hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "DVD 2012'de son nefesini verecek!"

    DVD 2012de son nefesini verecek
    expand

    VCD, VHS ve BETA kasetleri öldürdü. DVD, VCD'yi öldürdü. DVD'nin katili ise tahmin edilenin aksine "uşak" değil, online streaming video olacak.

    Netflix, Amazon Prime, Hulu Plus gibi servisler 10 milyonlarca aboneleriyle ucuza "stream film" izleme imkanını internet üzerinden sunarak DVD'nin tahtını sallıyor.

    Prodüksiyon firmaların dijital stream'in yükselişinden pek de memnun değil. Bunun nedeni "fiziksel" sinema formları, örneğin DVD'lerin kar oranları stream versiyonlarına göre çok daha yüksek. Üstelik dijital ortam korsanlığı körüklüyor. Örneğin Fast Five, The Hangover Part II ve Thor filmleri 25 milyondan fazla kez illegal olarak internetten indirildi.

    TheDegree360 web sitesinin yayınladığı rapor, DVD'nin 2012 yılında resmen ölebileceğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre 1997'de doğan DVD daha "teenage" çağında yani 15 yaşındayken hayata veda edecek.

    Raporda Betamax kasetlerin 1975-2002, VHS kasetlerin ise 1976-2005 yılları arasında yaşadığı belirtiliyor. Araştırma DVD'nin kurbanlarından bile daha kısa süre hayatta kalabileceğini iddia ediyor.

    Online film izleme 2012'de 3.4 milyara ulaşırken, diskten film izleme 2.4 milyarda kaldı. Üstelik Blu-Ray satışları yüzde 19 artmasına rağmen DVD satışları yüzdes 20 oranında azaldı. Üyelik yoluyla film izlettiren servislerin pazar payı yüzde 94 oranında arttı.

    Online stream yoluyla film izleyenler film başına 0,51 dolar öderken, DVD ya da Blu-ray'le film izleyenler film başına 4.72 dolar ödüyorlar.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow