hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    JİTEM kazısına yağmur arası

    JİTEM kazısına yağmur arası
    expand

    Diyarbakır'daki tarihi İçkale'de, insan kemiklerinin bulunduğu bölgede yürütülen kazı çalışmasına yağmur nedeniyle bugün ara verildi.

    Sur ilçesindeki tarihi İçkale'de, bir dönem "ceza ve tevkifevi" olarak kullanılan yapının yanındaki çevre düzenleme çalışmaları sırasında, insan kemikleri bulunması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında sürdürülen kazılar,
    son bir haftadır olumsuz hava koşulları nedeniyle aralıklarla gerçekleştiriliyor.

    Bugün yağış nedeniyle kazı çalışmaları yapılamazken, hava şartlarının uygun olması halinde kazılara yarın tekrar başlanılacağı belirtildi.

    22 gündür kazı yapılıyor

    Sur ilçesi İçkale mevkisinde bulunan eski cezaevi yanında Diyarbakır Müze Müdürlüğü görevlilerince 11 Ocak 2012 günü yapılan kanal altyapı çalışmaları sırasında 8 insan kafası ile çok sayıda kemik bulunması üzerine Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği soruşturma başlatarak, bir savcı görevlendirmişti. Kazılarda bugüne kadar 26 kafatası ile çok sayıda insana ait kemik bulunduğu belirtilmişti.

    Yaklaşık 20 gün boyunca bölgenin SİT olması nedeniyle kazma ve kürekle yapılan kazılarda, savcının Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na yazdığı yazıya olumlu yanıt verilmesi üzerine önceki gün küçük iş makineleri de kullanılmaya başlanmıştı.

    Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nden edinilen bilgiye göre, tarihi dokunun zarar görmemesi için kazı çalışmaları titizlikle yürütülüyor.

    Kazı çalışmaları kapsamında ortaya çıkan kemikler ise numaralandırıldıktan sonra DNA tespiti için toplu halde İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmiş, burada yapılacak işlemin ardından, yakınlarının kayıp olduğunu iddia eden vatandaşlardan alınacak kan örnekleriyle, kemiklerden elde edilen DNA'ların karşılaştırılıp, kimlik tespitlerinin buna göre yapılacağı açıklanmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow