hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Babasının öldürüldüğü yere gitti

    Babasının öldürüldüğü yere gitti
    expand

    Başbakan Erdoğan'ın özel izniyle Türkiye'ye giren Anter Anter, babası Musa Anter'in Diyarbakır'da öldürüldüğü sokağı ilk kez ziyaret etti. Anter, yarın vatandaşlık için İçişleri Bakanlığı'na başvuracak.

    Seyrantape Mahallesi'ndeki 438'nci sokakta 20 Eylül 1992 tarihinde faili meçhul öldürülen Musa Anter'in, Başbakan Erdoğan'ın özel izniyle Türkiye'ye gelen oğlu Anter Anter, kardeşi Dicle Anter ile babasının mezarını ziyaret ettikten sonra bugün de babasının öldürüldüğü sokağı ilk kez gördü.

    Hakkında 21 yıl önce verilen Türkiye'ye giriş yasağı kararı nedeniyle yurda gelemeyen, Anter Anter, babasının öldürüldüğü yerde yaptığı konuşmada, sistemin getirdiği zorluklardan halkın bilgisi olduğunu belirtti. Anter, "Benim fazla konuşmama gerek yok. Her zaman söylüyorum. Gelmemden evvel de söylüyordum. Babamın katilleri bu yüksek tabakada olan insanların isimlerini verdim. Artık onların isimlerini anmaktan da hakkaten sıkıntı geldi içime. Bunların elbette hesabı sorulacak. Ben olmazsam benim çocuklarım, torunlarım, sizler soracaksınız bu hesabı" dedi.

    "Artık halkımızın ezilmesini istemiyoruz"

    Anter Anter, Kürt sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini, bu sorunun artık bu şekilde devam edemeyeceğini söyledi. Anter, şöyle konuştu:

    "Bu böyle gitmez. Artık barış içinde yaşamamız lazım. Artık bu kadar kanın dökülmesine de hiç kimse razı değil. Biz Kürd'üz. Kürtlüğümüz'den de taviz vermiyoruz. Başka bir şey olsaydık; Türk olsaydık, 'Türküz' derdik. Bu coğrafyada yaşıyoruz, beraber yaşamak zorundayız. Artık taraflar kendileri düşünsün. Biz halkımızın artık ezilmesini istemiyoruz. Muhakak çare bulunacak, muhakak diyalogla bu iş çözülecek. İnşallah biz de elimizden geldiği kadar, taşın altına elimizi sokmaya çalışacağız. Bu acının durması için elimizden geleni yapacağız."

    Yarın vatandaşlık başvurusunda bulunacak

    Anter, vatandaşlık için başvuru yapıp yapılmayacağı sorusu üzerine yarın vatandaşlık için kağıtları doldurup İçişleri Bakanlığı'na teslim edeceğini anlatırken, "İnşallah yakında benim de vatandaşlığım çıkar da ben de sizin aranızda olurum" dedi.

    "Babamın milyonlarca çocuğu var"

    Uzun süreden beri ilk kez memleketine döndüğü ve babasının öldürüldüğü yere ilk kez geldiği hatırlatılan Anter, "Nasıl duygular içerisindesiniz?" sorusu üzerine "Acayip duygular içinde" olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
    "Hele sizlerle beraber olmam, beni daha heyecanlandırıyor. Babamla bir evlat olarak çok beraber kalamadım. Çünkü babamın ömrü hapislerde geçti, bizlerden ayrı kaldı. Sonra ben gittim, 43 senedir İsveç'teyim gelemedim, babamla görüşemedim. Turgut Özal zamanı şimdiki gibi özel izin gibi geldim. Babamla o zamanlar beraber oldum. 4 sene içinde hakikaten 40 üniversite bitirmiş gibi babamdan bilgiler aldım. Yani babamla dostluğum sizler gibi. Belki aranızda olanlar, babamla daha çok teşviki mesai yapmıştır. Onunla fazla kalmaştır. Ben kardeşim ve kız kardeşim onun biyolojik çocuklarıyız. Ama sizler de onun çocuklarısınız, sizler de bunu biliyorsunuz. Babam her zaman söylerdi, 'oğlum benim milyonlarca oğlum ve kızım var' diyordu. Biz de bundan gurur duyuyoruz."
    Anter, vatandaşlık almasından sonraki planları sorulması üzerine, "Hele bir geleyim. Vatanımda halkımla birlikte bir yaşayayım. İsveç vatandaşıyım. 43 senem orda geçti. Çocuklarım, torunlarım hepsi orda. Onlarla birlikte olacağım ama ben İsveç'ten sıkıldım artık. Memleketimi çok özledim. Aynı zamande Kuzey Irak'ta, Kürdistan'da yaşıyorum. Son 2 yıl İsveç- Kuzey Irak arasında gidip geliyorum, işlerim de var orada. Bakalım buraya gelince bir şeyler yapacağım ama artık iş yapmak istemiyorum. Ben 67 yaşındayım. Emekliyim. Yani ben biraz halkın içine girmek istiyorum, sizleri çok özledim" dedi.

    Siyasete girip girmeyeceği şeklindeki bir soruya Anter, "Bakalım artık, ileriki zamanlarda. Şu anda hiç bir şey düşünmüyorum. Siyasetteki bu kiriliğin içine şimdilik girmek istemiyorum bilemem şu anda" dedi. Anter Anter'in dayısının oğlu İsmet İlhan da Musa Anter ile ilgili bir anısını anlatarak, "Anter, rahat durmuyordu çocukken. Çocuklarla uğraşıyor, onlarla kavga ediyordu. Benim annam bir gün Musa Anter'i yanına gelerek, 'Musa, Antere bir şeyler söyle. Rahat durmuyor, çocuklarla kavga ediyor' demişti. Bunun üzerine Musa Anter de anama, 'ben onunla uğraşamam, benim milyonlarca çocuğum var. Milyonlarca Kürt çocuğu var onların tamamıyla ilgileniyorum' demişti" dedi.

    Babasına ait anıtın önünde aile pozu

    Anter Anter, kardeşi Dicle ve dayısının oğlu İsmet İlhan ile birlikte babasının öldürüldüğü 438 No'lu sokağın başında bulunan ve üzerine kırmızı boya ile 'KCK' yazılı Musa Anter anıtı önünde gazetecilere aile pozu verdikten sonra ayrıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow