hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2013 sonunda 13 yeni büyük şehir

    2013 sonunda 13 yeni büyük şehir
    expand

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, büyükşehir statüsü alacak illerin 2013 yılı sonunda yapılacak nüfus sayımı esas alınarak belirleneceğini belirtti. Köye dönüş projesi hakkında da bilgi veren Şahin, Doğu ve Güneydoğu'daki köy boşaltmalarına da değinerek, bu uygulamayı "talihsizlik" olarak niteledi.

    Bakan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni büyükşehirlerin oluşumu konusunda kamuoyuna yönelik açıklamaları olduğunu, toplam nüfusu 750 bini aşan illerin de büyükşehir statüsüne kavuşturulacağını bildirdiğini belirtti. Kamuoyu ile paylaşılan bu görüş doğrultusunda İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Şahin, "Nüfusu 750 bini aşan il sayısı 13'ü buldu. 2011 sonu itibarıyla nüfusu 750 bini aşan şehir sayısı 13, ama bu konudaki kanun değişikliğini henüz yapmadık. 2012 yılı içinde kanun değişikliğini yapmış olacağız. Uygulama 2014 yılında gerçekleşecek" dedi.

    Şahin, Büyükşehir statüsü alacak iller için nüfus kriteri olarak 2013 yılında yapılacak nüfus sayımının dikkate alınacağını ifade etti.  

    Ekonomik kriz yaşayan ülkelerden kaçak işçi göçü beklentisi

    Bakan Şahin, yabancıların Türkiye'de legal, illegal çalışmaları konusunun uluslararası standartlarda, Birleşmiş Milletler İltica ve Mülteciler Komiserliğinin ilkelerine uygun bir şekilde yönetilmesi için de çalışma yaptıklarını duyurdu. Şahin, Türkiye'ye komşu ülkelerin yanı sıra Orta Asya ve Afrika'nın değişik ülkelerinden ziyaret amaçlı gelip, kaçak ya da legal olarak iş gücüne katılan çok sayıda kişinin bulunduğuna işaret etti.

    Köye geri dönüş için 17 milyon 655 bin liralık ödenek

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terör olayları nedeniyle boşalan köylere geri dönüşün teşvik edilmesi için başlatılan çalışmaların da devam ettiğini, bu doğrultuda uygulanacak projelerde kullanılmak üzere 2012 yılı için 17 milyon 655 bin liralık ödenek ayrıldığını bildirdi.

    Şahin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 14 ilde, 386 bin 360 vatandaşın terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerlerden göç etmek durumunda kaldığını, bu vatandaşlardan gönüllü olarak dönmek isteyenlerin dönüşlerinin kolaylaştırılması, dönmek istemeyenlerin ise şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlattı.

    Köylerin boşaltılmasını "talihsizlik" olarak değerlendirdiğini ifade eden Şahin, uygulamaya konulan "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi" kapsamında, konut yapımı ve inşaat malzemesi yardımı, okul, sağlık ocağı ve camilerin onarıldığını söyledi. Şahin, bu ardından 187 bin 861 vatandaşın eskiden yaşadığı köyüne dönüş yaptığını anlattı.

    Hükümet konaklarının da restore edileceğini belirten Şahin, bu kapsamda bir dönem kendisinin de kaymakam olarak görev yaptığı Cizre Hükümet Konağının Artukoğulları döneminin mimari özelliklerini yansıtan bir proje olarak uygulanacağını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow