hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay'da konteyner kent

    Hatayda konteyner kent
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'den kaçıp Türkiye'ye sığınanların sayısının 13 bini geçtiğini açıkladı. Erdoğan, Hatay'a gelen Suriyeliler için bir konteyner kenti inşa edildiğini söyledi

    Başbakan Erdoğan, Karadağ Başbakanı Igor Luksiç ile düzenlediği ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Erdoğan, "Hafta içinde BM ve Arap Ligi'nin Temsilcisi Kofi Annan ile görüştünüz. Suriye konusunda bundan sonra atılacak adımlar nedir? Suriye'de 4 gündür haber alınamayan iki Türk gazeteci var. Bunların akıbeti ile ilgili size ulaşan bilgi var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

    "Gerçek Hayat gazetesi, gazeteci ve kameraman olarak iki arkadaşımızla ilgili Dışişleri Bakanlığımızın riyasetinde çeşitli girişimler yapıldı, yapılıyor. Süreç yakın takiptedir. Takibe devam ediyoruz. Tabii bazı dedikodular duyuyoruz, 'şurada görüldü, şöyle oldu' falan diye... takip edeceğiz. Uluslararası camiayı bu noktada uyarıyoruz. Başta İran olmak üzere bu noktada hassas olmalarını ve bu işi kendilerinin bizzat takip etmelerini kendilerinden
    istedik, istiyoruz.

    Özellikle tabii son dönemdeki gelişmeler yani Annan ile ilgili olarak, Annan'ın böyle bir göreve gelmesi bizim de desteklediğimiz bir süreçtir. Bunun nedenine gelince; deneyimli, tecrübeli... Gerçi bazı farklı yaklaşımlar her ne kadar varsa da yaptığımız görüşmede gerek şahsım, gerek Dışişleri Bakanım, kendileriyle bu sürece yönelik raporlarını çok önemsediğimizi, buna çok değer verdiğimizi ve gerçekler ortadadır. Nitekim BM Genel Sekreter Yardımcısı biliyorsunuz kısa bir süre önce bölgeyi geldiler ve bölgeyi bizzat gezdiler.

    Onların da bize verdiği bilgiler var. O bilgilerde de Humus'ta olsun adeta taş taş üstünde bırakılmamış. Bunları onlar da bize rapor etti. Bunu da biliyoruz. Bunları da kendileriyle paylaştık. kendilerinin bu noktadaki hassasiyetini de dinleyince hassasiyetler noktasında iyi bir yerde durduklarını ve BM ve Arap Ligi'nde ortak bir çalışmanın içerisinde olması gereğini kendileri vurguladı. Zaten biz de özellikle baştan beri bunu vurguluyoruz. Tabii 2 Nisan'da İstanbul Zirvesi var. Suriye'nin dostları olarak... Bu zirve çok çok önemli. Bu zirveden çok kararlı mesajların çıkması lazım. Bu zirveden bu kararlı mesajların çıkması için de bu hazırlığın önemini ifade ettik. Biz de şu anda ilgili birimlerimizle bunların hazırlığı içerisindeyiz ve yakın takipçisiyiz.

    Biliyorsunuz bizim şu ara kadar bir çadırkentimiz vardı bu işlerle ilgili kurulan... Şimdi bizler, daha önce Hac Konaklama Merkezi olarak kullanılan Kilis'teki bir yeri bir konteyner kent olarak hazırladık, hazırlıyoruz. Altyapısı şu anda bitti, bitiyor. Hatay'daki çadırkentteki misafirlerimizi bu konteyner kente alacağız. Bugün itibariyle rakam 13 bini buldu, 13 bini aşmış vaziyette. Gelmeye de devam ediyor. Ki zulüm çok büyük ölçüde devam ediyor. Kan, top demeden, yani evlere, insanlara, çocuk, yaşlı demeden ne yazık ki vuruyorlar, öldürüyorlar. Tabii bir taraftan bu devam ediyor, öbür taraftan İsrail aynı şekilde devam ediyor. Ama biz hakkın ve haklının yanında olmaya devam edeceğiz. Elimizden gelen desteği vermeyi de sürdüreceğiz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow