şike dosyasının, mutlaka bir mağduru vardır. 2010-2011 sezonu son haftasında karşılaşacak olan Fenerbahçe ve Sivasspor kulüp başkanlarının, sadece son maçta şike yapmadıkları aynı zamanda maçın rahat oynanabilmesi için, son maçtan haftalar önce düşecek takımlar arasında Sivasspor'un olmaması yönünde anlaşıp bu yönde de faaliyetler yürüttükleri anlaşılmaktadır. Kümede kalma mücadelesinde Bucaspor, Kasımpaşa, Konyaspor ile Sivasspor arasındaki mücadelenin adil ve eşit olmadığı, küme düşen takımların sportif başarısızlık nedeniyle değil, saha dışı girişimler sonucunda kaybettiklerini bütün Türkiye anlamıştır.

    Bu nedenle, şikecilerin kendi amaçlarına ulaşabilmek için, son haftaya gelmeden önce ligden düşürülmelerinin kesinleşmesi yönünde çaba harcadıkları kulüplerden başta Bucaspor olmak üzere Konyaspor, Kasımpaşa ile benzeri bir girişimin Bank Asya 1. Lig mağduru olan Altay Spor kulüplerinin sportif ve ekonomik zararları mutlaka karşılanmalıdır. Adı geçen mağdur takımlar bir üst lige alınmalı ve haksız olarak ligden düşürülmelerinden kaynaklanan bütün maddi zararları da TFF tarafından tazmin edilmelidir. TFF bu tazminatları nedeniyle, zarara neden olan şikeci takımlara ve şahıslara rücu etmelidir."

    -Kişiye özel düzenleme olmamalı-

    Özmen, "Bir defaya mahsus küme düşme kararının kaldırılması" yönündeki kararının hukuka aykırı olacağını belirtti.

    Bu yönde alınacak bütün kararların iptali için ulusal ve uluslararası bütün yargı yollarına başvuracaklarını bildiren Özmen, şunları kaydetti:

    "İddia olunduğu gibi görünüşü kurtarmaya ve ceza veriyormuş gibi yapmaya yönelik 'puan silme' gibi hukuka aykırı cezalar alınacak olursa, buna dair 'Genel kurul kararının iptali' davası açma hakkımızı saklı tutuyoruz. Bununla beraber puan silme kararı alınması halinde en azından puan silme işlemi, şikenin yapıldığı 2010-2011 sezonun puan durumu üzerinden olmalıdır. Şike sezonu olan 2010-2011 sezonu puan sıralamasının –silinen puanlardan sonra- tekrar yapılması, şampiyon olan ve küme düşen takımların da buna göre tekrar belirlenmesi gerekir. UEFA ve FIFA yetkilileri iddianamede adı geçen takımların Avrupa Kupalarına katılmasını istemiyorsa, bunun çözümü için TFF Genel Kurulu ve TFF Başkanlığı tarafından 'Şike davasında adı geçen takımlar, bulundukları ligde ve/veya Ziraat Türkiye kupasında kaçıncı olurlarsa olsunlar 2 yıl boyunca Avrupa Kupalarına katılamazlar' şeklinde bir karar alınmalıdır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow