hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'MİT Yasası' yüksek yargıya gidebilir

    MİT Yasası yüksek yargıya gidebilir
    expand

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu MİT Yasası'ndaki değişikliğin Meclis'ten geçmesiyle ilgili olarak, "Bu düzenleme ile kamu görevlilerine faili meçhul cinayet işleme yetkisi veriliyor" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin de, "Cumhurbaşkanı veto etmezse, CHP MİT Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne götürecek" diye konuştu.

    MİT mensuplarının soruşturulmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iznine bağlayan MİT Yasası'ndaki değişikliğin Meclis'ten geçmesi CHP liderinin de gündemindeydi.

    Parti Meclisi toplantısında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, geçmişte kamu görevlileri tarafından işlenen faili meçhul cinayetleri anımsattı ve bu düzenleme ile kamu görevlilerine faili meçhul cinayet işleme yetkisi verildiğini ileri sürdü.

    Kemal Kılıçdaroğlu, teklifteki, "Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler" ifadesinin, "Belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilen" olarak değiştirildiğini hatırlattı.

    Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Biz sorduk, 'bu özel görevlendirdiğin adam Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mı, CIA ajanı mı kim bu adam? Memur mu, esnaf mı, yoksa tinerci mi' sorduk bunu. Değiştirmişler, kamu görevlisi olacakmış. Şimdi size bir soru sorayım değerli PM üyeleri, elinizi vicdanınıza koyup şu sorunun yanıtını verin, geçmişteki faili meçhul cinayetlerin içinde kamu görevlileri var mıydı, yok muydu? Onlarca kamu görevlisi, faili meçhul cinayetin faili olarak ortalıkta hala geziyor.

    Bu ülkede tetik çekenin sırtını sıvazlamadık mı biz? O zaman bu yasal yetki yoktu. Şimdi onun yetkisi de geldi. Bir Bakan çıkıyor, bu yasayı savunmak üzere, 'Suça bulaşmadan örgüte sızmak mümkün değildir' diyor. Yani 'devlet illegaldir, devletin görevlileri illegal olayların içine gireceklerdir. Üstelik o görevliler de devletin en hassas kurumlarında çalışan görevliler.' Şimdi ben merak ediyorum, Sayın Hakan Fidan suça mı bulaştı, örgüte suça bulaşarak mı sızdı? Hayır. Sayın Fidan Başbakanlık müsteşar yardımcısıydı, sayın Başbakan görev verdi, 'git Oslo'da görüş' dedi. O zaman bu maddeyi niye getiriyorsunuz?

    Başbakan'ın özel göreviyle bazı kamu görevlileri gidip belli suçlara özgürce  ulaşabilecekler. Nedir o suçlar? Suç işlemek için örgüt kurmak. Yani Başbakan özel görevli arkadaşlara diyecek ki 'siz bir çete kurabilirsiniz, yasa dışı bir örgüt kurabilirsiniz, meraklanmayın arkanızda ben varım' Yasa böyle diyor. 'Düşmanlarla iş birliği yapmak. Türkiye'nin çıkarları ne demek, size özel görev verdim, düşmanla iş birliği yapabilirsiniz', 'Düşman devlette maddi ve mali yardım', bunu da yapabilirsiniz, meraklanmayın, ben imza atmadan kimse sizin hakkınızda soruşturma açamaz.

    'Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı' Olabilir ya, sayın Erdoğan sayın Gül'e kızabilir, 'bir saldırın bakalım itibarsızlaştırın şu adamı' diyebilir. Böyle bir anlayış olabilir mi? Hangi devlette yaşıyoruz. 89 yıllık Cumhuriyet tarihinde biz bütün mücadelemizi demokrasi, insan hakları, özgürlük bağlamında daha da geliştirelim diye götürdük. Mücadeleyi bunun için verdik. 12 Eylül karabasanın da doğan çocuklarımızın adını 'Özgür' koyduk. Geldiğimiz noktaya bakın, 12 Eylül paşalarının yapamadığını Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. Birisinin apoletleri vardı, bunun yok."

    Kılıçdaroğlu, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk'un konuyla ilgili Başbakan'a açık mektup gönderdiğini, tüm aydınlara da aynı görevin düştüğünü söyledi.

    Bu konuda tek konuşmayan kişinin Başbakan olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Çünkü ne olduğunu çok iyi biliyor. Ne yapmak istediğini de çok iyi biliyor. Konuşursa nasıl çamlar devireceği de çıkacaktır ortaya. Ama susuyor" dedi.

    Tekin: "Anayasa Mahkemesi'ne götürebiliriz"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de, "Cumhurbaşkanı veto etmezse, CHP MİT Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne götürecek" dedi.

    CNN TÜRK'ün sorularını yanıtlayan Tekin, "Devlet sistemle kurumlarıyla hukukla yürütülür hukuk dışı ilişkiler durumu bu noktaya getirmiştir" dedi, aspirin tedavisiyle bu işin çözülemeyeceğini savundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow