hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuk cezaevinde tecavüz izi aranacak

    Çocuk cezaevinde tecavüz izi aranacak
    expand

    Adana'nın Pozantı İlçesi'ndeki cezaevinde çocuk tutuklular arasında tecavüz olayları olduğu iddiaları üzerine Adalet Bakanlığı'ndan bir müfettiş inceleme yapmak üzere ilçeye geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    M Tipi Çocuk Cezaevi’nden tahliye olan bazı çocukların bu konudaki şikayeti üzerine Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nce görevlendirilen müfettişin yarından itibaren cezaevi koşullarını inceleyeceği, ilgililer, tutuklular ve tahliye olanları dinleyeceği belirtildi. Aynı cezaevi, 2 yıl önce de çocuk tutuklu ve hükümlülere işkence ve bir ölüm olayı ile ilgili olarak gündeme gelmiş, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu inceleme yapmıştı. Heyet ortak alanlarda kamera bulunmaması, bakımsızlık ve kirlilik saptamış, fiziki koşulların çocuklara uygun olmadığına dikkat çekilmiş, işkence iddialarının ’maksatlı olduğunu’ değerlendirmişti. Pozantı Cezaevi 2007’den itibaren ’Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu’ olarak kullanılıyor.

    Çağdaş hukukçular derneği:Takipçisi olacağız

    Adana Baro Başkanı Aziz Erbek, Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi'nde tutukluların cinsel taciz, tecavüz ve işkenceye uğradığı iddialarını hassasiyetle incelediklerini, müfettişlerin yanı sıra ayrı bir komisyonun da konuyu araştırmasında yarar olduğunu söyledi.

    Aziz Erbek, yaptığı yazılı açıklamada Avukatlık Kanunu'nun barolara verdiği görevler kapsamında konuyu araştırdıklarını, Pozantı Cumhuriyet Başsavcısı ve Pozantı Cezaevi Müdürü ile görüşmeler yaptıklarını, medyada çıkan haberler üzerine Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği müfettişlerin de incelemede bulunduğunu kaydetti.

    Erbek, "Gazetelerde yer alan iddiaların önemli olması nedeniyle baromuz konuyu gündemine alarak hassasiyetle incelemektedir. İddia edilen, başkaca vakaların adil ve objektif inceleme yapılarak aydınlığa kavuşturulması gerekmektedir. İddiayı soruşturan müfettişlerin, cezaevi koşullarında tutukluların, özgür ve bağımsız beyanda bulunmalarının zorluğunu da nazara alarak uygun üslup ve araçlarla olayı aydınlatmalarını beklemekteyiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Ayrı bir komisyon incelemeli'

    Bu cezaevinde daha önce kalmış veya tahliye olmuş çocuk ve yetişkin kişilerle de görüşmeler yapılmasını isteyen Başkan Erbek, şunları söyledi:
    "Bu durumdaki birçok çocuğun yaşadığı bilgisi edinilen Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi'ndeki Çay, Çilek, Özgürlük mahallerindekilerle de görüşülmesi konunun aydınlatılmasına katkı sağlayabilir. Bu bakımdan olayla ilgili ayrı bir komisyon kurulmasında fayda görmekteyiz. Şayet iddia edilen fiiller oluşmuşsa gerçekten üzüntü vericidir. Cezaevlerinde münferit de olsa bu tür fiillerin gerçekleşmemesi için bütün önlemler alınmalıdır. Özgürlüğünden Yoksun Bırakılmış Çocukların Korunmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Kuralları (Havana Kuralları) olarak benimsenen kurallar başta olmak üzere iç hukuk kurallarımızın uygulanmasında işlerliliğin sağlanması gerekmektedir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow