hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "KKTC Türkiye'ye bağlanabilir"

    KKTC Türkiyeye bağlanabilir
    expand

    Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB üyeliğinin önündeki en büyük engellerden biri olarak gösterilen Kıbrıs sorunuyla ilgili bir açıklama yaparak KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması dahil her seçeneğin masada olduğunu söyledi.

    Bağış, Kıbrıs Gazetesi'ne özel demeç verdi.

    Bağış gazeteye şöyle konuştu:

    “Kıbrıs’ta çözüm için her opsiyon masada. Çözüm, iki liderin uzlaşması ve toplumlarına kabul ettirdikleri bir birleşme formülü ile olabileceği gibi iki liderin uzlaşarak ayrılıp 2 ayrı devlet şeklinde ya da KKTC’nin Türkiye’ye bağlanması da  mümkün olabilir. Bütün bu opsiyonlar masadadır ama ümit ediyoruz ki, (gönlümüzden geçen de budur), Kıbrıs’taki iki devletin tek bir çatı altında birleşmesi ve iki kurucu devletin oluşturacağı bir yapı ile iki tarafın da huzur içinde yaşaması güvence altına alınsın.”
       
    Türkiye olarak Kıbrıs’ta iki liderin toplumlarına kabul ettirdikleri her çözümün arkasında olduklarını vurgulayan Bakan Bağış, “Bunun içinde birleşme de vardır birleşmeme de. Yeter ki iki lider bunu kendi toplumlarına kabul ettirebilsin. Türkiye için tek bir hassasiyet vardır. O da, Ada’da siyasi bir eşitliğin sağlanmasıdır” dedi.

    Kıbrıs Rum Yönetimi'nin temmuz ayında AB dönem başkanlığını alacak olmasına da değinen Bağış, bu dönemde Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlementosu ve aday ülkelerle ilişkilerin süreceğini ancak Rum yönetimini görmezden geleceklerini vurguladı. Aday ülkelerin dönem başkanlarıyla muhatap olmalarını gerektirecek 2 tür toplantı olduğunu belirten Bağış, bunlardan birinin ortaklık konseyi toplantısı olduğunu ve Fransa gibi ülkelerin dönem başkanlıklarında da bu tür ortaklık konseyi toplantılarına katılmadıklarını belirterek bu toplantıların olmazsa olmaz toplantılar olmadıklarını kaydetti.
       
    Egemen Bağış sözlerine şu şekilde devam etti:

    “Dönem başkanlığı ile muhatap olunacak ikinci tür toplantılar ise fasıl açma ve kapama törenleri gerçekleştiği zamandır. Türkiye son 3 dönem başkanlığında hiç bir faslı açmadı. Bunun nedeni de Rum Yönetimi’nin ortaya koyduğu şımarık tavırdır. Şimdi kendi dönem başkanlıklarında kendi veto ettikleri fasıllarla ilgili olarak biz vetoyu kaldırdık, Türkiye gelsin karşımıza otursun derlerse bizim de o günlerde toplantılarımızın yoğunluğundan dolayı Brüksel’e gidememe ihtimalimiz ortaya çıkabilir. Bu fasılları bir sonraki dönem başkanlığına erteleme imkanımız doğabilir. Biz kendilerini uyardık, komik duruma düşmesinler. Normal şartlarda tanımadığımız bir ülkenin yetkililerini, sadece birileri onlara artık siz başkansınız dedi diye muhatap alacak değiliz”.

    KKTC'den tepki geldi

    Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Bağış'ın sözlerine tepki gösterdi.

    Yorgancıoğlu, "CTP, halkımızın tüm kesimleri arasında büyük hayret uyandıran ve tepki ile karşılanan 'KKTC Türkiye'ye bağlanabilir' ifadesinin düzeltilmesi için Sayın Bakan'ın gereğini acilen yapmasını talep etmektedir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow