hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arınç 4+4+4'te CHP'ye yüklendi

    Arınç 4+4+4te CHPye yüklendi
    expand

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 4+4+4 sisteminin tartışıldığı Eğitim Komisyonu'nda yaşanan arbedeyi "bu tatsız görüntüler, Meclis'e de vekile de halkımıza da yakışmıyor" sözleriyle değerlendirdi. Arınç, CHP'nin tavrını da "külhanbeylik ve kabadayılık" olarak nitelendirdi.

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamadan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Arınç, "CHP MYK bir bildiri yayımladı. Bu bildiride 'bu yasa çocuklarımızı çok erken yaşta çalışmaya, kızlarımızı erken evliliğe zorlayacaktır' ifadesi var. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

    "Bunların hiçbirisi varit değil. Neden ve niçinini sormamız lazım. '5N 1K' diye bir şey var. Şimdi bu bir hüküm cümlesidir. Kanunun neresinde, hangi hüküm çocuklarımızı erken yaşta evlenmeye yönlendirecektir? 'Bütün kız çocukları, bütün evlatlarımız mutlaka okumalı. Mecburi eğitim şu kadar yıl olmalı' diyen bir teklifte kızlarımızın neden, niçin, nasıl, hangi sebeplerle bu yöne itileceğini şüphesiz bu iddiaların sahiplerinin söylemesi lazım. Bunları söylemeleri için daha vakit var. Televizyonlarda, basın önünde, parti çalışmaları sırasında ve Genel Kurul'da rahatlıkla ifade edebilirler. Bu düşüncelerini kamuoyuyla paylaşırlarsa haklılık paylarının doğru olup olmadığını göreceklerdir."

    "Bu bir tekliftir"

    Hükümet Sözcüsü Arınç, "Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in bir açıklaması oldu. Okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders olarak verilebileceğini, din dersinin de zorunlu olmaktan çıkarılabileceğini söylediler. Bakanlar Kurulu'nda böyle bir çalışma gündeme geldi mi?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

    "Daha önce de söyledim, bu bir kanun teklifidir. Kanun tasarısı olarak TBMM'ye sevk edilmiş olsaydı hükümetin sorumluluğunu ben sizlerle paylaşırdım ama bu bir tekliftir ve bu teklifin en mükemmel şekilde çıkması ve olgunlaşması için biz katkı vereceğiz. Sayın Milli Eğitim Bakanımız, gördüğüm kadarıyla bugünlerde bütün televizyonlarda açıklayıcı programlar yapmaktadır. Bu kamu diplomasisinin de bir gereğidir. Çünkü bu konuda sorumlu olan bir bakanın bütün sorulara cevap vermesi, istifhamları gidermesi, olayı aydınlatması mutlaka gerekir. Sayın Bakanımız da bunu yapıyor. Seçmeli derslerin ne olabileceği, belki de TBMM görüşmeleri sırasında verilecek önerilerle bunun kapsamının ne şekilde belirleneceğini hep beraber göreceğiz."

    "Bundan sadece üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum"

    "Dün Meclis Milli Eğitim Komisyonunda 4 4 4 görüşülürken kavga çıktı. Muhalefetin eleştirileri var. 'Yangından mal kaçırır gibi geçirmekle' suçluyor iktidarı ve hükümeti. Bu görüşmeler hakkında siz neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Arınç, şu yanıtı verdi:

    "Bu tatsız görüntüler hepimizi üzmektedir. Ama bu tatsız görüntülere, kavgalara, münakaşayı birbirlerine hakarete varacak düzeyde itham etmelere, doğrusu ne TBMM müstahaktır ne de Türk Milleti bunları görmekten memnundur. Suçluyu arayabilirsiniz, bazı görüntülere, yapılanlara bakarak. Şunlar aslında münakaşayı başlatmıştır, bunda da alevlendirmiştir diyebilirsiniz. Ama ne olursa olsun bu görüntüler Meclisimize, milletvekillerimize yakışmıyor.

    Ben sadece, Komisyon Başkanı ki beyefendiliğiyle, müsamahasıyla hoşgörüsüyle, bilim adamlığıyla, bütün milletvekillerimizin saygı duyduğu Sayın Nabi Avcı'nın, dün yaptığı açıklamaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Neredeyse 11 gün, bildiğim kadarıyla komisyona gelmesi yani alt komisyon vesairesiyle 11 gündür bu münakaşalar devam ediyor. Peki bu münakaşalar sırasında muhalefet partisi olarak CHP kaç saat konuşmuştur. 90 küsur saat. AK Parti'nin üye sayısının fazla olmasına rağmen ne kadar konuşmuştur?

    Takriben 3-4 saat. Ve bir rekor kırdığını iddia ederek, bundan da kendine pay çıkarmaya çalışan bir milletvekili 4 4 4 ismini taşıyan bu tasarı üzerinde acaba ne konuşmuştur? Hiçbir şey konuşmamıştır. Sadece 12 saat elindeki kitapları okuyarak zaman doldurmaya çalışmıştır. Ne kanun tasarısı üzerinde cümlesi vardır ne bir eleştirisi ne bir önerisi vardır.

    Kabadayı, külhanbeyi edasıyla bağırarak çağırarak Milli Eğitim Komisyonunun hatta yerini bile değiştirerek, komisyon üyesi olmayanları getirerek, ben de 12 saat konuşacağım, 24 saat konuşacağım iddialarıyla, komisyon çalışmalarını kilitlemeye çalışan, görüntülere de bakın zabıtlara da bakın, CHP'dir. Bundan sadece  üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum."

    "Adeta bir kabadayılıktır, meydan okumadır"

    Arınç, şunları söyledi: " Eğer CHP Sayın Kılıçdaroğlu'nun da ifade ettiği gibi, bu hepimizi ilgilendiren bir konudur. Gençliğimizi, çocuklarımızı, geleceğimizi ilgilendiren bir konudur. Bunu uzmanlarına soralım, bu konu üzerinde tartışma açalım. Böylesine samimi istekler gerçek olsaydı milletvekillerinin bunu yapmaması gerekirdi. Çünkü yapılacak şey, teklif olarak gelen bu kanun teklifi üzerinde, sadece konuya ilişkin eleştiri ve önerileri getirmeleri gerekirdi. Konuyla hiç ilgisi yoktur yaptıkları şeyin, adeta bir kabadayılıktır, meydan okumadır."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow