hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Şükür yasal boşluğu kullanıyor"

    Şükür yasal boşluğu kullanıyor
    expand

    TBMM Başkanı Çiçek, Hakan Şükür’ün özel bir televizyon kanalında futbol yorumculuğu yapmasıyla ilgili “Etik bulmuyorum. Ahlaki değil. Bana ne sözlü ne de yazılı olarak danıştı.” diye konuştu. Hakan Şükür ise "Beyefendiye (Başbakan) sordum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Başkanlık Divanı’nda, Ak Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür’ün özel bir televizyon kanalında futbol yorumculuğu yapması tartışma konusu oldu. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Divan’da konuyu açarak Şükür gibi milletvekillerinin gelir getiren iş yapmasının engellenmesini istedi.

    Milliyet'in haberine göre TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, Şükür’ün yasal boşluktan faydalandığı için TBMM’nin yapacağı bir şey olmadığını belirterek, “Etik bulmuyorum. Ahlaki değil. Bana ne sözlü ne de yazılı olarak danıştı. Tavsiyem olmadı” dedi. Önümüzdeki Başkanlık Divanı’na milletvekillerinin gelir getirici işler yapmasını engelleyen karar çıkarılması için başvuru yapacağını kaydeden Özcan, bunun kabul edilmemesi halinde Şükür’e kınama cezası verilmesi için şikayette bulunacağını söyledi.

    Basına kapalı olarak gerçekleştirilen Meclis Başkanlık Divanı’nın dilek ve temenniler bölümünde CHP’li Özcan, Şükür’ün durumunu tartışmaya açtı. Özcan, “Şükür özel bir televizyonda ücret karşılığı program yapıyor. Ama doktor ve öğretmen olan bazı milletvekillerinin kamuda ücretsiz hizmet verme isteği TBMM Başkanlığı’nca reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu durum, Meclis’in itibarını zedeliyor. Hiçbir vatandaş milletvekiline oy verirken, ‘git parlamentoya milletvekili ol ama ihale de takip edebilirsin, para kazancak başka işler de yapabilirsin, TV’de yorumculuk da hakkın’ diye düşünmedi. Şükür, bir ayda vekil maaşının 20 katı para kazanıyor. 220 bin TL’yi almasını siz doğru buluyor musunuz? Bunun önüne geçmek lazım” dedi. Milletvekililerinin başka işlerde uğraşıp haketmedikleri parayı kazanamayacağını, ancak gönüllü çalışabileceklerini belirten Özcan, “Başkanlık Divanı bununla ilgili karar almalıdır” diye konuştu.

    ‘Bu iş ahlaki değil, etik kurul yok’

    TBMM Başkanı Çiçek ise, milletvekillerinin ücret karşılığı iş yapmasına karşı olduğunu belirtirken, Şükür’ü şu sözlerle eleştirdi:

    “Sayın Şükür bana ne geldi, ne konuştu, sözlü veya yazılı bir başvuru yapmadı. Danışmadı ve benim de herhangi bir tavsiyem olmadı. Hakan Şükür’ün yaptığını etik bulmuyorum. Ahlaki değil. Bizde başka ülkelerin parlamentolarında olduğu gibi bir Etik Kurulu bulunmuyor. Eğer böyle bir organ olsaydı Şükür’ün çalışması sözkonusu olamazdı.”


    Özcan’ın, “Doktor, öğretmen yapamıyorsa, başkaları da yapamasın. Önlemini alalım o zaman” çıkışı üzerine Çiçek, “Burada yasal bir boşluk var. Bu boşluktan faydalanılıyor. Kamu kurumlarına ilişkin net bir düzenleme bulunurken, özel sektörle ilgili meri mevzuatta bir hüküm bulunmuyor. Konu bugüne kadar detayları ile incelenmedi. Danışılmış olsaydı fikrimi söylerdim. Maalesef bana danışmadı” karşılığını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ak Partililer ise bu diyalogları sessizce izlemekle yetindi.

    Özcan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, önümüzdeki Başkanlık Divanı toplantısına, milletvekillerinin gönüllü işler dışında gelir getiren başka faaliyetlerde bulunamayacağına ilişkin karar teklifi sunacağını belirtirken, “Eğer bu yönde bir adım atılmazsa, Hakan Şükür’e idari ceza, kınama cezası verilmesi için dilekçe vererek konuyu gündeme getireceğim” dedi.


    Şükür: Yasal bir engel yok

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Ben olsaydım yapmazdım” sözlerinin ardından TBMM Başkanı Çiçek’ten gelen tepki sözlerinin aktarıldığı AK Partili Şükür ise, yorumculuk yapma konusunda geri adım atmadı. TBMM kulisinde bir grup gazetecinin Çiçek’in sözlerini aktararak “Başkan da yorumculuğunuz için etik değil diyor. Ne diyorsunuz?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Şükür, “Sayın Başkan’ın kendisinden duymadığım için birşey söyleyemem” dedi. Ancak Şükür, bu sözlerinin ardından yorumculuk yapmasının yasalara uygun olduğunu ifade etti: “Siyasete girmeden nelerle karşılaşabileceğimi biliyordum. Ben futbolda belli bir yere gelmiş bir kişiyim. Bu teklif gelince gençlere, futbola destek olsun diye kabul ettim. 11 bin lirayı beğenmedi diyenler popülist yorumlar bulunuyor. Ben hafta sonları yorum yapıyorum televizyonda. Onun dışında hem Meclis çalışmalarına, hem komisyon çalışmalarına, hem de partinin toplantılarına, ayrıca sosyal sorumluluk projelerine katılıyorum.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Beyefendi de 'sorun yok' dedi" 

    Yasa dışı bir şey yapmadığını belirten Hakan Şükür sözlerine şöyle devam etti: “Meclis Başkanlığı’na yazılı başvurmadım ama Genel Sekreterliğe sözlü olarak sordum. Yasalara uygun olduğunu bildirdiler. Sayın Meclis Başkanı’nı böyle bir konu için rahatsız etmek istemedim. Hepimizin saygı duyması gereken bir Anayasa var. Ben Anayasayı, yasaları, İçtüzüğü okudum. Okuduğumu anlayabilen bir insanım. Beyefendi (Başbakan) de ‘Yasalara aykırı bir durum yoksa senin kararın’ dedi. Yasalarda da engel olmadığına göre benim yaptığımda yanlış bir şey yok. Bunun dışında konuşanlar ya okuduklarını anlamıyorlar ya da başka hesapları var. 150 bin lira 200 bin lira gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Ama keşke öyle olsa... İddia ettikleri rakamları kanıtlasınlar ben paylaşmaya hazırım.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow