hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yasaklı kitaplar için harekete geçtiler

    Yasaklı kitaplar için harekete geçtiler
    expand

    Adalet Bakanlığı, yasaklı kitaplar ayıbına çözüm bulmak için harekete geçti. 3. yargı paketinde yasaklı kitaplar listesinin güncellenmesini sağlayacak düzenlemelere yer verildi. Yasaklı kitaplar arasında, hakkında yeni bir yasak kararı bulunmayanlar listeden çıkarılacak.

    Marx ve Engels'in "Komünist Parti Manifestosu", Stalin'in "Bolşevik Parti Tarihi", Mao'nun "Seçme Eserleri", Huberman'ın "Sosyalizmin Alfabesi"...

    Bir dönem mahkeme kararıyla yasaklı olan bu kitaplar artık her yerde satılıyor.

    Ancak hala Emniyet Genel Müdürlüğü'nde tutulan yasaklı kitaplar listesinde kayıt altındalar. Liste uzun. Sıkıyönetim dönemi ve 12 Eylül darbesi sonrasında 23 bin kitap mahkeme kararıyla o listeya alındı.

    Bu da zaman zaman trajikomik olayların yaşanmasına neden oluyor.

    Son örneği hopa davasında yaşandı. Stalin'in "Bilim ve Sosyalizm" kitabı iddianamede delil olarak gösterildi. Ancak bu kitabın okunmasına artık cezaevlerinde bile "görüldü" damgası vurularak izin veriliyor.

    İşte Adalet Bakanlığı da bu tür olayların önüne geçmek için 3. yargı paketinde, hakkında ikinci kez mahkeme kararı bulunmayan yayınların yasak listesinden çıkarılmasını sağlayacak bir düzenleme koydu. Bu 23 bin yasaklı kitabın serbest bırakılacağı anlamına gelmiyor.
     
    Çünkü yasaklı kitaplar listesi güncellenecek.

    Önce Emniyet Genel Müdürlüğü'nden görüş istenecek. Hangilerinin yasağı kalkmalı, hangilerinin yasağı devam etmeli diye sorulacak.

    Emniyet Genel Müdürlüğü'nden görüş alındıktan sonra Adalet Bakanlığı konuyu mahkemelere taşıyacak. Ve yasaklı kitaplar listesine son şeklini mahkeme kararları verecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow