hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Askeri cezaevinde işkenceyle ölüme 25 yıl

    Askeri cezaevinde işkenceyle ölüme 25 yıl
    expand

    Adana 6'ncı Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde 7 yıl önce, mahkum elbisesi giymediği gerekçesiyle 20 yaşındaki er Murat Polat'ı işkenceyle öldürdüğü iddiasıyla tutuksuz yargılanan 28 yaşındaki Hüseyin Güldaşı, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

    Hırsızlık suçlamasıyla 28 Haziran 2005'te Adana 6'ncı Kolordu Komutanlığı 1'nci Sınıf Cezaevi'ne götürülen Er Murat Polat, mahkum elbisesi giymediği gerekçesiyle gardiyan askerler tarafından cop ve sopayla dövüldü. Komaya giren Er Polat, terhisine 2 ay kala, tedavi gördüğü hastanede 27 Temmuz 2005'te hayatını kaybetti. Polat'ın, otopsi raporunda işkenceyle öldürüldüğü belirtildi.

    30 asker hakkında dava

    Olayla ilgili soruşturmasını tamamlayan askeri savcı, işkence suçlarının askeri bir suç olmaması ve şüphelilerden 15'inin de terhis olup askerlikle ilgilerinin kalmaması nedeniyle yargılamanın sivil mahkemelerde yapılması gerektiğini bildirip, görevsizlik kararı verdi. Er Polat'ı işkenceyle öldürdükleri iddiasıyla 30 asker haklarında 'işkence' ve 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence' suçlamalarından 12 yıldan ömür boyu hapis cezasına kadar hapis cezası istemiyle Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

    7 yıl sürdü

    Yaklaşık 7 yıl süren yargılamanın ardından dava karara bağlandı. Tamamı tutuksuz olan sanıkların hiç birinin katılmadığı karar duruşmasında öldürülen Er Murat Polat'ın babası 56 yaşındaki Kenan Polat, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

    Mahkeme heyeti, sanıklardan Hüseyin Güldaşı'yı kasten öldürme suçundan önce ömür boyu hapis, sonra da indirim yaparak 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.

    Sanıklardan 12'si yaralama suçundan 550'şer lira para cezasına çarptırılırken, bu cezalarda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. 16 sanığın da beraatına karar verilen davada, sanıklardan Nihat Ercan yargılama devam ederken öldüğü için hakkındaki dava düşürüldü.
     
    Ölen Murat Polat'ın avukatları karara itiraz edeceklerini söylerken, babası Kenan Polat, "Verilen karar beni tatmin etmedi. Beni iyice yaraladı. 7 yıl boyunca gelip gittim. Bu kararla daha kötü oldum" dedi.

    "Emirle dövdük"

    Daha önce katıldığı duruşmada suçlamaları kabul etmeyen Hüseyin Güldaşı, komutanların sözlü emri ile bazı mahkumları dövdüklerini ileri sürdü. Güldaşı, Murat Polat'ı nasıl dövdüklerini ise şöyle anlatmıştı:

    "Murat'a giymesi için elbiseler verdim. 'Ben bu elbiseleri giymem. Bana kimse giydiremez' dedi. Biz de giymesi gerektiğini söyledik. Bu sırada Ramazan, Murat'a iki tokat vurdu. Bunun üzerine Murat bize saldırmaya başladı. Cama fırladı, sandalye ve yumrukla camı kırmaya çalıştı. Bu sırada odada bulunan diğer gardiyanlarla ben Murat'a copla vurduk. Tekme ya da sopayla vurmadım. Murat'ı camdan çektiğimde kendisini dolaba vurdum. Diğer sanıklar neden beni suçluyor bilmiyorum."

    Diğer sanıklar da Polat'ı Güldaşı'nın dövdüğünü iddia ederek suçlamaları kabul etmemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow