hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Gül Twitter'a iyice alıştı

    Cumhurbaşkanı Gül Twittera iyice alıştı
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus ziyaretini tarihi bir ziyaret olarak nitelendirdi.

    Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Tunus ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Tarihi bir ziyaret yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Mağrip ülkeleri arasında güçlü bir dostluk ilişkisi bulunduğunu, kırmızı-beyaz renkler ile ay ve yıldızın bayrakların ortak sembolü olduğunu ifade etti.

    Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
    "Bütün Mağrip ülkelerini Endülüs'ün akıbetinden koruyan Osmanlılar oldu. Türkler de Mağripli leventlerin desteğiyle Akdeniz'i göl haline getirdi. 400 yıl süren bu beraberliğin hatıralarına ve izlerine Tunusluların sahip çıkıyor olması ve gururlanması bizleri de çok mutlu etti."

    Arap Baharı'nın Tunus'ta başladığını anımsatan Gül, "Arap Baharı'nı ilk başlatan ve 14 Ocak Demokrasi Devrimi'ni gerçekleştiren Tunuslu liderlerin hepsinin çok zulüm ve eziyet görmüş insanlar olmasına rağmen vakur duruşları hepimizi etkiledi" tespitini takipçileriyle paylaştı.

    Değerlendirmelerinin yanı sıra ziyarete ilişkin fotoğraflara da hesabında yer veren Gül, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki ile havaalanındaki törenden bir kareye "Fotoğraftaki pelerinli Cumhurbaşkanı Merzuki, sol gelenekten gelen, Arap dünyasında insan hakları mücadelesiyle bilinen bir doktor ve ömrü uzun yıllar tutukluluk ve sürgünde geçmiş" notunu düştü.

    Aynı fotoğrafta tokalaşırken görüldüğü kişinin Ennahda Partisi'nden İçişleri Bakanı Seyit Ali olduğunu, Ali'nin 17 yılını hapiste ve işkencelerle geçirdiğini belirten Gül, Ali'nin "vaktiyle çektiği işkencelerle ilgili çok hikayeler dinlediğini" kaydetti.

    Gül, Başbakan Hammadi Cibali ile bir arada olduğu bir kareye de "Fotoğraftaki Ennahda Partisi'nden Başbakan Hammadi Cibali 14'ü hücrede olmak üzere 17 yıl hapiste kalmış biri" ifadeleriyle yer verdi.

    Cumhurbaşkanı Gül, şu değerlendirmelerde bulundu:
    "Olgunluk ve hoşgörülü tavırlarına baktığımda sanki hiç hapiste yatmamış izlenimi veriyordu. Bunların hepsi de sadece siyasi düşüncelerinden dolayı. Devrimin esas liderlerinden Raşit Gannuşi ise bir düşünür ve filozof. Kendisinin sadeliği ve bunun yanında etkin önderliği Tunus'un geleceği ile ilgili büyük güvence veriyor. Kendisini eskiden beri tanırım ve düşüncelerine de çok değer veririm. O da yıllarca hapis hayatından sonra 20 yıl sürgünde yaşadı."

    "Türkçe seçmeli dil olsun"

    Ulusal Kurucu Meclis'e hitaben bir konuşma yaptığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Beni büyük bir heyecan ve coşku ile dinlediler" sözleriyle Meclis salonundan bir kareyi notlarına ekledi. Gül, Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer'i de "en zor zamanlarda yanlışlara direnmiş saygın bir insan" olarak niteledi.

    Ziyaret ettiği Sadıki Kolejinin Galatasaray Lisesi ile benzerliğine işaret eden Gül, 1875'te Hayrettin Paşa tarafından kurulan okulun uzun süre Tunus'un aydın ve devlet adamlarını yetiştirdiğini kaydetti.

    Gül, Hayrettin Paşa'nın reformist nitelikleriyle bilinen bir Osmanlı paşası olduğunu ve Sultan Abdülhamit'in sadrazamlığını yaptığını belirterek, heyetindeki milletvekilleriyle Hayrettin Paşa'nın resminin önünde çektirdikleri fotoğrafı da takipçileriyle paylaştı.

    Sadıki Kolejinde öğrencilerle sohbet ettiğini bildiren Gül, sohbetin dikkat çekici bir anını "Kız çocuklarından birisinin Tunus'ta Türkçenin okullarda seçmeli dil olmasını istemesi çok dikkat çekiciydi. Yanımda bulunan Tunuslu Milli Eğitim Bakanı da buna müspet baktı" sözleriyle aktardı.

    Cumhurbaşkanı Gül, "Raşit Gannuşi ile Cuma namazına giderken kapalı çarşıda bir hanım bize sürpriz yaparak ailesinin vaktiyle Kayseri'den geldiğini söyledi" ifadeleriyle sohbet anına ilişkin bir fotoğrafı da sayfasına koydu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow