hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Leyla hakim karşısındaydı

    Leyla hakim karşısındaydı
    expand

    Erzurum'da 17 yaşındayken katıldığı HES eylemleri nedeniyle hakkında 9 yıla kadar hapis istemiyle davalar açılan Leyla Yalçınkaya hakim karşısına çıktı. Bir askere hakaret etmekle suçlanan Yalçınkaya, "Aile terbiyeme uymaz" diyerek suçlamaları reddetti.

    Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesinde yaptırılacak üç ayrı HES'e karşı gerçekleştirilen eylemler sırasında jandarma erine hakaret ettiği iddiasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlanan 18 yaşındaki Leyla Yalçınkaya, "Hakaret etmek aile terbiyeme uymaz" dedi.

    Geçen yıl Ödük Vadisi'ne yapılmak istenen hidroelektrik santrali (HES) çalışmalarını protesto eylemleri sırasında kamuoyunca tanınan ve bu nedenle protestocularla konuşma yasağı getirilen Leyla Yalçınkaya hakkında, üç ayrı dava açıldı.

    Olay sırasında 17 yaşında olan Leyla Yalçınkaya hakkında jandarma eri "Abdullah Teke'ye hakaret", "jandarma er Abdullah Teke'ye geçen 5 Ağustos'ta taş atarak yaralamak" ve "jandarma erleri Abdullah Teke ile Adil Aldemir'e hakaret, görevi yaptırmamak için direnme, kasten yaralama" suçlamalarıyla, çocuk mahkemesi sıfatıyla Tortum Sulh Ceza ve Asliye Ceza Mahkemelerinde davalar açıldı.

    Leyla Yalçınkaya'nın Tortum Sulh Ceza Mahkemesinde çocuk mahkemesi sıfatıyla yargılanmasına başlandı. Tortum ilçe jandarma komutanlığında görevli olan er Abdullah Teke'ye 12 Eylül 2011 günü "Hayvan oğlu hayvan, o… çocuğu, şerefsiz oğlu şerefsiz" dediği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında CHP milletvekilleri, avukatlar ile tanık olarak Elif ve Ayşe Bingöl kardeşler hazır bulundu.

    Adliyeye babası Kemal Yalçınkaya ile birlikte gelen Leyla Yalçınkaya hakkında TCK'nın 125/1-4 maddeleri gereğince 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini vurgulayan Leyla Yalçınkaya, şikayetçi olan Jandarma eri Abdullah Teke'yi hiç görmediğini ve kimseye hakaret etmediğini bildirdi.

    Yalçınkaya, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Jandarmaya hakaret etmek, benim aile terbiye uymaz. İftira attılar. Öncelikle beraatimi, mahkeme aksi kanaatte olursa lehime olan yasal hükümlerin uygulanmasını talep ediyorum" dedi.

    Avukatı Ercüment Şenol ise jandarmanın halka karşı tahrik edildiğini söyledi ve müveklilinin beraat etmesini istedi. Mahkeme, müşteki Abdullah Teke için Ankara Sulh Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimatın beklenmesine, tanık jandarma er Hıdır Ökten'in zorla getirilmesine karar verdi. Duruşma, 10 Nisan'a ertelendi.

    CHP milletvekilleri desteğe geldi

    Leyla Yalçınkaya'ya destek olmak için CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da Erzurum'a geldi. Milletvekilleri CHP Erzurum İl Başkanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.  

    Melda Onur, bir çocuğun üzerine devletin yüklenmesine tanık olduklarını belirterek, "Sayın Başbakan'ın dediği gibi 'velev ki, yapmıştır', Olabilir; kadınların yerlerde sürüklendiği ortamda meşru müdafa, savunma vardır. Bunun karşılığı 9 yıl isteyen savcının biraz insaflı davranmasını isterdim."
     
    Leyla Yalçınkaya hakkında açılan davayı anormal olarak görmediğini belirten Veli Ağbaba ise, "Türkiye'de cezaya göre suç yaratılıyor. Bunun örnekleri çok. Cebinde yumurta taşıdığı için her yumurtaya 44 ay hapis cezası yiyen çocuk, Grup Yorum bileti sattığı için örgüt üyeliğinden mahkum edilen gençler, poşu taktığı için 24 aydır cezaevinde kalan üniversite öğrencileri, parasız eğitim talebiyle pankart açtıkları için yıllarca cezaevinde kalan üniversite gençleri. Leyla'ya açılan bu dava onun için yadırganacak bir dava değil. Bu çivisi çıkmış adalet, kimi zaman Hopa'da kimi zaman Tortum'da karşımıza çıkıyor. Bunu yadırgamamak lazım. Aslında bu kararı verenler buradaki yargıçlar değil. Ankara'daki siyasi iradedir. Buna karşı her alanda mücadelemizi sürdüreceğimizi bilmenizi istiyorum. Erzurum Valiliği ile DSİ örgütlü olarak suç işliyor. Aslında burada buna karşı çıkmamak insanlık suçu. Onun için biz Leyla ile birlikteyiz. Burada bir çete ve bir suç örgütü var. Suç örgütü Çevre Bakanlığı, Erzurum Valiliği, DSİ bir örgüt olarak suç işliyor. Erzurum'a Tortum'a insanlara karşı suç işliyor" diye konuştu.

    Yağmurdereli, hemşehrisi Leyla'ya destek verdi

    İstanbul Barosu Avukatlarından Tortumlu Eşber Yağmurdereli, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, "Leyla sadece bu olayda kamuoyuna yansıyan bir figür. Onun arkasında, yerinden yurdundan neredeyse yüzlerce yıldır yaşadıkları topraklardan ekonomik gerekçelerle koparılmak istenen binlerce aile var. Bu insanlar toprağa kutsal varlık olarak bakıyor. İnsanlar bu kutsal varlıktan koparılmak isteniyor. İnsanların yaşama alanlarına siyasiler tarafından yönetilmiş olan bir saldırıdır. Bu sadece hukuk açısından değerlendirilecek bir şey değil. Aynı zamanda çok daha önemli olarak insan hakları vardır. Aslında leylanın yargılanmasına karşı çıkılan şey insanların yaşam alanlarına karşı çıkılması insanların kutsal saydığı toprakların elinden alınması meselesidir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow