hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çerkezler de dil eğitimi ve televizyon istiyor

    Çerkezler de dil eğitimi ve televizyon istiyor
    expand

    'Çerkes Hakları İnisiyatifi'nin çalıştayında 'okullara Çerkezce dil eğitimi konulması' ve Çerkez dilinde 24 saat kesintisiz yayın yapan radyo ve televizyon kurulması istendi. BDP'li Önder ise uyardı: Devletten istemeyin, TRT şeş gibi ucube kurarlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kocaeli Üniversitesi’nin Kartepe İlçesi’ndeki Derbent Uygulama Oteli’nde dün başlayıp bugün de devam eden Çerkes Hakları İnisiyatifi’nin ilk çalıştayında, özellikle Çerkesce dil eğitimi üzerinde duruldu. Konuşmacıların bir bölümü iköğretim okullarında Çerkezce dil eğitimi derslerlerinin konulmasını, Çerkez köy adlarının iade edilmesini ve 7 gün 24 saat kesintisiz yayın yapan radyo ve televizyon kanalının kurulmasını istedi.


    Çalıştaya katılanlar arasında bulunan AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül Türkiye topraklarında yaşayan tüm insanların, bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyacağı, demokratik insan hakları gelişmiş, 2023’te tüm dünyanın gıpta ile bakacağı bir Türkiye hayaliyle gayret gösterdiklerini belirtti. Gönül şöyle devam etti:

    "Çok daha demokratik, her kesimiyle her bölgesiyle kalkınma hareketini başlatmış olan bir Türkiye’de, kimin ne potansiyeli varsa ortaya koyacağı, kadını, erkeği, yaşlısı, genci, engellisi, engelsizi tüm kesimleriyle bu kalkınma hareketinin hızla devam edeceği bir Türkiye hayal ediyoruz. Bu hayali gerçekleştirme noktasında demokratik gelişmeyi, hem kalkınma olarak gelişmeyi sağlamak gerçekten Türkiye için çok kıymetli ve çok önemli. Burada hepimizin üzerine düşen görev tüm grupların, tüm parlemontadaki grupların, siyasilerin ve STK’ların olsun, akademisyenlerin olsun, kimin ortaya koyacağı ne varsa bunların bir havuza gelerek harmanlanacağı, burdan bir katma değere dönüşerek Türkiye’nin yolunda bu demokratikleşme açılımında katkı sağlayacağına inanıyoruz. Onun için bu çalışmaları çok kıymetli görüyoruz. Bu çalıştayın çıktılarını gerçekten çok merak ediyorum ve bununla ilgili ne yapılacaksa ben takipçisi olacağıma söz veriyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDP’li Önder: Devletten istemeyin, TRT Şeş gibi ucube kurarlar

    Çalıştaya katılan BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise "Keşke umut dolu bir konuşma yapabilseydim. Fakat durumun gerçekçi bir fotoğrafını göstereceğim. Devletin demokratik açılım diyerek cilalayıp sunduğu şudur" diyerek şunları söyledi:

    "Ana dilde eğitim ülkeyi böler demiştir Başbakan Erdoğan. Daha sonra denilenler ’Ana dilde eğitim açılıma yapılmış bir suikasttir’ ve en vahimi ’Kürtçe medeni bir dil midir?’ dendi. Niyeyse kendilerini ana para, sizleri de faizi gibi gören bir anlayışa karşı neler yapmamanız gerektiğini karınca kararınca ben size söyleyeyim. Mesela devletten televizyon istemeyin. TRT Şeş gibi bir ucube kurarlar. Kendi içinde bir hukukunu bile oluşturmazlar. ’Bunu da verdik ya nankörler’ diye her vesileyle başınıza kakarlar. Bu kadar genciniz var. Bir internet bağlantısına bakar bir televizyon yayını. Bu konuda deneyim, paylaşmak ihtiyacı hasıl olursa bütün Kürtler yanınızdadır. Kendi televizyonunuzu kendiniz kurun. Daha sonra MİT ile ortak çalıştığınız veya paralel devlet yapılanmasına öncülük etmek ile karşı karşıya kalırsınız. Sistemin tek sesten, tek renkten, tek dilden başkasına tahammülü yok. Bu çark bin yıldır böyle sürüyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalıştayın ilk gününde Prof. Dr. Doğu Ergil, Gazeteci Orhan Miroğlu, Dr. Zeynel Abidin Besleney, Dr. Setenay Nil Doğan da birer konuşma yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow