hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seri A'da namağlup şampiyon

    Seri Ada namağlup şampiyon
    expand

    İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) dün oynanan 38. hafta maçlarıyla 2011-2012 sezonu tamamlarken, şampiyonluk ipini Juventus göğüsledi. Lecce, Novara ve Cesena takımları ise küme düştü.

    Ligde sezonun olayı, 2006 yılında patlak veren "Calciopoli" skandalının baş sorumluları arasında adı geçtiği için 2 şampiyonluğu birden kaybeden Juventus'un, resmi olarak 2002-2003 sezonun ardından yenilgisiz bir biçimde şampiyonluğa ulaşması oldu.
          
    Tecrübeli ve yeni oyunculardan oluşan kadronun başına eski oyuncusunu getiren Juventus, bu sezon kavuştuğu yeni stadıyla uyum yakalayarak, ligde oynadığı 38 maçtan 23 galibiyet, 15 beraberlik çıkarttı ve hiç sahadan boynu bükük ayrılmayarak, önemli bir iş başardı. Bu sonuçla Juventus, resmi sonuçlara göre lig tarihindeki 28. şampiyonluğunu kazanarak, ülkenin en fazla şampiyonluk kazanan takımı unvanını da pekiştirdi.
          
    Lig maçlarında yenilgi almadan şampiyon olan Avrupa'daki 6. takım olan Juventus'un bu başarısını İtalya'da ilk gerçekleştiren 1992 sezonundaki AC Milan kadrosuydu.
          
    -Favoriydi ikinci oldu-
          
    Geçen yıl 18. lig şampiyonluğu kupasını müzesine götürmeyi başaran ve bu senenin de mutlak favorisi olarak lige "merhaba" diyen AC Milan ise 37. haftaya kadar büyük heyecan ile geçen Juventus ile lig şampiyonluğu çekişmesini kaybetti.
          
    Sezon başında, beklenmedik puan kayıpları yaşayan kırmızı-siyahlı takım, bu hatasının bedelini şampiyonlukla ödedi. Ligde şampiyonluğu kaybeden AC Milan, henüz lig bitmeden Gattuso, Inzaghi, Nesta, Van Bommel gibi ismi takımla özdeşleşmiş oyuncuların ayrılık kararlarını kamuoyuyla paylaşmasıyla ikinci şoku yaşadı. Kırmızı-siyahlılar, yeni sezonda kadrosunda önemli revizyona gitmek durumunda kalacak.
          
    -Udinese, Şampiyonlar Ligi biletini kaptı-
          
    Ligde sezonun son haftasına kadar soluk soluğa süren mücadelede ise gelecek sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne katılabilmek için Udinese, Lazio ve Napoli birbirleriyle yarıştı.
          
    Ligde son haftalarda hedeflediği üçüncülük koltuğunu ele geçiren Udinese deplasmanda Catania'yı 2-0'lık net bir skorla devirirken, Lazio ve Napoli'nin de galip gelmesine rağmen, daha önce bu basamağı ele geçiren Udinese, rakipleriyle arasındaki 2 puanlık fark korudu ve gelecek sezon için Avrupa Şampiyonlar Ligi biletini cebine koydu.
          
    Udinese, ön eleme seviyesinden başlamak koşuluyla Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne İtalya'dan katılmaya hak kazanan son takım olmayı başarırken, çizme futbolunu, UEFA Avrupa Ligi'nde temsil edecek takımlar ise Lazio, Napoli ve FC Inter oldu.
          
    -Lige son veda eden takım-
          
    Serie A'nın 2011-2012 sezonunda mutlu sona ulaşanlar kadar, hüzünlü olanlar da vardı. Küme düşmeleri daha önce matematiksel olarak kesinleşen Novara ve Cesena'nın ardından Lecce de deplasmanda Chievo'ya yenilerek, veda eden bir başka takım oldu.

    -Gol krallığı yarışı-
          
    Ligde şampiyonluk yarışı kadar, futbolseverlerin dikkatle takip ettiği gol krallığı mücadelesinde de Zlatan İbrahimovic, 38 lig maçının 32'sinde görev alarak, 28 kez fileleri sarsmış ve gol krallığı başarısını takımı AC Milan'a getirmeyi başardı. Ibrahimovic, bu başarısıyla son iki sezondur gol kralı olan Udineseli Antonio Di Natale'den bu tacı devraldı.
          
    Gol krallığı yarışı şöyle sonuçlandı:
    1. Zlatan İbrahimovic (AC Milan) 28 gol
    2. Diego Milito (FC İnter) 24 gol
    3. Edinson Cavani (Napoli), Antonio Di Natale (Udinese) 23 gol
    4. Rodirgio Palacio Palacio (Genoa) 19 gol
    5. German Denis (Atalanta), Miccoli (Palermo) 16 gol
    6. Sebastian Giovinco (Parma) 15 gol

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow