hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Üniversitesi'nde yeni anayasa çalıştayı

    İstanbul Üniversitesinde yeni anayasa çalıştayı
    expand

    İstanbul Üniversitesi (İÜ), yeni anayasa çalışmalarında bugüne kadar yapılan tartışmaları somutlaştırmak ve üniversitenin görüşünü oluşturmak üzere 4 Şubat'ta "Yeni Anayasa Çalıştayı" düzenleyecek.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin en eski ve köklü üniversitelerinden biri olarak düzenlediği çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel etkinlikle yeni anayasa konusunu değişik boyutlarıyla tartışan İÜ, bugüne kadar yapılmış tartışmaları somutlaştırmak ve üniversitenin görüşünü oluşturmak üzere 4 Şubat'ta "Yeni Anayasa Çalıştayı" gerçekleştirecek.

    İÜ Rektörlüğünün Anayasa Hukukçuları Derneği, Anayasa Hukuku Araştırmaları ve İncelemeleri Derneği ile Fransa Anayasa Hukuku Derneğinin işbirliğiyle düzenlediği çalıştay, üniversitenin rektörlük binasındaki salonlarda yapılacak.

    Hukuk Fakültesinin akademik danışmanlığında gerçekleştirilecek "Yeni Anayasa Çalıştayı"na YÖK üyesi ve Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, YÖK Üyesi ve İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Öztürk, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılacak. Çalıştay, akademisyenlerle sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirecek.

    İlk oturumda, sivil toplum kuruluşları 4 ayrı salonda eş zamanlı olarak görüşlerini bildirecek. Çalıştayda yeni anayasa, "TBMM Üyelerinin Yeni Anayasaya İlişkin Görüşleri", "Yüksek Öğretim Yapılanması", "Anayasa Yapımında Yöntem Sorunu", "Başlangıç Kısmı ve Anayasanın İdeolojisi Sorunu", "Anayasada Değiştirilemez İlkeler-Hükümler Sorunu", "Anayasada Dış İlişkiler-Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Egemenliğin Anlam ve Kapsamı", "Anayasalarda Fren ve Denge Mekanizmaları", "Anayasada Ceza Hukuku İlkeleri", "Eğitim Hakkı ve
    Anadil Eğitimi", "Din ve Vicdan Özgürlüğü Bağlamında Laiklik İlkesi", "Vatandaşlık, Olağan Dönemlerde Anayasal Reformlar ve Yenileme Süreci: Fransa ve Türkiye Deneyimleri", "Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlandırılması
    Rejimi-Sınırlama ve Güvence İlkeleri", "Anayasada İdare Hukukuna İlişkin İlkeler", "Anayasa Mahkemesi- Yüksek Mahkemeler -Yargı Üst Kuruluşları (HSYK)", "Hükümet Sistemi Tercihi", "Olağan Dönemlerde Anayasal Reformlar ve Yenileme Süreci: Fransa ve Türkiye Deneyimleri" başlıkları ile ele alınacak.

    "Yeni Anayasa Çalıştayı"na akademisyenlerin yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Hukuk Müşaviri avukat Hüseyin Rahmi Akyüz, Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, KADER Başkanı Çiğdem Aydın, Çocuk Vakfı Kurucusu Mustafa Ruhi Şirin, TUSKON Başkan Yardımcısı Fuat Özbekli, DİSK Genel Sekreteri ve Genel Başkan Vekili Tayfun Görgün, KAMU-SEN İstanbul İl Temsilcisi Hanefi Bostan ve TÜRK-İŞ İstanbul Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da katılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow