hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TRT 6'da bir ilk: Kürtçe dizi...

    TRT 6da bir ilk: Kürtçe dizi...
    expand

    TRT 6 ekranlarında ilk kez bir Kürtçe dizi yayınlanacak. "Mem-u Zin" adlı dizinin Ankara'daki galasına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı. Bülent Arınç, "Anadilde yazılmış bir eserin dizi haline getirilmesinden kıvanç duyacağız '' dedi. Mehdi Eker ise galada Kürtçe konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arınç, TRT 6 ekranlarında Kürtçe olarak yayınlanacak olan ve galasına katıldığı 'Siya Mem u Zin' adlı dizi ile ilgili olarak sosyal paylaşım sitesi Twitter'da değerlendirmelerde bulundu.

    Diziyi çok beğendiğini belirten Arınç, "Yıllarca ilim ve kültür dünyamıza büyük ışık tutan Mem-ü Zin'in gölgesinde millet olarak sonsuza kadar huzur ve kardeşlik içinde birlik ve beraberliğimizi sürdürürüz" dedi.

    Dizinin büyük Kürt düşünür ve mutasavvuf Ahmed-i Hani'nin Mem u Zin eserinden günümüze uyarlanmış müthiş bir aşk hikayesi olduğunu söyleyen Arınç, "Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin ve Leyla ile Mecnun ile eşdeger şiirsel bir aşk hikayesi. Bu hikayenin dizi haline getirilmesi bir çok açıdan önemlidir. Öncelikle Ahmed-i Hani gibi bir büyük duüşünce adamının klasik haline gelmiş bu eserini günümüze taşımak açısından. Ayrıca Kürtçe yazılmış bir eseri ilk kez Kürtçe olarak ekrana taşımak açısından son derece önemlidir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 yıl önce büyük bir tabuyu yıkarak kurulan TRT Şeş'in ilk dizisi olması açısından son derece önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Arınç, eserin klasik bir eser oluşu, anlatımdaki edebi derinlik işin başlangıcında dizinin yapımcılarını biraz endişelendirdiğini söyledi.

    Arınç şöyle devam etti:

    "Dün akşam ilk bölümünü izlediğimiz dizi tek kelime ile muhteşem olmuş. Çekimlerin kalitesi, klasik eserin günümüze uyarlaması, oyuncuların performansı daha dizinin ilk dakikalarında bizleri ekrana kilitledi. Ben çok beğendim. Dün akşam diziyi izleyen kürt kökenli aydın, sanatçı ve siyasetçi de dizide kullanılan lehçenin herkes tarafından kolaylıkla anlaşılabileceğini belirttiler."

    Bu çalışmanın yeni projelerin kapısını açacağı temennisinde bulunan Bülent Arınç, "Emeği geçen başta diziyi bizlerle buluşturan sanatçı dostlarım olmak üzere TRT kurumunu yürekten kutluyorum. İnşallah yıllarca ilim ve kültür dünyamıza büyük ışık tutan Mem-ü Zin'in gölgesinde millet olarak sonsuza kadar huzur ve kardeşlik içinde birlik ve beraberliğimizi sürdürürüz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow