hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eşcinseller, anayasa alt komisyonunda

    Eşcinseller, anayasa alt komisyonunda
    expand

    TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki alt komisyon, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneğini dinledi.

    Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Sedef Çakmak, 14 maddeden oluşan önerilerini komisyona iletti, görüşmenin ardından CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile gazetecilere açıklamalarda bulundu.

    Çakmak, derneklerinin, lezbiyen, gay, biseksüel ve trans bireylerin haklarını savunduğunu ifade ederek, bu bireylerin yaşadıkları hak ihlallerine karşı anayasal güvencenin sağlanması için talepte bulunduklarını, komisyonun da kendilerini çağırdığını söyledi.

    Anayasanın eşitlik maddesine, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin de eklenmesini istediklerini belirten Çakmak, şöyle konuştu:

    "Bu bireylerin mağdur olduğu konulardan biri genel ahlak kavramıdır. Bu kavram, anayasanın bir kaç maddesinde yer alıyor. Çok muğlak bir terim ve ahlakın kişiden kişiye değişen bir tanım olması nedeniyle gay, lezbiyen, biseksüel bireyler, genel ahlak nedeniyle çok çeşitli hak ihlallerine maruz kalabiliyorlar. Hatta bu bireylerin haklarını savunan dernekler hakkında, genel ahlak ilkesi nedeniyle kapatılma kararı bile çıkarılabiliniyor."

    Çakmak, ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, sosyal, hukuk, laik devlet olması; aileden önce bireye, bireyin ekonomik, sosyal haklarına önem vermesi gibi taleplerini de ilettiklerini sözlerine ekledi.

    Melda Onur da anayasanın bütün kesimleri kapsayıcı olması gerektiğinin söylediğini anımsattı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow