hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kıbrıs" düzeltmesi!

    Kıbrıs düzeltmesi
    expand

    Dün yaptığı "KKTC'nin Türkiye'ye bağlanması dahil her seçenek masada" şeklindeki açıklama büyük tartışma yaratan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan bugün yeni bir açıklama geldi. Başlıca hedefin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu belirten Bağış, "Ama çözüme ulaşılamadığı takdirde kimse Türkiye'den KKTC'yi yalnız başına bırakmasını da bekleyemez" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Bağış, Siirt heyetini kabulünde soru üzerine Kıbrıs ile ilgili Londra'da yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

    "Kıbrıs'la ilgili Londra'da yaptığım açıklamaların içerisinden cımbızla seçilerek bazı anlamlar çıkarmaya çalışan özellikle Kıbrıs'ta bazı Rum sempatizanları olduğunu görmek beni üzdü" diyen Bağış, sözlerini anlamak istemeyenler ya da yanlış anlayanlara "açıklamalarını heceleyerek bir daha okumaları" tavsiyesinde bulundu.

    Bağış, aynı konuyla ilgili daha sonra AA'ya yaptığı açıklamada da Londra'da söylediklerinin gayet açık olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

    "Bizim tek amacımız Ada'da iki tarafın da üzerinde uzlaştığı bir çözümün ortaya çıkması ve AB Dönem Başkanlığını Temmuz ayında Birleşik Kıbrıs Devleti'nin üstlenmesidir. Ama çözüme ulaşılmazsa da bizim için bütün alternatifler değerlendirilmeye açıktır. Orada da gazeteci arkadaşımız KKTC'nin Türkiye'ye bağlanmasının söz konusu olup olamayacağını sorunca ben bunun da bir alternatif olabileceğini söyledim.

    Biz şu anda Kıbrıs'ta yeni bir politikayı hayata geçiriyor değiliz. Bizim tek hedefimiz bir an evvel çözüme ulaşılmasıdır. Ama çözüme ulaşılamadığı takdirde kimse Türkiye'den KKTC'yi yalnız başına bırakmasını da bekleyemez. Maalesef KKTC içerisinde Türkiye'nin KKTC'yi yalnız bırakmasını isteyen siyasetçiler kalkıp anavatanlarının bir bakanı üzerinden siyasi rant devşirme peşine düşüyorlar. Ben bu çabaların Kıbrıs Türk halkı tarafından rağbet görmeyeceğini ve Kıbrıs Türk halkının genel görüşünü yansıtmadığı kanaatindeyim."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Bağış, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının başlıca amacının BM uhdesinde devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerin başarıyla tamamlanması yönünde olduğunu belirterek, bu sürece desteklerinin her zamanki gibi tam olduğunu bildirdi.

    Bağış, "Ancak olası çözümsüzlük senaryolarında da kimse bizden çözümsüzlüğün faturasının KKTC'ye kesilmesine göz yummamızı beklemesinin Türkiye'siz KKTC, KKTC'siz Türkiye düşünülemez" diye konuştu.

    AB Komisyonu: "Tek çözüm adanın birleştirilmesi"

    Bu arada, AB Komisyonu, Kıbrıs'ta dikkate alabilecekleri tek çözümün adanın yeniden birleştirilmesi olduğunu belirtti.

    AB Genişleme Komiseri Stefan Füle'nin sözcüsü Peter Stano, AB Komisyonu'nun günlük olağan basın toplantısında, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Londra'da yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine, "Farklı politikacıların ferdi açıklamaları üzerine yorum yapmıyoruz. Kıbrıs söz konusu olduğunda AB için tek çözüm üzerinde düşünülebilir. Bu da adanın iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı olarak birleştirilmesi. Taraflar bütün çabalarını bu sorunun kapsamlı çözümüne ulaşmaya odaklamalı. Biz elbette ilgili bütün taraflara enerjilerini çözüme yönlendirmeleri çağrısı yapıyoruz" ifadesini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow