hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yeşil"in elinden yazarı nasıl kurtardığını anlattı

    Yeşilin elinden yazarı nasıl kurtardığını anlattı
    expand

    Eski Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya, Ankara'da yürütülen bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin soruşturma kapsamında "tanık" sıfatıyla ifade verdi.

    Yerlikaya, sabah saatlerinde adliyeye geldi. Burada, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcıları Hakan Yüksel ve Mehmet Özgür'e "tanık" sıfatıyla ifade veren Yerlikaya, daha sonra adliyeden ayrıldı.

    Yerlikaya, ifade işlemi sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "1994'te Tuncelili bir aile, İstanbul'da gözaltına alınan oğulları Ayhan Uzala'yı bulamıyordu. Benden yardım istediler. Ayhan Uzala aynı zamanda Hollanda vatandaşıydı. Dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe'yi aradım, durumu anlattım. Hollanda Büyükelçiliğine de dilekçe vererek, vatandaşlarına sahip çıkmalarını istedim. Uzala, daha sonra serbest bırakıldı ve Hollanda'ya döndü. İfadem sırasında benden bu olayı anlatmam istendi" diye konuştu.

    İfade de "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da sorulduğunu belirten Yerlikaya, "Tunceli Ovacık'ta avukatlık yaptığım sırada Yeşil, Özel Harekat'ta görev yapıyordu" dedi.

    Ayhan Uzala, 29 Kasım 1994 tarihinde ailesinin Kadıköy'deki evinden ayrıldıktan sonra, evin yakınlarında, tenha bir yerde göz altına alınmıştı. Adını, soyadını ve kaybedilmek istendiğini haykıran Uzala, kendisini götürmek isteyenlere karşı direnmişti. Tüm bunlara rağmen zorla götürüldü. Bu tarihten sonra da Uzala'nın kayıp günleri başladı. 20 gün boyunca uluslararası düzeyde "Ayhan Uzala sağ alındı, sağ istiyoruz" kampanyası sürdürüldü. Uzala, Yerlikaya'nın da girişimleriyle sağ olarak kurtuldu ve "Bir Kayıp'ın Ölüm Güncesi" adlı kitabı kaleme alarak, yaşadıklarını ve gözaltında kayıp gerçeğini anlattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow