hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İstinaf mahkemeleri ertelenmeli"

    İstinaf mahkemeleri ertelenmeli
    expand

    Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, bölge adliye mahkemelerinin (istinaf mahkemeleri) faaliyete geçmesinin gerekli olduğunu ancak bu mahkemelerin faaliyete geçmesinin 2-3 yıl daha ertelenmesi gerektiği kanaatinde olduğunu bildirdi.

    "Yüksek Mahkemeler ve İstinaf Mahkemeleri Arasındaki İlişki" konulu konferans, Yargıtay Başkanlığında yapıldı. Konferansın açılışında konuşan Kaynak, Türkiye'de istinaf mahkemelerinin 1879'da, Tanzimat döneminde kurulduğunu ancak ihtiyacı karşılayacak kadar sistemli şekilde yayılmaması ve yetişmiş hakim azlığı nedeniyle bu mahkemelerden beklenen yararların elde edilemediğini söyledi. Bu nedenle cumhuriyetin kuruluşundan sonra, 1924 yılında şeriat mahkemeleri ile birlikte istinaf mahkemelerinin de kaldırıldığını hatırlatan Kaynak, o tarihten bugüne kadar değişik yıllarda istinaf mahkemelerinin tekrar kurulmasına yönelik tasarıların hazırlandığını ancak bunların yasalaşamadığını anlattı.

    İstinaf mahkemelerinin 2004 yılında çıkarılan Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun ile yeniden Türkiye'nin gündemine girdiğini anımsatan Kaynak, kanunun 1 Haziran 2005'te yürürlüğe girdiğini ve yürürlük tarihinden itibaren en geç 2 yıl içinde bölge adliye mahkemelerinin kurulmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Kaynak, bu kanunun gereği olarak Adalet Bakanlığınca 15 yerde bölge adliye mahkemelerinin kurulduğunu ancak mahkemelerin faaliyete geçişinin çeşitli nedenlerle bugüne kadar ertelendiğini kaydetti.

    Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinin gerekli olduğunu ancak şu aşamada faaliyete geçtiğinde Yargıtayda derdest durumda olan dosyaların bu mahkemelere devrinin gerekeceğini söyleyen Kaynak, Yargıtayda incelenmek üzere bekleyen dosyaların bir anda yeni kurulmuş, daha hiç tecrübesi bulunmayan bölge adliye mahkemelerine devredilmesinin bu mahkemelerin "ölü doğmasına" sebebiyet vereceğini vurguladı.
    Kaynak, "Bu kadar çok miktarda dosyayla işe başlayıp bir de olay muhakemesi yapılması dava süreçlerinin çok daha fazla uzamasına sebep olacaktır" dedi.

    Yargıtayın daire ve üye sayısının artırıldığını hatırlatan Kaynak, bu kapasite artırımıyla Yargıtayda biriken dosyaların 2-3 yıl içinde tamamen bitirilmesinin hedeflendiğini anlattı. Kaynak, "Geçtiğimiz 6 aylık çalışmalar neticesinde elde ettiğimiz sonuçlar bu hedefin gerçekleşeceğini göstermektedir.

    Bu sebeple bölge adliye mahkemelerini faaliyete geçmesinin 2-3 yıl daha ertelenmesi gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow