hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Başlarına gelmedik kalmadı, çünkü..."

    Başlarına gelmedik kalmadı, çünkü...
    expand

    CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Deniz Feneri savcılarının, "bir takım şeyleri açığa çıkardıkları için başlarına gelmedik kalmadığını" vurgulayarak, "İşini yanlış, hukuka aykırı yaptığı AİHM kararıyla tespit olunan hakimlere karşı hiçbir şey yapılmıyor" dedi.

    Türmen, bazı yabancı kuruluşların Türkiye'deki demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerle ilgili raporlarına yönelik TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Özgürlükler Evi 2012 raporunda, Türkiye'nin, özgür ülkeler değil, kısmen özgür ülkeler arasında sayıldığını ifade eden Türmen, Sınır Tanımayan Gazeteciler 2012 raporuna göre ise Türkiye'nin, 2011'de, 10 yer gerileyerek 179 ülke arasında 148. sırada bulunduğunu söyledi.

    Türmen, İnsan Hakları İzleme Derneğinin 2012 raporunda, Türkiye ile ilgili basın özgürlüğü bakımından "ortada delil olmadan kişilerin keyfi şekilde terörizmle suçlandığı, savcıların şiddet içermeyen yazılar nedeniyle soruşturma açtığı, iktidarın kendisini eleştirenlere hakaret davası açtığı"nın belirtildiğini kaydetti.

    Dünya Ekonomik Formunun Kadın Erkek Eşitliği Raporunda, Türkiye'nin 135 ülke arasında 122. sırada bulunduğunu belirten Rıza Türmen, Türkiye'nin AİHM'de en fazla davası ve mahkumiyeti olan ülke olduğunu savundu. Türmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bütün bu rakamların gösterdiği bir şey var: Türkiye, demokrasi ve özgürlükler açısından kötü durumda. Diğer dünya ülkeleriyle kıyasladığımızda Türkiye, sonlarda yer alıyor. Sadece Türkiye'deki demokrasi ve özgürlerin durumunu ele alırsanız orada da Türkiye bakımından hiç de iç açıcı olmayan bir tablo ortaya çıkıyor. Türkiye, demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke değildir. Bu raporları yazanlar, hükümete karşı darbe yapmak isteyen terör örgütüne mensup kişiler değil. Bunu yazanlar, objektif gözlemciler. Onun için bu raporları ciddiye almak gerekir. Bu raporların gösterdiği bir şey var, doğru okumak lazım. Türkiye'deki resim buysa, ülkede demokrasi ve özgürlük mücadelesi verilmesi gerekir. İktidarın da bu raporları doğru okuması, üzerinde ciddi durması lazım. Gerçek demokrasi, özgürlükler için ne yapılması gerektiğini düşünmesi gerekir. Bu raporlar, iktidara da yol gösteren raporlardır."

    "İnatla ihlal ettikleri halde"

    CHP'li Türmen, eski Deniz Feneri savcılarına ilişkin verilen kararın sorulması üzerine şunları kaydetti:

    "Karar, aslında iktidarın yargıyı nasıl kontrol ettiğini gösteren son olaydır. Deniz Feneri savcıları bir takım şeyleri açığa çıkardıkları için başlarına gelmedik şey kalmıyor. Ama öbür taraftan bir takım hakimler, savcılar AİHM kararlarını ısrarlı şekilde, inatla ihlal ettikleri halde, bu yüzden Türk vergi mükellefinin cebinden dünya kadar tazminat ödendiği halde, aynı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, onlara karşı neden hiçbir önlem almıyor, soruşturma açmıyor, neden bir müfettiş görevlendirilmiyor? Bu kadar ihlal kararının çıkmasına neden olduğu araştırılmıyor? Tutuklamayla ilgili hukuksuz kararların sahipleri bu hakimler karşısında HSYK neden bir şey yapmıyor. Bir taraftan işini yapmak isteyen savcılara karşı her türlü baskı ve soruşturma açılıyor, diğer yandan işini yanlış, hukuka aykırı yaptığı AİHM kararıyla tespit olunan hakimlere karşı hiçbir şey yapılmıyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow