hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adıyaman'da Alevilerin evleri işaretlendi

    Adıyamanda Alevilerin evleri işaretlendi
    expand

    "Dersim katliamı" tartışmasını gündeme getiren CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, dehşet bir iddiayı ortaya attı. İddiaya göre, Adıyaman'da Alevilerin yaşadığı evler işaretlendi. Adıyaman Valisi ise, "Bahçe duvarlarına ve kapılarına bir takım harf ve rakamlar yazılmış" diye olayı doğruladı.

    CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Facebook hesabından, "Adıyaman'da Alevi mahallesinde 200 civarında evin kapısının işaretlendiği yönünde haberler alıyoruz, Hükümetin görevi "dindar nesil" yetiştirmek, yurttaşlar arasına kin ve nefret tohumları eken projeler üretmek değil, çoğulcu ve demokratik bir toplumsal düzen tesis etmektir, meydana gelmesi olası saldırıların sorumlusu "Suriye'de Alevi askerler cinayet işliyor" şeklinde konuşan hükümet olacaktır" mesajını paylaştı.

    Aygün, "Arkadaşlar CHP Adıyaman yöneticileri Emniyet ve Vali ile görüştü, polise göre 20 civarında evin kapısına yazı yazılmış, ne yazdığı belli değilmiş, olay araştırılıyormuş, fotoğraflar ulaşırsa paylaşacağız" dedi.

    Valilik doğruladı

    Bu arada Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Karapınar Mahallesi'nde bazı vatandaşların bahçe duvarlarına ve kapılarına bir takım harf, rakam ve çizgiye benzeyen yazılar yazıldığını belirterek, "Bunun kimler tarafından yapıldığını tespit etme çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

    Sodan, valilik makamında Emniyet Müdürü Mehmet Bilici ile düzenlediği basın toplantısında, kentte herhangi bir huzursuzluk olmadığını, diyalogların gayet iyi olduğunu, ne yakın tarihte, ne de geçmişte herhangi bir kavga olmadığını belirtti.

    Karapınar Mahallesi'nde vatandaşların bahçe duvarına ve kapılarına bir takım harf ve rakamlar yazıldığını ifade eden Sodan, şöyle konuştu: "Karapınar Mahallesi'nde vatandaşlarımızın bahçe duvarlarına ve kapılarına bir takım harf, rakam ve çizgiye benzeyen keçeli kalemle yazılar yazılmış. Emniyetimiz bunları tespit etti. Bu bir çocuk tarafından veya provokasyon olarak da yazılmış olabilir. Biz bunun takipçisiyiz. Rastgele çizilmiştir. Son yapılan tespitlere göre 25 tane evimizin kapılarına ve duvarlarına çizilmiştir. Bu olayı çözmeye çalışıyoruz. Emniyetimiz ve istihbaratımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Bunun kimler tarafından yapıldığını tespit etme çalışmalarımız devam etmektedir. Zannediyorum bir çocuk tarafından yapılmış olabilir. Provokasyon amacıyla da yapılmış olabilir. Sıkı bir şekilde takibine çalışıyoruz."

    "Alevilerin çoğunlukta olduğu bölge"

    Vali Sodan, Adıyaman'da, etnik ve mezhepten vatandaşlar olduğunu, herhangi bir huzursuzluk bulunmadığını vurguladı.

    Kentteki birlik ve beraberliğin devam ettiğini belirten Sodan, "Şimdiye kadar en ufak dövüş, kavga olmamıştır. Bunun kimler tarafından yapıldığını tespit etme çalışmalarımız devam etmektedir. İlimizde yakın tarihte de geçmişte de herhangi bir kavga ve huzursuzluk olmadı. Sorunu çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

    Ramazan Sodan, bir gazetecinin, "mahallenin Alevi vatandaşların çoğunlukta bulunduğu bir mahalle olup olmadığını" yönündeki sorusu üzerine, "Karapınar Mahallesi Alevi vatandaşlarımızın çoğunlukta olduğu bir mahalle. Sünni vatandaşlarımız da var, ama çoğunlukta Alevi vatandaşlarımız var" dedi.

    Muhtar: "Tedirginlik yaşıyoruz"

    Gelişmelerin ardından bazı mahalle sakinleri kapılarındaki işaretleri üzerini boyayarak veya silerek temizledi. Bazı işaretlerin halen kapılarda durduğu mahallenin muhtarı Mahmut Gürsu, 2 gündür büyük tedirginlik yaşadıklarını söyledi.

    Kendisinin de Alevi olduğunu söyleyen muhtar Gürsu, işaret konulan kapıların tamamının Alevi vatandaşların yaşadığı evler olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: "Sünni mahalle sakinlerinin kapısında herhangi bir işaret yok. Bu durum Sünni ve Alevi tüm mahalle sakinlerini herkesi rahatsız etti. Biz bunun çocuklar tarafından yapılmış bir oyun olmasını diliyoruz. Ancak aklımıza Maraş olayları gelince tedirgin oluyoruz. Bu olay provokasyon amaçlı da olabilir. Polise ve savcılığa bildirdik, şu an olay araştırılıyor. İnşallah kötü olaylar olmaz ve huzurumuz bozulmaz."

    Soruşturma başlatıldı

    Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada ise, kapıların ve duvarların işaretlenmesine ilişkin soruşturmanın başlatıldığı bildirildi.

    Açıklamada, şöyle denildi: "Bazı basın yayın organlarında, internet medyasında, 'Adıyaman'da yaşayan 200 kadar Alevi vatandaşın evlerinin kapısının işaretlendiği' yönünde haberler yer aldığı görülmüştür. Adıyaman Merkez Karapınar Mahallesi'nde 27 Şubat günü saat 12.30 sularında bazı evlerin duvarlarına yazılar yazıldığı kolluğa ihbar edilmiş, ihbar çerçevesinde maddi gerçeğin araştırılması açısından derhal soruşturmaya başlanmıştır. Soruşturma kapsamında yapılan çalışmalar neticesindetoplam 26 evin dış cephe duvarlarına, pencere yanlarına ve bahçe duvarlarına olmak üzere değişik uzunluklarda kırmızı keçeli kalemle harf veya rakama benzemeyen ve anlamlandırılamayan şekillerin yapıldığı tespit edilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca olay tüm yönleriyle soruşturulmakta, faillerin tespitine yönelik titiz çalışma yapılmaktadır."

    Akıllara Maraş katliamını getirdi

    19 Aralık ile 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve resmi verilere göre 100'ü aşkın insanın öldürüldüğü katliamda, katliam öncesi Alevi ve solcuların yaşadığı evler işaretlenmişti. Adıyaman'da bugün ortaya atılan bu iddia, akıllara Maraş Katliamı'nı getirdi.

    İŞTE AYGÜN'ÜN GÖNDERDİĞİ O RESİMLER
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow