hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "Bilseydim onbeşbaşı derdim"

    Demirtaş: Bilseydim onbeşbaşı derdim
    expand

    BDP lideri Selahattin Demirtaş, Genelkurmay Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine hakkında hazırlanan fezlekeye tepki gösterdi. Demirtaş, Genelkurmay Başkanı için kullandığı "Onbaşı" sözünün hakaret amacı taşımadığını savundu; "Onbaşı sözünün bu kadar zorlarına gideceğini bilseydim onbeşbaşı derdim" dedi.

    Partisinin İzmir'deki dayanışma yemeğinde konuşan Demirtaş, Kürtlerin yıldırılmaya çalışıldığı söyledi.

    Demirtaş, "Yaşanan katliamlar, baskılar ve uygulanan politika, sanırım AKP ve ekibinde, BDP'yi yıldırabilecekleri kanısını uyandırmıştır" dedi. Yıldırma politikasının 90'lı yıllarda, Tansu Çiller döneminde de yapıldığını belirten Demirtaş, "O dönemde faili meçhul cinayetlerle, katliamlarla bu baskıyı uyguluyorlardı. Şimdi AKP, bu politikayı, yargı eliyle, tutuklamalarla, yapıyor" diye konuştu.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti'nin amacının korku salmak olduğunu söyleyen Demirtaş, "İstiyorlar ki herkes korsun, direnmesin. Halkımızı ve bizi sindirmeye çalışıyorlar. Ama bilmiyorlarki bu fasişt tutum koskoca bir halk hareketi doğurdu. 90'lı yıllarda cinayetlerle, katliamlarla saldıkları korkuyu, şimdi de yargı eliyle salmaya çalışıyorlar. Ama inanın buna kendileri de inanmıyor. Çünkü biz, öldürüldükçe çoğalan bir halkız" dedi.

    Ortadoğuda büyük bir halk ayaklanması yaşandığına dikkat çeken Demirtaş şunları söyledi:

    "AKP, böyle bir dönemde, bizim sesimizi kısarak, dünyaya 'kürtler halinden memnun' imajını vermeye çalışıyor. Bu nedenle bizim daha fazla miting yapıp daha fazla sokağa çıkmamız gerekiyor. Sorunun çözümü için bu şart. Yaşadıklarımızı çocuklarımızın yaşamasını istemiyorsak, bu sorunu bu nesil çözmeli."

    Arınç'a gönderme

    Kürtlerin sadece doğuda değil, Türkiye'nin heryerinde olduğunu belirten Demirtaş, "Halkımızın büyük çoğunluğu birlikten ve kardeşlikten yana. Türk ve Kürk halkları içiçe yaşıyor" dedi. Sadece eşit yurttaşlık istediklerini ifade eden Demirtaş, bunun için yapılmısı gereken şeyin anayasada eşit hakların uygulanması olduğunu belirtti.

    Bazı hükümet yetkililerinin Kürtleri bu devletin başına belamış gibi gösterdiğini dile getiren Demirtaş, "Bazı hükümet yetkilileri, bazı bakanlar açıklama yapıyorlar. TRT6'dan bahsedip daha ne istiyorsunuz diyorlar. Ama bakın her sene ne güzel Türkçe olimpiyatları yapılıyor. Orda bazı bakanlarda çıkıp ağlıyorlar. Ama Kürtçe eğitim dediğimizde karşı çıkıyorlar, İşte bunun adı kafataşçılıktır, fasiştliktir. Ayrıca biz size ait birşeyi istemiyoruz ki. Biz kendi hakkımızı istiyoruz. Biz bu ülkenin başının belası değil ortağıyız" dedi.

    "Alınacaklarını bilseydim onbeşbaşı derdim"

    Anadilde eğitim tartışmalarının yaşandığı dönemde, tartışmaya hükümetin değil, askerin katıldığına dikkat çeken Demirtaş, bunun amacının özellikle Türk halkını etkilemek olduğunu dile getirdi.

    Demirtaş, "15-20 milyonluk Kürt nüfusunun anadilde eğitim yapıp yapmayacağına Genelkurmay Başkanı karar veriyor. Biz de onun yaptığı açıklamanın bizim nazarımızda hiçbir etkisi olmadığını söyledik, onbaşı kadar etkin yok dedik. Bunu hakaret olarak algılıyor. Ne hakaret etme niyetim, ne de böyle bir tarzım vardır. Gerçekten bu açıklamanın hiçbir etkisinin olmayacağını anlatmaya çalıştım. Bilseydim onbaşı bu kadar zorlarına gidecek, onbeşbaşı derdim. Niye bu kadar ağırlarına gitti, anlamış değilim" diye konuştu.

    Konuyla ilgili olarak haklarında soruşturma açıldığını hatırlatan Demirtaş, "Müthiş bir hızla hemen fezlekeleri, soruşturmaları tamamlayıp gönderiyorlar. Neymiş, onbaşı demişim. Sen 34 kişiyi katletmişin. Adaletsizliği anlatabiliyor muyum? O ülkenin vatandaşı olan Kürtler sana nasıl güvenecek, nasıl inanacak adaletine, kalkınmana, partine, nasıl destek verecek? Vatandaşları kendi içinde ayrımcılığa tabi tutan zihniyet budur. Bize açılan soruşturmalar, şahsımıza açılan soruşturmalar değil, halkın iradesine yapılan saygısızlıktır" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow