hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnşaatta facia

    İnşaatta facia
    expand

    Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde inşaat işçilerinin kaldığı çadırlarda çıkan yangın sonucu 11 inşaat işçisi hayatını kaybetti.

    Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi (AVM) inşaatının şantiyesinde işçilerinin kaldığı çadırda elektrik kontağından çıktığı sanılan yangında 11 işçi yaşamını yitirdi.
    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yangın, saat 21.00 sıralarında Güzelyurt Mahallesi 6. Cadde üzerinde bulunan inşaat şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırlarda çıktı. Elektrik sobası ile ısınan ve 15 kişilik olduğu belirtilen çadırda işçiler yangına uykularında yakalandı. Yangın kısa sürede bitişikteki 2 çadıra daha sıçradı. Alevler, bez çadırların tamamını sardı ve işçilerden bazıları yanarak bazıları da dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans gönderildi.

    Yangını söndüren itfaiye ekipleri, tamamen yanan çadırlarda yapılan incelemede 11 işçinin cesedine ulaşıldı. Polis ve itfaiye ekiplerinin incelemeleri gece boyunca sürdü. Havanın aydınlanmasıyla birlikte yangın çıkan çadırlardan geriye sadece direklerin kaldığı görüldü. Bu arada, gece boyunca süren polis ve itfaiye ekiplerinin incelemelerinin bugün de devam edeceği belirtildi.

    AVM inşatında çalışan bir işçi, çadırların 15'er kişilik olduğunu ve şantiye alanında yüze yakın işçi bulunduğunu söyledi. İşçilerden çoğunun Sivas, Ordu ve Van'dan geldiğini belirten işçi, "Çadırlar elektrik sobasıyla ısınıyordu. Yangın büyük ihtimalle sobadan çıktı. Yanan çadırda kimler vardı bilmiyorum. Benim Ahmet Yağal adlı arkadaşım kayıp. Ona ulaşmaya çalışıyorum" dedi.

    "Alevler birden yükselince bir şey yapamadık"

    Yangına tanık olan inşaat işçisi Bilal Tavşan, yangının çıktığı çadırdaki arkadaşlarını kurtarmaya çalıştıklarını, ancak alevler aniden yükselince bir şey yapamadıklarını söyledi. Ordu'dan geldiğini, 70 gündür burada çalıştığını ve günde 70 lira kazandığını anlatan Tavşan, dün akşam yangının meydana geldiği çadırdan arkadaşlarının seslerini duyunca çadırlarından dışarı çıktıklarını belirterek, "Yangın çıkan çadırdaki arkadaşlarımızı kurtarmaya çalıştık. Ancak alevler birden yükselince bir şey yapamadık" dedi.

    Yangında hayatını kaybeden işçilerin ve kendilerinin "Kaldem" adlı firmaya bağlı olarak çalıştığını bildiren Tavşan, kendi kaldığı çadırda 3 yangın söndürme tüpü bulunduğunu, yangının meydana geldiği çadırdaki yangın tüpleri hakkında ise bilgisinin bulunmadığını kaydetti. Bu arada, inşaata çalışan işçilerin eşyalarını toplayarak, şantiyeden ayrıldıkları görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olay yerine gelerek inceleme yapan Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu ölü sayısını ilk olarak 14 olarak açıkladı, ancak bir süre sonra polisten aldığı kesin bilgiye göre sayının 11 olduğunu söyledi.

    Olay yerine gelen İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de "Bu olayın peşini bırakmayacağız. Eğer bir ihmal varsa sonuna kadar konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

    Yangının ardından olay yerine bazı işçilerin yakınları ve arkadaşları geldi. Yangın çıkan çadırları görmek isteyen bu kişilere, inceleme sürdüğü gerekçesiyle polislerce izin verilmedi. Bu sırada kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gruptan bazı kişiler, taşeron firmalarda çalışan işçilerin başka şehirlerden geldiklerini, kötü şartlarda çalıştıklarını ve uygunsuz koşullarda barındıklarını kaydederek, yetkililerin gerekli denetimleri yapmadıklarını işaret etti.

    Maltepe'den gelen Serhan Yılmaz (39) da "Bu bölgedeki inşaatta çalışan arkadaşım Mehmet'e ulaşamadım. Öldü mü, yaşıyor mu bilemiyorum" dedi.

    11 işçinin isimleri belirlendi

    -Bayram Ege Pehlivan (48)

    -Çetin Coşkun (42)
    -Seyfettin Topal (38)
    -Abdurrahman Deniz (42)
    -Sevdin Özen (28)
    -İsa Topal (22)
    -Ahmet Yağal (30)
    -Barış Kıyak (30)
    -Hakim Akçam (46)
    -Fatih Acun (24)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Ahmet Keskin

    Yangın faciasıyla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığı ileri sürüldü ve polisin olayla ilgili 3 kişiyi de aradığı belirtildi ancak İstanbul Valisi, bu bilgiyi doğrulamadı.

    Cenazeler Adli Tıp'ta, aileler bekliyor

    Öte yandan işçilerin cenazeleri Adli Tıp Kurumu'nda bekletiliyor. Ölen işçilerin yakınları da Adli Tıp Kurumu'na geldi.

    Ölen işçilerden 24 yaşındaki Fatih Acun'un, bekar olduğu ve ailesine katkı sağlamak amacıyla Ordu'dan İstanbul'a 4 ay önce geldiği öğrenildi. Talihsiz işçinin yakınlarından Nuri Acun, "Bu şartlarda çadırlarda kalınmaz. Kış şartları sebebiyle firmanın önlem alması gerekirdi" dedi.

    Oğlunu askere gönderip çalışmaya gelmiş

    20 gün önce çalışmak için Ordu'dan İstanbul'a gelen 35 yaşındaki Seyfettin Topal da yangında hayatını kaybetti. Ağabey İdris Topal, "Kardeşim oğlunu askere gönderdi ve İstanbul'a ekmek parası kazanmak için geldi. Her zaman çadırda kaldıklarını söylüyordu. Dün geceden beridir burada bekliyoruz. Olay yerine gittim, kimseden bilgi alamadım. Firmanın yetkililerini arıyoruz, telefonlarına cevap vermiyorlar" diyerek sitemde bulundu.

    İşçi arkadaşları yalnız bırakmadı

    Ölen işçilerin arkadaşları da Adli Tıp Kurumu'na geldi. Van'daki depremin ardından çalışmak için geldiğini söyleyen işçilerden Fuat Kahraman, Esenyurt'ta başka bir firmada çalışıyoruz. Kahraman, "Yangında ölenlerin büyük kısmı arkadaşlarımız. Olayı duyunca destek vermek amacıyla buraya geldik. Kış şartları sebebiyle çadırlarda kalıyoruz. Buna karşı önlem alınması gerekiyor. Bu şartlarda çadırda kalınmaz. İşçi hayatının bu kadar ucuz olmaması gerekiyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Çelik: "Çıkış kapıları yok"

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin, çadırlarda karşılıklı çıkış kapılarının olmadığının tespit edildiğini belirterek, "İşyeriyle ilgili ruhsatından denetimine kadar hangi noktada olduğunu rapor halinde alacağız ve gerekli açıklamaları daha detaylı bir şekilde yapacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esenyurt'ta 11 işçinin hayatını kaybettiği yangın meydana gelen alışveriş merkezi inşaatı şantiyesinde incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yapan Çelik, 11 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, ölenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır diledi.

    Olayın gerçekleşme anından itibaren başta vali olmak üzere belediye başkanları, milletvekillerinin olayla yoğun şekilde ilgili olduklarını belirten Çelik, malzemelerin yanmaya çok müsait olması nedeniyle yangının çok kısa süre içinde başladığını ve 10 dakika içinde söndüğünü söyledi.

    Çelik, yangını haber alır almaz bölge müdürlüğündeki iş teftişteki müfettişlerin kısa süre içinde olay yerine intikal ettiğini, çalışanların sigortalılık durumlarını değerlendirmek için sosyal güvenlik müfettişlerinin buraya geldiğini anlattı.

    Bakan Çelik, sabah saatlerinde müsteşar başkanlığında, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü ile Teftiş Kurulu başkanından oluşan bir heyetin de şu saate kadar çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "Tabii ki keşke bu olay olmasaydı... Bunlar zaten devletimizin veya bakanlıklarının sorumlu oldğu, yetkililerin yapması gereken görevlerdir, görevlerimizi yapıyoruz ama ölüm olayı olunca tabii ki burada söyleyecek şeyimiz olmuyor" dedi.

    Vali Mutlu: "Yangın nedenine ilişkin net bulgu yok"

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenyurt'ta bir inşaatın şantiyesinde 11 işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili itfaiye raporu ve emniyetin olay yeri incelemelerinin devam ettiğini belirterek, "Dolayısıyla olay inceleme safhasında. Yangın nedenine ilişkin ulaştığımız net bir bulgu yok" dedi.

    Bu acı olayda hayatını kaybetmiş işçilere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine baş sağlığı dilediğini ifade eden Mutlu, "Sebebi şu ana kadar net belirlenmiş değil. Muhtelif değerlendirmeler var. Isınma amacıyla orada kullanılan araçlardan, elektrik kontağından bunların her birisi olabilir. İtfaiye raporu emniyetin olay yeri incelemeleri devam ediyor. Dolayısıyla olay inceleme safhasında. Yangın nedenine ilişkin ulaştığımız net bir bulgu yok" şeklinde konuştu.

    "Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar var mı?" şeklindeki soruyu da Vali Mutlu, "Yangınla ilgili şu ana kadar gözaltı yok. Savcılık makamı işin adli boyutuyla incelemelerini sürdürüyor. Dün ben de olay yerine emniyet müdürü ile gittim. İşçilerimizin kaldığı yerleri gördüm. Onlarla sohbet ettim. Gerekli bilgileri onlardan da aldım. Bu noktadan sonra yapılacak şey, bu tür olayların tekrarlarına sebebiyet verilmemesi noktasında alınacak tedbir varsa bu tedbirleri belirlemek ve takip etmek. Bu olaya neden olan hususları belirleyerek onlarla ilgili gereken işlemleri yapmaktır. Bunları titizlikle takip ediyoruz" şeklinde yanıtladı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yangınla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de bilgi verdiğini sözlerine ekledi.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi: "İlk bilgilere göre elektrik kontağı"

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yangının ilk bilgilere göre elektrik kontağından çıktığının tahmin edildiğini bildirdi. Yazılı açıklamada, dün saat 21.06'da gelen ihbar üzerine Beylikdüzü itfaiye müfreze ekiplerinin saat 21.07'de hareket ederek olay yerine 21.14'te intikal ettiği, itfaiye komutanın aynı anda Büyükçekmece grubunu da saat 21.08'de alarma geçirdiği, ikinci ekibin ise 21.08'de hareket ederek 21.15'de alevlere müdahale ettiği belirtildi.

    Ekiplerin, olay yerine gittiğinde işçilerin kaldığı koğuş olarak kullanılan 70 kişilik 2 çadırdaki yangına müdahale ettiği, genişleyen ve çadırları saran alevleri kısa sürede söndürdüğü belirtilen açıklamada, "Yangın sırasında çok sayıdaki işçi çadırlardan çıkmayı başarırken 11 işçi dumandan etkilenerek çıkmayı başaramadı" denildi.

    İlk bilgilere göre yangının elektrik kontağından çıktığının tahmin edildiği bildirilen açıklamada, emniyet müdürlüğü olay yeri inceleme ekiplerinin araştırmalarını sürdürdüğü, görgü tanıklarının ifadesini alan cumhuriyet savcısının da olaya el koyduğu kaydedildi.

    İnşaat şirketinden açıklama

    Bu arada Kayı İnşaat tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

    "11.03.2012 Günü saat 21.00 sularında Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne ait işçi barınaklarında çıkan yangını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. İnşaat şantiye sahası dışında ve Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kullanımına tahsis edilmiş alanda meydana gelen bu elim olay nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz.

    Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile betonarme işlerinin yapımı için 2011 yılında bir sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme uyarınca işçilere ait yatakhane ve benzeri mahallerin yapımı, yönetimi, sevk ve idaresinin sorumluluğu Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasına aittir. Olayın meydana geldiği mahal şantiye alanımız dışında olup, inşaat yaptığımız sahadan ayrı ve uzakta yer almaktadır. Söz konusu işçi barınakları tarafımızca yapılmamış ve işletilmemektedir. 

    Tarafımıza ait inşaat şantiyemiz rutin olarak kontrol edilmekte ve denetlenmektedir. Bu denetlemeler sırasında şantiyemizin herhangi bir eksikliğinin olmadığı defalarca tespit edilmiştir. Firmamız yangın önlemleri başta olmak üzere işçi sağlığına ve güvenliğine azami derece dikkat etmekte ve gerekli her türlü önlemi almaktadır. Bu konuda Çalışma Bakanlığı, SGK, güvenlik şirketimiz ve benzerleri gibi resmi makamlarca ve kurumlarca her türlü olumlu raporlar tarafımıza layık görülmüştür. Bugüne kadar böyle bir elim kaza firmamıza ait hiçbir şantiyemizde de vuku bulmamıştır. 


    Olayla ilgili inceleme ve araştırma hem resmi makamlar hem de firmamız tarafından başlatılmış olup, bu çalışma neticesinde detaylı bilgi tarafınıza verilecektir. Firmamız bu elim kazada vefat eden işçilerin yakınlarına gereken desteği vermek  konusunda kararlıdır."

    CHP Heyet gönderecek

    CHP, Esenyurt'ta 11 işçinin bölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere heyet gönderecek. CHP Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Esenyurt'a gidecek heyet, yangında yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle görüşecek, taziyede bulunacak ve olayın nedenlerini araştıracak. Bu arada Genel Başkan Kılıçdaroğlu da yayımladığı mesajla hayatını kaybeden 11 işçiye Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

    CHP'li Musa Çam: "Yılda binden fazla işçi ölüyor"

    CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan ile Mecliste bir basın toplantısı
    düzenleyerek, işçilerin kötü şartlarda çalıştıklarını ve uygunsuz koşullarda barındıklarını söyledi. Çam, işçi sağlığı ve güvenliği sisteminin çöktüğü Türkiye'nin, ölümlü iş kazaları sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirterek, "İstatistiklere göre, Türkiye'de her yıl ortalama 75 bin iş kazası yaşanıyor, binden fazla işçi yaşamını yitiriyor" dedi.

    MHP: "Sorumlular bir an önce ortaya çıkartılsın"

    Yangınla ilgili MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da "Sorumluların bir an önce ortaya çıkarılması acımızı bir nebze olsun hafifletecektir" dedi.


    HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da yaptığı açıklamada, "İş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği ve cezaların caydırıcı olmadığı sürece bu tür olayların gündemden hiç düşmeyeceğini" belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow