hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bahçeli'den 'MİT' yorumu

    Bahçeliden MİT yorumu
    expand

    MHP lideri Devlet Bahçeli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bazı eski yöneticilerin ifadeye çağrılmasıyla ilgili olarak, "Mahkeme nezdinde ifade vermekten kaçınmak, hukuki kılıf bulma arayışına tevessül etmek doğru ve makul bir yol olmayacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemiz, istikrarsızlık, itibarsızlık ve insicamsızlıktan beslenen siyaset ve yönetim algısının izdüşümünde; kökleşen açmazların ve anormalliklerin ileri düzeyde baskısı ve tesiri altına girmiştir" iddiasında bulundu.

    Türkiye'nin, ağır ve vahim bir iddiayla çalkalandığını ileri süren Bahçeli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar ve yardımcısının da aralarında bulunduğu beş kişinin İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca ifadeye çağrılmasının, KCK davasına bahsi geçen MİT görevlilerinin de dahil edildiğini ortaya koyduğunu savundu.

    Savcılığın, davanın seyri içinde "KCK yapılanmasının eylemlerinde ve işleyişinde MİT'in ve mensuplarının parmağı olduğuna dair kuşkuları netleştirmeye çalıştığını" iddia eden Bahçeli açıklamasında, "Bu görevlilerin, soruşturma kapsamına alınabilmeleri için idari izin gerektiği hususunu ileri sürerek Özel Yetkili Savcılığın çağrısına icabet etmemeleri adalet kurumundaki şayiaları daha da güncellemiştir" ifadelerine yer verdi.

    "Yakalama kararları olayı kritik aşamaya taşıdı"

    MİT Müsteşarı Fidan'ın dışındakilerle ilgili yakalama kararı verilmesinin, olayın seyrini kritik bir aşamaya taşıdığını belirten Bahçeli, "Hukuk devletinin icapları doğrultusunda, işleyen bir soruşturma safahatinde, ilgililerin mahkemenin çağrısını dikkate alması ve gereğini yerine getirmesi en başta adaletin ruhuna saygının bir sonucu olarak değerlendirilmelidir. Bu itibarla mahkeme nezdinde ifade vermekten kaçınmak, hukuki kılıf bulma arayışına tevessül etmek doğru ve makul bir yol olmayacaktır" dedi.

    KCK davası

    KCK davasında gözaltına alınan bazı kişilerin, kendilerini MİT görevlisi olarak tanıttıklarını öne süren Bahçeli, bu doğrultuda verdikleri ifadelerin konunun seyrini bütünüyle değiştirdiğini belirtti. Bahçeli, şöyle devam etti:

    "Ortaya çıkan bilgi ve bulgulardan, KCK'nın önemli noktalarına hükümetin teşviki ve talimatıyla, kontrollü bir sızma ve intikal faaliyeti yürütüldüğü anlaşılmıştır. Bu nedenle KCK oluşumunun, bizzat MİT'in gözetimi, yönlendirmesi ve dolaylı himayesi ile faaliyetini yürüttüğüne dair iddialar üzeri örtülmeyecek kadar alenileşmiştir.

    Başbakan ve hükümeti bu çarpıklıktan ve her tarafa çekilebilecek çürümüşlükten birinci derecede sorumludur ve bundan sonra devleti suçlamaya yeltenmeleri ve yönelmeleri kendilerini asla aklayamayacaktır.

    Nihayetinde bölücü terör ve İmralı canisiyle yapılan temas ve pazarlıkların emrin bizzat Başbakan Erdoğan tarafından verildiği değişik ortamlardaki ifadelerle kesinlik kazanmıştır."

    "Bu son gelişmeyle MHP'nin yıkım projesi olduğunu yıllardır ısrarla vurguladığı açılım denen sürecin nasıl bir ihanet kuşatması olduğu bir kez daha görülmüştür" ifadesini kullanan Bahçeli, "Ortaya çıkan gelişmeler, KCK'nın kuruluşunda, sevk ve idaresinde AKP'nin yadsınamayacak kadar payının ve müdahalesinin bulunduğuna işaret etmektedir. Şayet işleyen yargı süreciyle bu durum somutlaşırsa, Başbakan Erdoğan ve arkadaşlarını Yüce Divan'a gitmekten kimse kurtaramayacaktır" iddiasında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow