hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şile kazısı da Ergenekon'la birleştirildi

    Şile kazısı da Ergenekonla birleştirildi
    expand

    Birinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi,İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Şile'deki ormanlık alanda yapılan kazıya ilişkin tutuklu sanıklar Ulaş Özel, Okan İşgör ve Hüseyin Yanç ile tutuksuz sanık polis memuru Yusuf Ethem Akbulut'un "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" ve "patlayıcı madde bulundurmak" gibi suçlardan yargılandığı davanın,kendi mahkemelerindeki dava ile birleştirilmesi talebini değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birinci Ergenekon Davası'nda bakan 13. Ağır Ceza Mahkeme 28 Ocak 2012 günü görülen duruşmaya ilişkin ara kararları avukatlara dağıttı. Mahkeme Heyeti İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon soruşturması kapsamında Şile'de yapılan kazılarla ilgili olarak 3'ü tutuklu 4 sanık hakkında açılan davanın Birinci Ergenekon Davası ile birleştirilmesine karar verdi. Mahkeme kararında her iki dava dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmasını gerekçe gösterdi.

    Erenerol ve Perinçek'in avukatları duruşmalardan men edildi

    8 sayfalık ara karar alan Mahkeme Heyeti, defalarca uyarılmalarına rağmen tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol avukatı Vural Ergül ve Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey'in davanın esası hakkındaki son savunmaya kadar duruşmalara katılmaktan men edilmelerine karar verdi. Mahkeme men gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Ergül ve Özbey'in duruşmadaki dava dışı beyanları, mahkemeyi zan altında bırakmaya yönelik beyanları, mahkeme başkanının uyarıları karşısında düzen bozucu söz ve eylemlerine devam etmesin nedeniyle davanın esas hakkındaki son savunmaya kadar duruşmalara katılmaktan men edilemesine karar verildi."

    Doğu perinçek 16 duruşmadan men edildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme Heyeti, duruşmalardaki dava dışı beyanları ve savunmayı aşan, mahkemeyi zan altında bırakmaya yönelik beyanları nedeniyle İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Semih Tufan Gülaltay'ın 16 duruşmadan men edilmesine karar verdi.

    Mahkeme Poyraz'ın iddiasını araştırıyor

    Gizli Tanık Poyraz'ın dilekçesinde dava sanığı Sedat Peker'in, İsmet Yılmaz isimli bir şahsı aracı ederek tanık üzerinde baskı oluşturmaya ve ifadesini değiştirmeye çalıştığı iddiasında bulunduğundan, bu iddia ile ilgili olarak yapılan bir soruşturma olup olmadığının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Müdürlüğü Terörler Mücadele Şube Müdürlüğü ve tanık Koruma Şube Müdürlüğünden ayrı ayrı sorulamasına karar verdi. Mahkeme Heyeti, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla Alman Federal Almanya Adalet Bakanlığı'na yazı yazılarak, Leipheim Eyaletinde 'Ergenekon Tuerksport Und' isimli bir dernek olup olmadığı, faaliyetlerinin halen devam edip etmediği ile yöneticilerinin kimler olduğu hususunda ayrıntılı bilgi verilmesini istedi.

    Alman Vakıfların listesi istendi

    Mahkeme heyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 1990'dan Türkiye'de faaliyet gösteren Alman Vakıflarının listesini istemeye hükmetti. Mahkeme ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğünden Heinrich Böll veya Heinrich Böll Stiftung isminde vakıf var ise bu vakfın gelir gider tablosunu istemeye karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    İçişleri Bakanlığı Dernekler Başkanlığına yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, Türkiye'de Heinrcih Böll isimli bir Alman derneğin faaliyetlerinin olup olmadığının sorulmasına, varsa 1990 yılından bu güne kadar olan dönemdeki gelir giderlerini gösteren tabloların ve dernekler masasındaki dosyasının örneğinin istenilmesine karar verdi. Karlıbel'in beyanlarında geçen tutuksuz sanıklardan Taner Ünal'a bir ödemenin yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak da mahkeme heyeti, Ünal'a bir ödeme yapılıp yapılmadığının da Gümüşsuyundaki Heinrich Böll Stiftung derneğinden sorulamasına kararlaştırdı.Mahkeme heyeti, yine bu derneğin Noel Baba derneğine yapmış olduğu bir ödemenin olup olmadığının da aynı yerden sorulmasına karar verdi.

    Mahkeme heyeti, Alman Kiliseler Birliğine yazı yazılmasına karar veren mahkeme 2000-2001-2002-2003-2004-2005-2006 yıllarına ait raporların birer örneğinin gönderilmesi istedi. Daha önce tanık olarak mahkemede dinlenen Talip Doğan Karlıbel, Türkiye'deki Alman Vakıfları ile bazı Ergenekon sanıkları arasında arasında bağlantı olduğu ileri sürmüştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow