hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakanlık, Dilovası'nı mercek altına aldı

    Bakanlık, Dilovasını mercek altına aldı
    expand

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kanser vakalarının arttığı Kocaeli Dilovası'nda halk sağlığı uzmanlarıyla ciddi bir çalışma başlattıklarını bildirdi. Akdağ, "Çalışmayı bu yıl içinde sonuçlandıracağız ve alınması gereken ek tedbirleri varsa, bunların da alınması hususunda gerekenleri yapacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Meral Akşener başkanlığında toplandı. Akşener, gündeme geçmeden 3 milletvekiline söz verdi.

    MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nin yarattığı sorunlar ve kanser vakalarındaki artışla ilgili gündemdışı konuştu.

    Türkkan, bölgede kanserden ölümlerin ülke ortalamasının üstünde olduğunu belirterek, "Vatandaşa 'kanser ol erken öl' fermanı yazılmıştır. Dilovası'nın sanayi kuruluşlarının nedeniyle kirlendiğini gösteren kanıtlar her geçen gün artmaktadır" dedi.

    Gündemdışı konuşmaya Hükümet adına yanıt veren Sağlık Bakanı Akdağ, Kocaeli'nin, Türkiye'nin sanayinin en yoğunlaştığı yerlerden biri olduğunu hatırlatarak, sanayinin bir bölgede yoğunlaşmasının halk sağlığını tehdit eden yan unsurların ortaya çıkabildiğini söyledi.

    Bütün sanayi kuruluşlarının Çevre Bakanlığı tarafından izlenmesi ve gerekli tedbirleri almasının elzem haline geldiğini anlatan Akdağ, "Çevre ve Sağlık Bakanlığı, öteden beri bu konuda ciddi bir çalışma içindedir. Bölgede hem biz bakanlık olarak belirli çalışmalar yaptık hem de bunların sonuçlarını Çevre Bakanlığının çalışmalarıyla birleştirdik ve Çevre Bakanlığı ciddi tedbirler aldı. Bundan sonra da ciddi tedbirler almaya devam edeceğiz" dedi.

    Akdağ, küçük çalışmalarla, bir kısmı da bilimsel dayanaktan yoksun çalışmalarla sağlam neticeye ulaşılamayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

    "Sağlık Bakanlığı olarak bölgede çok ciddi bir çalışmayı, halk sağlığı uzmanlarıyla başlatmış durumdayız. Özellikle coğrafi bölge sistemleri esas alınarak belli bir merkez ve belirli hastalıkta yoğunlaşma var mı, bir ciddi çalışmayı sürdürüyoruz. Bu yıl içinde bu çalışmayı sonuçlandıracağız ve alınması gereken ek tedbirleri varsa, bölge için bunların da alınması hususunda gerekenleri mutlaka yapacağız.

    Bölgede daha önce özellikle Kocaeli Üniversitesinde bir bilim adamının yaptığı çalışmalarla ya da iddia ettiği sonuçlarla ilgili olarak kendisinden ve üniversitesinden bilgi istedik. Maalesef bu bilgiler, bize kamuoyuna yansıdığı biçimde ulaştırılamadı. Güvenli bir çalışma yapmak ve bunun sonuçlarını şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaşmak, bölgede alınması gereken yeni tedbirleri gözden geçirmek üzere bir çalışma yürütüyoruz. Bu detaylı çalışmanın sonuçlarını bu yıl içinde alacağız, inşallah gerekenleri yerine getirmeye devam edeceğiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow