hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Para Ligi'nin zirvesinde Real Madrid var

    Para Liginin zirvesinde Real Madrid var
    expand

    Bu yıl 15. kez yayınlanan "Para Ligi" raporunda Real Madrid dünyanın en fazla gelir elde eden futbol kulübü unvanını korudu. Barcelona'nın ikinci olduğu listede Manchester United üçüncü sırada yer aldı.

    Euro bölgesindeki ekonomik zorluklara karşın futbol endüstrisini nispeten çok fazla etkilemediği, Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün toplam gelirlerinin 4 milyar 400 milyon avroyu bulması, geçen yıl olduğu gibi bu sene de ilk altı içerisinde iki İspanyol, üç İngiliz kulübün olması ve Schalke 04'un gelirlerinde yüzde 45'lik artış kaydetmesi raporun ortaya koyduğu sonuçlardan.

    TamSaha dergisinde Mustafa Taha imzasıyla yayınlanan haber şöyle:

    Futbol endüstrisinin en saygın raporlarından biri olarak kabul edilen, İngiliz danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlanan Football Money League (Futbol Para Ligi) raporu geçen ay içerisinde yayınlandı. Rapora göre, en fazla gelir elde eden 20 kulübün toplam geliri bir önceki yıla göre yüzde üç artış gösterdi. 2011 yılı raporunda ilk 20'de yer alan kulüplerin toplam geliri 4 milyar avroyken, bu meblağ bu sene açıklanan raporda 4 milyar 400 milyon avroya yükseldi.

    Bu yılki rapor, zor ekonomik koşullara karşın futbol kulüplerinin gelirlerinin büyümeye devam etmesini göstermesi açısından önemli. İlk 20'de yer alan dokuz kulüp, geçen yıla göre gelirlerini çift haneli yüzde oranında arttırdı. Yedi kulübün ise para biriminde meydana gelen değişimler ve özellikle Avrupa kupaları olmak üzere, saha içerisinde gösterdikleri başarısız performans nedeniyle maç günü gelirlerinde, dolayısıyla da toplam gelirlerinde bir düşüş yaşandı. İlk 20 kulüp geneline baktığımızda ise karşımıza şu sonuçlar çıkıyor:

    ● Geçen yıl listenin ilk 10 basamağında yer alan kulüplerden sekizi bu sene de ilk ondaki yerlerini korudu. Hatta ilk yedi sıradaki kulübün yeri değişmedi.

    ● Listenin ilk iki sırasında bulunan Real Madrid ve Barcelona, 400 milyon avronun üzerinde gelir elde eden iki kulüp olma özelliğini de ellerinde bulunduruyorlar.

    ● Bu yıl listeye giren üç yeni kulüp bulunuyor. Napoli 20, Valencia 19, Borussia Dortmund da16. sıradan listeye girdi.

    ● Gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında arttıran Schalke 04 en büyük yükselişi gösteren kulüp. Altı basamak birden tırmanıp 10. sıraya yükselen Alman kulübünün bu yükselişinde geçen yıl Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale kadar yükselmesinin payı büyük.

    ● Money League'de ilk 20'de yer alan kulüpler geçen sene olduğu gibi bu yıl da Avrupa'nın beş büyük liginden. Listedeki kulüplerin altısı İngiltere, beşi İtalya, dördü Almanya, üçü İspanya, ikisi de Fransa'dan.

    ● Beş büyük ligin şampiyonları içerisinde ilk 20'de yer almayan tek kulüp Lille.

    ● Maç günü gelirinde 123 milyon 600 bin avro ile Real Madrid geçen sene olduğu gibi bu yıl da ilk sırada. İspanyol kulübü, Manchester United dışında üst üste ikinci kez bu gelir kategorisinde ilk sırada yer alan ilk ekip.

    ● Yayın gelirinde geçen yıl olduğu gibi bu sene de Barcelona ilk sırada. Katalan temsilcisi 183 milyon 700 bin avro yayın geliri ile ezeli rakibi Real Madrid'in 200 bin avro önünde birinci.

    ● Ticari gelirler kaleminde Bayern Münih'in üstünlüğü devam ediyor. Bavyeralılar 177 milyon 700 bin avro ile ilk sırada yer almayı sürdürdü. Real Madrid, geçen yıl Bayern Münih ile 22 milyon avro olan farkı, bu sene 5 milyon avroya düşürmüş durumda.

    ● Bu sene de listede yer alan 20 + 10 kulüp içerisinde bir Türk ekibi yok. Avrupa kupalarında herhangi bir başarı elde edilememesi bunda büyük bir faktör.

    1- Real Madrid - 479.5 milyon avro

    ● Üst üste yedinci kez listenin tepesinde Real Madrid bulunuyor.

    ● Gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında arttı. Son beş yılda gelirlerinde neredeyse 200 milyon avroluk artış sağlayan İspanyol kulübünün gelecek sene 500 milyon avro barajını geçmesi bekleniyor.

    ● Yayın gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artarken, bu artışın büyük bir bölümünün arkasında Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale kadar yükselmesi yatıyor.

    ● Ticari gelirlerdeki yüzde 14'lük artış Bayern Münih ile olan 20 milyon avroluk farkın 5 milyon avroya düşmesini sağladı. Real Madrid'in ticari gelirlerindeki artışta, merchandising ve sponsorluk gelirlerdeki büyük yükselişin payı önemli.

    ● Maç günü gelirlerinde yüzde 4'lük kayba rağmen Manchester United'ın önünde ilk sırada yer almayı başardı. Bu azalışta bir önceki sene Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapmasının da etkisi var.

    2- Barcelona - 450.7 milyon avro

    ● Katalan kulübü bütün gelir kategorilerinde yüzde 13'lük bir artışa imza attı. Bunun maddi yansıması 52 milyon 600 bin avro. Sportif başarılarının gelirlere yansıması sonucunda Real Madrid ile olan gelir farkı da 40 milyon 500 bin avrodan 28 milyon 800 bin avroya geriledi.

    ● Maç günü gelirleri ilk kez 100 milyon avro barajını geçti. Bunda geçen sezona göre evinde iki maç daha fazla oynamasının ve 79 bin 186 seyirci ortalamasına sahip olmasının etkisi bulunuyor.

    ● Yayın gelirlerinde ilk sıradaki yerini korumaya devam etti. Geçen sezonu Şampiyonlar Ligi şampiyonu olarak kapatan Katalan kulübünün UEFA'dan aldığı yayın geliri 51 milyon avro.

    ● Ticari gelirlerde de büyük bir artış söz konusu. Qatar Foundation ile yapılan yıllık ortalama 30 milyon avroluk forma reklamı anlaşmasının da etkisiyle ticari gelirler 122 milyon 200 bin avrodan 156 milyon 300 bin avroya yükseldi.

    ● Katalan kulübü hem Şampiyonlar Ligi hem de La Liga'daki sportif başarılarını sürdürmesi durumunda Real Madrid'i koltuğundan indirebilme şansını elde edebilir.

    3- Manchester United - 367 milyon avro

    ● Şampiyonlar Ligi'nde final, Premier League şampiyonluğu ve Federasyon Kupası yarı finalinin Manchester United'a parasal dönüşümü, bir önceki sezona göre gelirlerinde yüzde 16'lık bir artış oldu. İngiliz kulübünün bir önceki sezona göre gelirindeki artış 45 milyon sterlin.

    ● Bir önceki yıla göre gelir kalemleri arasındaki en büyük artış ticari gelirlerde oldu. 22 milyon sterlin, bir başka deyişle yüzde 27'lik artışın en önemli nedenlerinden biri Aon şirketiyle yapılan ve yıllık 20 milyon sterlin değerindeki forma reklamı anlaşması.

    ● Yeni Premier League yayın hakları anlaşmasının ilk yılında Kırmızı Şeytanlar'ın kazancı 60 milyon 400 bin sterlin. Bu, yayın gelirlerindeki yüzde 14'lük artışın anahtarını oluşturuyor.

    ● Ortalama 75 bin 109'luk seyirci ortalaması ve hem Şampiyonlar Ligi hem de Federasyon Kupası maçları 108 milyon 600 bin avroluk maç günü gelirinin elde edilmesine yardımcı oldu. Evinde 29 maç oynayan United, maç başına 3 milyon 700 bin sterlin maç günü geliri elde etti.

    ● United'ın bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne grup maçlarının ardından veda etmesi, önümüzdeki yıl Real Madrid ve Barcelona olan gelir farkının 100 milyon avronun üzerine çıkmasına neden olabilir.

    4- Bayern Münih - 321.4 milyon avro

    ● Sportif anlamda istediği gibi bir sezon geçirememesi Bayern Münih'in gelirlerinin bir önceki yıla göre, 1 milyon 600 bin avro gerilemesine neden oldu. Bu da üçüncü sıradaki Manchester United ile olan gelir farkının 26 milyon 800 bin avrodan 45 milyon 600 bin avroya çıkmasına sebep verdi.

    ● Şampiyonlar Ligi'ne erken veda etmek Bavyera kulübünün yayın gelirlerinde yüzde 14'lük bir azalışa neden oldu. UEFA'dan elde edilen 45 milyon 300 bin avroluk gelir, bir önceki yıla göre 12 milyon 800 bin avroluk bir azalışı ifade ediyor.

    ● Bayern Münih bir önceki sezona göre evinde iki maç daha az oynamasına karşın maç günü gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 8'lik bir artış gösterdi ve 71 milyon 900 bin avroya yükseldi. Bilet fiyatlarındaki artış ve oynanan hazırlık maçlarının daha fazla sayıda olması bu artışta önemli faktörler.

    ● Alman kulübü, Money League'in ticari gelirler kategorisindeki liderliğini bu yıl da sürdürdü. Bu kategorideki gelirlerdeki yüzde 3'lük artış ilk sırada yer almanın devam etmesini sağlasa da Real Madrid ile olan fark kapandı.

    ● Bavyera kulübünün yaptığı sponsorluk anlaşmaları stadyumun yapımı için girilen borçların önümüzdeki 6-7 içerisinde ödenerek kapanmasına olanak sağlayacak gibi görünüyor.

    5- Arsenal - 251.1 milyon avro

    ● Tarihinin en fazla gelir elde ettiği yılı geride bırakan Arsenal, 226 milyon 800 bin sterlin geliriyle Money League'de beşinci sıradaki yerini korudu. Londra kulübü üst üste altıncı sezonunu kupasız ve Premier League'de ilk ikiye giremeyerek tamamlamasına karşın bir önceki yıla göre 2 milyon 400 bin sterlinlik bir artış kaydetti.

    ● Sezonu ortalama 60 bin 25 seyirciye oynayan Arsenal, buna karşın geçen yıl evinde iki daha az Şampiyonlar Ligi maçı oynaması nedeniyle maç günü gelirlerinde 800 bin sterlinlik bir azalma yaşadı. Buna karşın listedeki 20 kulüp içerisinde toplam gelirleri içerisinde maç günü gelirlerinin diğer gelir kalemlerinden daha fazla olan tek ekip özelliğine sahip.

    ● UEFA'dan aldığı yayın gelirinde 3 milyon 800 bin avroluk azalmaya karşın, Arsenal'in yayın geliri bir önceki yıla göre 900 bin sterlin arttı ve 87 bin 400 sterlin oldu.

    ● Topçular'ın ticari gelirleri toplam gelirlerinin sadece yüzde 20'sini oluşturuyor. Arsenal'in ticari geliri bir diğer İngiliz kulübü, Manchester United'ın bu kategorideki gelirinden 57 milyon sterlin daha az.

    ● Arsenal, Money League listesinde ilk beş içerisindeki konumunu sürdürmek istiyorsa, ticari gelirler kaleminde diğer kulüpler ile olan farkı indirmesi ve Şampiyonlar Ligi'nde yer almaya devam etmesi gerekiyor.

    6- Chelsea - 249.8 milyon avro

    ● Geçen yıla göre gelirlerini yüzde 8 oranında arttıran Chelsea, beşinci sıradaki Arsenal ile olan gelir farkını da 14 milyon 900 bin sterlinden 1 milyon 200 bin sterline indirdi.

    ● Londra ekibinin gelirlerindeki artışın en önemli nedeni yayın gelirleri. Diğer gelir kalemleri bir önceki senenin düzeyinde.

    ● Yayın gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında artarak 101 milyon 400 bin sterline ulaştı. Chelsea'nin geçen yıl UEFA'dan yayın geliri payı 32 milyon 600 bin avrodan 44 milyon 500 bin avroya çıktı.

    ● Maç günü gelirleri 30 bin sterlin artarak 67 milyon 500 bin sterline ulaştı. Chelsea günlük ortalama 2 milyon 500 bin sterlinlik maç günü geliriyle, 3 milyon 700 bin sterlin ortalamaya sahip Manchester United ile 3 milyon 300 bin sterlin ortalama maç günü kazancı elde eden Arsenal'in arkasından üçüncü sırada yer aldı.

    ● Ticari gelirlerde de 400 bin sterlinlik artış kaydeden Londra kulübü, bu kategoride 56 milyon 700 bin sterlinlik gelir elde etti.

    7- AC Milan - 235.1 milyon avro

    ● Geçen sezonu lig şampiyonu olarak tamamlayan Milan'ın gelirlerinin yüzde 46'sını yayın gelirleri oluşturuyor. Milan'ın UEFA'dan elde etiği yayın geliri bir önceki sezona göre 1 milyon 700 bin avroluk bir artış gösterdi ve 25 milyon 800 bin avro oldu.

    ● Maç günü gelirlerinde de İtalyan kulübü artış kaydetti. Bir önceki sezonda olduğu gibi evinde 25 maç oynayan Milan'ın maç günü gelirlerindeki artışın en büyük nedeni, maç başına ortalama seyirci sayısının 10 bin 800 kişi artarak 53 bin 600'a ulaşması.

    ● İtalyan kulübü 35 milyon 600 bin avroluk maç günü geliriyle, ezeli rakibi Inter dışında listedeki ilk 10 takım arasında en az maç günü geliri elde eden kulüp.

    ● Milan'ın ticari gelirlerinde de artış söz konusu. Bunda en önemli neden ise Emirates ile yapılan yıllık 12 milyon avroluk forma reklamı anlaşması.

    ● Milan'ın uzun vadede ilk 10'daki yerini koruyabilmesi ya da listenin üst sıralarına çıkabilmesi için maç günü ve ticari gelirlerde kayda değer artışlar sağlaması gerekiyor.

    8- Inter - 211.4 milyon avro

    ● FIFA Kulüpler Dünya Kupası ve İtalya Kupası şampiyonlukları, Şampiyonlar Ligi'nde de çeyrek finale kalması Inter'in geçen yıla göre bir basamak daha yukarı çıkmasını sağladı. İtalyan kulübü gelirlerinde yüzde 6'lık bir artışa imza attı.

    ● Yayın gelirleri toplam gelirlerinin yüzde 58'ini oluşturan Inter'in buna karşın bu kategorideki geliri bir önceki yıla göre 13 milyon 500 bin avroluk bir azalış gösterdi. Milano kulübü, Roma'nın ardından yayın gelirinin tüm gelirlere oranı en yüksek ikinci kulüp.

    ● Ortalama 57 bin 788 seyirciye oynayan Inter, buna karşın maç günü gelirlerinde yüzde 15'lik bir azalış kaydetti. 32 milyon 900 bin avro maç günü geliri elde eden Inter, maç başına ortalama 1 milyon 300 bin avro gelir elde etti. Milano kulübü, bu kategoride listede yer alan diğer İtalyan kulüplerinin gerisinde kaldı.

    ● Kulüp, yeni sponsorluk stratejisi ile sponsor sayısını 60'dan 25'e düşürmesinin karşılığını ticari gelirlerde yüzde 12'lik bir artışla aldı. Nike ve Pirelli ile yapılan uzun süreli sponsorluk anlaşmaları yıllık 24 milyon avroluk bir getiri sağlıyor.

    ● Inter'in listede yerini koruyabilmesi için Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmesi ve yayın geliri dışında diğer gelir kategorilerinde artış kaydetmesi önemli.

    9- Liverpool - 203.3 milyon avro

    ● 2003-04 sezonundan bu yana ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edememesi Liverpool'a listede bir basamak gerilemesine maloldu. İngiliz kulübü ilk 10'da yer alan ve Şampiyonlar Ligi'nde yer almayan tek kulüp aynı zamanda.

    ● Sterlin'in durumuna da bağlı olarak kulübün maç günü ve yayın gelirlerinde azalma meydana gelse de ticari gelirlerinde artış söz konusu.

    ● Ticari gelirlerde bir önceki yıla göre yüzde 15'lik artışın en önemli nedeni, Standard Chartered Bank ile yapılan Avrupa futbolunun en değerli sponsorluk anlaşmalarından birisine taraf olunması. Bu yeni forma reklamı anlaşması ile bir önceki anlaşmadan yıllık 12 milyon 500 bin sterlin daha fazla gelir elde edilecek.

    ● Önceki iki sezona göre evinde aynı sayıda maç oynamasına karşın maç günü gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 5'lik bir düşüşle 40 milyon 900 bin sterline geriledi. Bunda en önemli faktör, Şampiyonlar Ligi maçlarını yerine Europa League karşılaşmalarının daha az sayıda seyirciyi tribünlere çekmesi ve daha az hasılat elde edilmesi.

    ● Liverpool'un yayın gelirleri de bir önceki sezona göre yüzde 18 oranında azalarak 65 milyon 300 bin sterline geriledi. UEFA'dan gelen yayın gelirlerinin 26 milyon 300 bin avrodan 6 milyon 100 bin avroya düşmesi bu gerilemedeki en önemli neden olarak göze çarpıyor.

    10- Schalke 04 - 202.4 milyon avro

    ● Toplam gelirleri bir önceki yıla göre, yüzde 45 oranında, 62 milyon 600 bin avro artış kaydetti. Bundesliga'da sezonu 14. sırada kapatmasına karşın Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynamak Alman ekibine Money League listesinde altı basamak birden yukarı çıkarttı.

    ● Tarihinde Avrupa kupalarındaki en başarılı performansı gösteren Schalke 04, UEFA'dan 39 milyon 800 bin avro yayın geliri elde etti. Bu, yayın gelirinin bir önceki yıla göre neredeyse ikiye katlanmasına, 35 milyon 400 bin avrodan 74 milyon 300 bin avroya çıkmasını sağladı.

    ● Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etmemesi nedeniyle Alman kulübü muhtemelen gelecek sezon ilk 10 içerisinde yer almayacak.

    ● Ticari gelirler, toplam gelirler içerisinde yüzde 45 oranında ağırlığı sahip. Kulübün ticari gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında artarak 90 milyon 900 bin avroya ulaştı.

    ● Maç günü gelirleri de diğer iki gelir kalemi gibi artış kaydetti. Geçen yıla göre yüzde 46'lık bir artış kaydeden ve 37 milyon 200 bin avro maç günü gelirine ulaşan Schalke 04'ün maç başına geliri 1 milyon 600 bin avro. Bu, Bayern Münih'in maç günü gelirinin yarısı anlamına geliyor.

    Deloitte Futbol Para Ligi 2010/11 Gelirleri
    2010/11 Geliri (m€) (2009/10 Geliri)

    1 (1) Real Madrid 479.5 (438.6)
    2 (2) FC Barcelona 450.7 (398.1)
    3 (3) Manchester United 367 (349.8)
    4 (4) Bayern Münih 321.4 (323)
    5 (5) Arsenal 251.1 (274.1)
    6 (6) Chelsea 249.8 (255.9)
    7 (7) AC Milan 235.1 (244)
    8 (9) Inter 211.4 (224.8)
    9 (8) Liverpool 203.3 (225.3)
    10 (16) Schalke 04 202.4 (139.8)
    11 (12) Tottenham 181 (146.3)
    12 (11) Manchester City 169.6 (152.8)
    13 (10) Juventus 153.9 (205)
    14 (15) Marsilya 150.4 (141.1)
    15 (18) Roma 143.5 (122.7)
    16 (-) Borussia Dortmund 138.5 (105.2)
    17 (14) Lyon 132.8 (146.1)
    18 (13) Hamburg 128.8 (146.2)
    19 (-) Valencia 116.8 (99.3)
    20 (-) Napoli 114.9 (91.6)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow