hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fok Badem'i döverek eğitmişler!..

    Fok Bademi döverek eğitmişler..
    expand

    Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Karacasöğüt köyündeki bir koyda yaptırılan havuzda rehabilite edilmesi için üç yıl tutulan Akdeniz foku Badem'in sopayla dövülerek eğitilmeye çalışıldığı ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Badem, Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) tarafından 5 Aralık 2006 tarihinde İzmir Foça’da rehabilite edildikten sonra 28 Nisan 2007 tarihinde Gökova Körfezi’nde Karacasöğüt Köyü’ndeki bir koyda yaptırılan özel bir havuza nakledildi.

    Buradaki havuzda AFAG ve veterinerler gözetiminde eğitime tutulan Badem, 7 Ocak 2010 tarihinde artık yaban hayatına alıştığı belirtilerek çiftleşmesi için salıverildi.

    Badem, Yunan adalarını, Bozburun ve Datça’yı aylarca turlayıp gezdikten sonra Gökova Körfezi’ne döndü. Yaban hayatına alıştığı ve artık kafeste tutulmaması gerektiği AFAG yöneticileri tarafından da açıklanan Badem, misafir gibi gidip gelmeye başladı.

    ŞOKE EDEN SOPAYLA DAYAK GÖRÜNTÜLERİ...  VİDEO

    Karacasöğüt köylüleri 16 Şubat 2011’de kendi arazilerinin rehabilitasyon merkezi tarafından işgal edildiğini, bölgede çocuklarının balık avlayamadığını ve mağdur olduklarını öne sürerek merkezin kapatılması isteyen bir basın toplantısı düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ardından başlatılan imza kampanyasında toplanan onlarca imza, 3 Nisan 2008 tarihinde çekilen Badem’in sopayla vurularak eğitildiği video görüntüleri de eklenerek 13 Haziran 2011’de Marmaris Kaymakamlığı’na ve 17 Haziran 2011’de de Özel Çevre Koruma Kurumu’na (ÖÇKK) gönderildi.

    Son olarak, AFAG Yönetim Kurulu Başkanı Cem Orkun Kıraç’ın, "Gökova’da Badem canlı balıklarla beslenirken, Mülki İdare Amirliği denizi kirletme gerekçesiyle ceza alınacağını iletince canlı balıkları dondurmak zorunda kaldık.

    Badem hiç sevmediği halde mecburen ölü balık verdik. Yetkililere sorunumuzu anlatamadık ve sonucunda Badem’in beslenmesi eski düzeninde olmadı. 2011 sonunda ise doğum yaptı, ancak yavrusu ölü doğdu" şeklindeki yazısı 14 Şubat 2012’de ulusal bir gazetede yayımlandı.

    Bu sözlerin ardından ortaya çıkan ve DHA tarafından da ele geçirilen görüntüler izleyenleri şoke etti. 3 Nisan 2008 tarihinde çekildiği saptanan video görüntülerinde kaydı kimin yaptığı bilinmiyor.

    Ancak görüntülerde çekim yapan kişinin ’vur bir tane’ şeklindeki sözleri duyuluyor ve sopalı eğitmen veteriner Avni Gök’ün Badem’e şiddet uyguladığı, sopayla vurduğu, dürterek terbiye etmeye çalıştığı açıkca görülüyor. Badem ise bu şiddete kızgın sesler çıkararak tepki veriyor.

    SAD-AFAG'dan açıklama

    Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Genel Koordinatörü Cem Orkun Kıraç, "Akdeniz foku Badem'in Marmaris'teki havuzunda sopayla dövülerek eğitildiği" iddiasına ilişkin, "görüntüdeki veterinerin dernekleriyle bağlantısı olmadığını" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıraç, Aydın'ın Didim ilçesinde yavruyken bulunduktan sonra tedavi edilen ve Marmaris'in Karacasöğüt köyünde oluşturulan merkezde bakılan Badem'in, sopayla vurularak insanlardan uzaklaşması için eğitildiği iddiasına ilişkin, AA muhabirine açıklama yaptı.

    Cem Orkun Kıraç, olayın dernekleriyle ilişkisi varmış gibi gösterilmesinden rahatsız olduklarını söyledi.

    Bu görüntülerin bazı gazetecilerin elinde olduğunu duyduklarını ancak şimdiye kadar izlemediklerini ifade eden Kıraç, "2008 yılında çekilmiş bu görüntülerin şimdi haber malzemesi olarak kullanılmasını manidar buluyoruz" diye konuştu.

    Görüntülerdeki kişiyi tanıdıklarını ifade eden Kıraç, "O veteriner arkadaş Badem bulunduğu günden beri kendisiyle yakından ilgilenen 4-5 kişiden birisi. Akdeniz foklarının insanlara alışması durumunda nasıl bir yöntem uygulanması gerektiği konusundan kimsede bilgi yok. Veteriner hangi mantıkla bunu yaptı bilemiyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Badem'in tek sorumlusu dernekleriymiş gibi yanlış algı oluştuğuna işaret eden Kıraç, Badem ile devletin resmi kurumlarının da ilgilenmesi gerektiğini kaydetti.

    Marmaris Kaymakamı Serdar Polat ise yaptığı açıklamada, söz konusu görüntülerin geçen yaz kendilerine ulaştığını ve ilgili kurumlara incelettiğini söyledi. Polat, herhangi bir kötü muamele belirtisine rastlanmadığı için yasal bir işlem yapılmadığını belirtti.

    "İnceleme başlattık"

    Marmaris Kaymakamı A. Serdar Polat, şikayet dilekçesinin kendilerine ulaşması ve video görüntüleri üzerine bölgede inceleme başlattıklarını söyledi. Polat, "Kendilerine bakanlıktan izin alarak bu işi yapmalarını söyledik. Bizi dinlemediler. Sopalı eğitim haddini aşan bir hareket olmuş.

    Biliyorsunuz oraya iki yunus getirildi. Bunlar için geçici olarak başka bir yer gösterdik. Badem’i de oraya alabilirdik. Karacasöğüt’te bu tür hayvanlar için bir yer ve balık çiftliği artık olmayacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow