hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her iki elini de kullanmak deha belirtisi

    Her iki elini de kullanmak deha belirtisi
    expand

    Ambidextry, yani insanın her iki elini de aynı maharetle kullanabilmesi dehanın belirtisi olabilir. Leonardo Da Vinci bu yeteneğe sahip tarihteki en tanınmış insan. Rusya'da yaşayan 57 yaşındaki Viktor Tkaçenko'da her iki elini kullanabilen ender insanlardan biri.

    13 Ağustos Dünya solaklar günüydü. Dünya solaklar günü 20 yıl önce kabul edildi. İnsanların çoğu sağ elini kullanıyor, yüzde 10 kadarı ise solak.

    Her iki elini de aynı maharette kullanabilenler de var. Ama böyleleri çok az ve bu tür insanlara ambidexter denir. Ambidextry, insanın her iki elini de aynı maharetle kullanma yeteneğidir. Leonardo da Vinci, dünyada en tanınmış ambidexter''ıydı. Da Vinci aynı anda her iki elle yazı yazma yeteneğine sahipti.

    Sağ eliyle yazdıkları, aynı anda sol eliyle yazılmış olan metnin aynadaki yansımasıydı. Bu yüzden bir metni ve tersini yazma ve okuma yeteneklerine Da Vinci adı verildi. Da Vinci aynı anda her iki elini de kullanarak çalışıyordu. Örneğin bir eliyle teknik resim yapıyor, diğeriyle de resim üstünde gereken yazıları yazıyordu.

    Rusya’da Leonardo da Vinci’nin yeteneklerine benzer yetenekleri olan bir adam var. Sibirya’daki Jeleznogorsk kentinde yaşayan 57 yaşındaki Viktor Tkaçenko, aynı anda her iki eliyle da yazabiliyor. Sol eliyle yazdığı metin ise sağ eliyle yazılmış metnin aynadaki yansıması gibi oluyor.

    Tkaçenko, hızlı yazmasına rağmen yazısı anlaşılır ve düzenlidir. Viktor Tkaçenko bunun nasıl olduğunu, bilmiyor. Tkaçenko, Nauka i Jizn (Bilim ve Hayat) dergisinde, Vinci’nin benzersiz yeteneklerine dair bir yazı okuyunca kendinde de böyle yetenekleri olduğunu öğrendiğini söyleyip sözlerine şöyle devam etti:

    Da Vinci solaktı, yazıları sola doğru yazardı. Ben de sol elimle yazmaya çalıştım ve bunu başardım. Şimdi Da Vinci gibi her iki elimle de yazıyorum.

    Bilim adamlarına göre, beynin her iki yarım küresinin eşit ve iyi bir şekilde gelişmiş olması, söz konusu insani yeteneklerinin esas kaynağı. Psikolog Andrey Maksimov, insanların çoğunun beyninin sol yarım küresinin daha çok gelişmiş olduğunu ve bu kişilerin sağ eliyle yazdıklarını belirterek şöyle devam etti:

    İnsan, aynı anda her iki eliyle de yazıyorsa, beyninin her iki yarımküresi de aynı anda çalışıyor demektir. Böyle kişiler, duygusal etkileri olabilecek bilgiyi daha iyi işleyebildiğinden depresyondan ve kalp hastalığından korunuyor.

    Tıp uzmanlarının görüşüne göre, insanın aynı anda her iki eliyle de yazma yeteneği olağanüstü bir şey değil. Örneğin çocuklarda bu tür yetenekleri geliştirmek için program var. Bir arada her iki eliyle yazmayı öğrenmiş çocuklar daha çabuk gelişiyor.

    Aynı anda sağ ve sol eliyle yazmayı bilenler pek de az değil. Leonardo da Vinci’den dışında Amerikalı mucit Thomas Edison, İspanyalı ressam Pablo Picasso, İngiltereli fizikçi ve kimyacı Michael Faraday bu tür yeteneğe sahip kişilerdi.

    Kaynak: Rusya'nın Sesi Radyosu
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow