hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wikipedia karardı

    Wikipedia karardı
    expand

    İnternette yayımlanan Wikipedia ansiklopedi sitesinin Rusça sayfaları Rusya’da hükümete belli başlı siteleri kapama hakkı tanıyacak kanun tasarısını protesto etmek için 24 saatliğine karardı.

    Siteye erişmeye çalışan kullanıcılar Wikipedia logosunun üzerine siyah şerit çekilmiş görüntüsü ve protestonun nedenlerini açıklayan bir yazıyla karşılaşıyor.

    Hükümet, çocuk pornosu yayınlayan, intihara teşvik eden ve uyuşturucular hakkında bilgi yayan sitelere erişimi engellemek istediğini söylüyor.

    Wikipedia ise bu kanun tasarısını Çin’deki internetin durumuna benzetiyor.

    İnternet kullanıcıları ve insan hakları savunucuları kanunun kapsamının çok geniş olacağını söylüyor.

    Rusya hükümetinin önerdiği kanunun kabul edilmesi durumunda yeni kurulacak bir kurum, yasaklanan internet sitelerinin kaydını tutacak.

    Wikipedia’nin Rusça sitesine girenler “[Parlamento alt kanadı] Duma’nın, Bilgilendirme Yasası’na değişiklik yapılmasını tartışması bekleniyor. Bununla ortaya çıkabilecek interneti sansürleme hareketi, Wikipedia’nin Rusça sayfasına erişimin engellenmesine de yol açabilir” mesajıyla karşılaşıyor.

    Rusya İletişim bakanı Nikolai Nikiforov, sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden “Wikipedia’nin kapatılması fikrine karşıyım. Bu, [Duma’ya sunulan] tasarının geliştirilmesi gereğinin altını çizen önemli bir tepki” dedi.

    Devlet Başkanı Putin’e danışmanlık yapan Rusya İnsan Hakları Konseyi de değişiklik önerilerinin mecliste ele alınmasından vazgeçilip konu hakkında halka açık bir tartışma yapılmasını önerdi.

    Kaynak: BBC TR
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow