hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3. yargı reformu hazır

    3. yargı reformu hazır
    expand

    Yargıyı hızlandırma amacıyla hazırlanan 3 yargı reformu paketi son şekli verilip Başbakanlığa sevk edildi. Tasarı ile özel yetkili savcılara karargâhta doğrudan arama yetkisi getiriliyor. Ayrıca pek çok fezlekeye de konu olan davalarla ilgili görüş açıklamadan dolayı hapis cezası da kaldırıldı.

    Yargıyı hızlandırma amacıyla hazırlanan üçüncü paket tamamlandı, başbakanlığa gönderildi.

    İdari yargıda revizyona gidildi.

    Özel yetkili savcıların soruşturma sırasında askeri bölgede arama işlemlerinin komutanın iznine bağlı olduğunu içeren madde kaldırıldı. Böylece özel yetkili savcılara kışlada doğrudan arama yetkisi verildi.

    Hapis yerine adli para cezası

    Düzenlemenin bir başka maddesi ise devam eden dava ve soruşturmalar hakkında görüş açıklamaya ilişkin. Bu suçlarda 3 yıla varan hapis cezası kaldırıldı. Yerine elli günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak.

    Son olarak Ergenekon davasına yönelik sözleri nedeniyle hakkında fezleke hazırlanan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu maddeden yararlanacak.

    Bir diğer düzenleme de Hrant Dink davasının temyiz yerini de etkiliyor. Buna göre, daireler arası iş bölümünün belirlenmesinde mahkeme kararı etkili olacak.

    Dink davasında mahkeme kararında "örgüt yok" denildiği için.

    Temyiz yeri örgütlü suçlara bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi değil, Yargıtay 1. Ceza Dairesi olabilecek. Uyuşmazlık halinde konu genel kurula taşınacak.

    Medyaya ses ve görüntü yayınlama izni veriliyor

    Tasarı ile internete düşen tape ve ses kaydını medya yayınlayabilmesinin önü de açıldı.

    Örneğin; 2 kişi arasındaki konuşma bir internet sitesine düşerse ve gazeteci bu konuşmayı "haber yapma sınırı" içinde haber yaparsa yayınlayabilcek.

    Ama tasarı ile bir taraftan da "haberleşmenin gizliliğinin ihlali", "özel hayatın gizliliğini ihlali", "kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması" suçlarına ilişkin cezalar artırıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow