hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Biber gazından vazgeçiliyor

    Biber gazından vazgeçiliyor
    expand

    Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un hayata geçirilmesi için harekete geçti. Pilot il olarak İstanbul seçildi. Taraftarlara yapılan müdahelelerde biber gazı kullanılmaması düşüncesi ağırlık kazandı.

    2012-2013 sezonu öncesi düğmeye basan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un kesintisiz ve tavizsiz hayata geçirilmesi için Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'le görüştü. Her ilde 'spor'da uzman savcıların görevlendirilmesi hususunun masaya yatırıldığı toplantıda fikir birliğine varıldı.

    Ergin ve Kılıç zirvesinden çıkan sonuca göre söz konusu savcılar, stadyum ve salonlardaki şiddet hadiselerine bakacak. Sahaya girdikten sonra gözaltına alınan; ancak serbest bırakılanların durumu da savcıların yakın takibinde olacak. Kılıç'ın Şahin'le buluşmasında ise orantısız güç konuşuldu. Kolluk kuvvetlerinin saha ve çevresinde biber gazı kullanmaması düşüncesi ağırlık kazandı. Taraftar psikoloji eğitimi alacak olan emniyet amirleri ise memurlarına nasıl davranmaları gerektiğini aktaracak. Polise ise tansiyonu düşürmenin yolları anlatılacak. Uygulama ilk olarak 'pilot il' seçilen İstanbul'da işlerlik kazanacak. Bakan Suat Kılıç'ı yeni sezon öncesi planladığı ve 7 adımdan oluşan yol haritası şöyle:

    1- Sezon başlamadan önce kulüp başkanlarıyla toplantı yapılacak. Başkanlara, son dönemdeki olumsuz görüntülerin tekrarlanmaması için uyarıda bulunulacak. Benzer olaylardan başta çocuklar ve kadınların zarar gördüğü vurgulanacak.

    2- Süper Lig'de görev yapan 18 teknik direktörle bir araya gelinecek.

    3- Takım kaptanlarıyla görüşülecek.

    4- Yayıncı kuruluşlar ve spor yazarlarıyla istişare yapılacak.

    5- İçişleri Bakanlığı ile sürekli işbirliğinde bulunulacak.

    6- Adalet Bakanlığı'ndan 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un tereddütsüz ve boşluğa mahal vermeksizin uygulanması istenecek. Her ilde 'spor'da uzman savcılar olacak. Savcılara HSYK eğitim verecek. Sahaya girenler savcının takibinde olacak. Polis ve adli kolluk görevlilerinin amirleri de spor konusunda branş eğitimi alacak. Pilot bölge İstanbul olacak.

    7- Kulüp başkanlarıyla gerçekleştirilen görüşmelerde tribün liderlerinin, taraftar derneklerinin özel eğitimden geçirilmesi ve bilgilendirilmesi talep edilecek. Emniyet ve kulüp başkanları taraftarları eğitici faaliyetlere yönlendirecek. Şiddet içermeyen bir tribün modeli için çalışılacak. Birbirlerine rakip futbolseverler arasında centilmenlik anlaşması yapılacak.

    Kaynak: Zaman
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow