hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    OYAK Güvenlik'te arama yapılıyor

    OYAK Güvenlikte arama yapılıyor
    expand

    Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen "Danıştay saldırısında kamera kayıtlarınınsilinerek delillerin karartıldığı" iddiasına yönelik soruşturma kapsamında, aralarında OYAK genel müdür yardımcıları ve teknisyenlerin de olduğu 9 kişi gözaltına alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince, Ankara'da yürütülen Danıştay saldırısına ilişkin davanın "Ergenekon" davasıyla birleştirilmesinin ardından başlatılan ve özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Muammer Akkaş'ın yürüttüğü "Danıştay saldırısında kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı" iddiasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ankara ve İstanbul'da 9 kişi gözaltına alındı.

    Gözaltına alınan 9 kişi arasında OYAK genel müdür yardımcıları ve teknisyenlerin de olduğu belirtildi.

    Soruşturma kapsamında OYAK Genel Müdürü Şerif Coşkun Ulusoy'un Ankara'daki iş yerinde de arama yapıldığı ve Ulusoy ile ilgili herhangi bir gözaltı kararı bulunmadığı ifade edildi. İstanbul ve Ankara'da gözaltına alınan 9 kişinin ev ve adresleriyle OYAK güvenlik şirketlerinin İstanbul ve Ankara şubelerinde arama yapıldığı da kaydedildi.

    Soruşturma 2010 başladı

    TÜBİTAK’ın "görüntüler silindi" raporu üzerine İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı 19 Ocak 2010’da soruşturma başlattı. Özel yetkili Süleyman Pehlivan tarafından başlatılan soruşturma şu anda savcı Muammer Akkaş tarafından yürütülüyor. Birinci "Ergenekon" davası kapsamında TÜBİTAK'ta görevli bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, tutuklu sanık Alparslan Arslan'ın 16 Mayıs 2006'da Danıştay'da keşif yaptığı günkü kamera kayıtlarının bir kısmının, aynı gün saat 19.47-19.50 arasında geri döndürülemez şekilde silindiği belirtilmiş, naip hakim Hüsnü Çalmuk da sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alparslan Arslan'ın kayıtlarını silmekle suçlanıyorlar

    Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliği ile ilgili kameraların arıza nedenlerinin, hangi tarihlerde OYAK savunma ve güvenlik şirketine bildirildiği, ayrıca bu tarihler dışında kameraların arıza yapıp yapmadığına" ilişkin bilirkişi incelemesi yaptırmıştı.

    Mahkemenin 21 Nisan 2010 tarihindeki duruşmasında açıklanan ve naip hakimi Hüsnü Çalmuk tarafından atanan TÜBİTAK'ta görevli bilirkişi Hayrettin Bahşi'nin hazırladığı raporda, hard disklerin incelendiği, bunların Danıştay binasında kullanılan hard diskler ve hard diskte teknik bir bozukluk olup olmadığı, kayıtların orijinal ve içerisinde silinmiş veri bulunup bulunmadığı, varsa bu verilerin geri getirilmesinin mümkün olup olmadığının tespitinin yapıldığı kaydedilmişti.

    Yapılan incelemeler sonucunda, sonu 93 ile biten seri numaralı hard diskte silinmiş dosyalar olduğunun tespit edildiği vurgulanan raporda, "Silinmiş dosyaların önemli bir kısmı geri döndürülemez şekilde silinmiş olup, söz konusu dosyaların sadece isimlerine erişilmiştir. Silinmiş dosyaların çok büyük bir bölümünün 16 Mayıs 2006 tarihinde saat 19.47-19.50 tarihleri arasında silindiği ve bu silinmenin geri döndürülemez şekilde yapıldığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verilmişti.

    Danıştay'daki kamera sistemlerinin 23 Aralık 2005'te kurulduğu belirtilen raporda, hard diskin içinde bu tarihten önceki görüntülerin de yer aldığı kaydedilmiş, bu durumda, Danıştay binasında kurulan kamera sisteminde kullanılan hard diskin daha önce başka bir yerde kullanılması, firmadan istenen orijinal hard diskin verilmeyip başka bir yerde kullanılan hard diskin üzerine, ilgili dosyaların kopyalanması ve daha sonra da üzerinde silme işleminin yapıldığı ihtimalinin olduğu vurgulanmıştı.

    Firma tarafından iletilen DVD'deki dosyaların, 6 Haziran 2006'da oluşturulduğu ya da kopyalandığı vurgulanan raporda, "Bu tarihle ilgili de DVD'de kamera kayıtları mevcuttur ama bu kayıtlar içerisinde görüntü bulunmamaktadır. Dolayısıyla firma tarafından o tarihte hard diskle bir işlem yapıldığı sonucuna varılmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

    Alparslan Arslan, Danıştay saldırısını, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine yönelik olarak gerçekleştirmiş, ancak saldırıdan bir gün önce Danıştay binasının çevresinde keşif yaptığı ifade edilmişti.

    Suç duyurusu

    Danıştay binasında 8 kamera bulunduğu anlatılan raporda, 8 kameranın görüntü alanlarına yer verilirken, geri döndürülemez şekilde silinmiş olarak bulunan söz konusu dosyaların silinme tarihleri ve silinme zamanlarının da 00.00.00 ve 00.00.00 olarak tespit edildiği anlatılmıştı.

    Raporda, "Bu işlem, bilinçli bir silme olabileceği ve silme tarihlerini de saklamaya yönelik olabileceği değerlendirilmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

    Bu rapordan önce hazırlanan ön rapora göre mahkemenin naip hakimi Hüsnü Çalmuk, Danıştay binasına ait 16 Mayıs 2006 tarihi ve öncesine ilişkin bir kısım güvenlik kamerası görüntü kayıtlarının silinmesiyle ilgili, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

    Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine yapılan suç duyurusunda, "kamu görevlisinin suçu bildirmemesini" içeren TCK'nın 279. maddesindeki yasal zorunluluk gereği, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiği vurgulanmıştı.

    Yapılan suç duyurusu üzerine Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan tarafından soruşturma başlatmış, Pehlivan'ın Yargıtay'da görevlendirilmesinin ardından soruşturma savcı Muammer Akkaş'a devredilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow