hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nemrut Dağı'da raylı sistemle yolculuk başlıyor

    Nemrut Dağıda raylı sistemle yolculuk başlıyor
    expand

    IPA kapsamında destek almaya hak kazanan yaklaşık 6 milyon avroluk proje ile Nemrut Dağı'na 2 kilometrelik ray döşenecek, her birini iki katırın çekeceği 6 vagonla yaşlı ve engelliler zirveye taşınacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı'na katırların çekeceği 2 kilometrelik raylı bir sistem döşenecek. Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ortaklığıyla hazırlanan, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında hibe destek almaya hak kazanan "Kommagene Nemrut Odak Turizm Canlandırma Projesi"ne bu yıl başlanması planlanıyor.

    Proje ile Nemrut Dağı'nda çevre düzenlemesi yapılacak. Bu kapsamda, dev heykellerinin bulunduğu 2 bin 206 metre yükseklikteki zirveye rahatlıkla çıkabilmek amacıyla raylı sistem döşenecek. Katırların çekeceği vagonlarla, yaşlı ve engelliler zirveye taşınacak.

    Kent merkezinde yapılacak odak binasında ise tarihi ve kültürel eserlerin minyatürleri yer alacak, yöresel yemekler ve el sanatları tanıtılacak.

    "Dünyada bu sistem ilk olacak"

    İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nemrut Dağı'nda 2 bin metrekare kapalı alanda akıllı bina olarak yapılan ziyaretçi karşılama merkezinin kaba inşaatının bittiğini, kendilerinin de çok yönlü bir proje ile çevre düzenlemesine başladıklarını söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Engelli ve yaşlıların kolaylıkla taşınacağı raylı bir sistem kuracaklarını bildiren Ekinci, şunları söyledi: "Nemrut Dağı'na yürüyüşün başladığı noktadan batı terasına 2 kilometrelik ray döşenecek. Gidiş ve geliş iki ray olacak. Her biri bağımsız hareket eden ve aynı anda çalışabilecek 6 vagonumuz olacak. Her birini iki katır çekecek. Vagonların prototiplerini de felçli olan bir makine mühendisi, bir engellinin bütün ihtiyaçları göz önüne alarak hazırladı. Yaya yürüyüş yolları da düzenlenecek. Dağa tırmanma mesafesi 800 metre. Zorlu bir coğrafyada olduğu için yaklaşık 20-25 dakikada çıkılıyor. Raylı sistemle daha kısa sürede zirveye ulaşılacak. Dünyada bu sistem ilk olacak. Engelli ve orta yaş üstü insanlar buraya gelirken çekimser kalıyor ya da gelmiyordu. Bu proje ile böyle bir sıkıntı ortadan kalkacak."

    "En az 2,5 milyon turist çekebilir"

    İnanç ve kültür turizmi merkezi olan Adıyaman'a geçen yıl 500 bin turistin geldiğini, Nemrut Dağı'nı ise 47 bini yabancı toplam 80 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Mustafa Ekinci, Uzakdoğu ülkelerinin kültür turizmine büyük önem verdiğini, bu kapsamda tanıtım çalışmaları yaptıklarını ve önümüzdeki yıllarda Japonya'dan çok ciddi turist beklediklerini söyledi.

    2012 sonunda yabancı turist sayısında en az yüzde 50 artış beklediklerini ifade eden Ekinci, Nemrut Dağı'nın büyük bir turizm potansiyeli olduğunu vurgularken, şöyle dedi: "1980'lerde Türkiye'ye 3 milyon turistin geldiği dönemde Kapadokya ve Nemrut'a 100 bin turist gelmişti. 2011 yılında Türkiye'ye 30 milyon turist geldi. Kapadokya'yı 2,5 milyon, Nemrut'u ise 80 bin turist ziyaret etti. Benim projeksiyonuma göre Nemrut da en az 2,5 milyon turist çekebilir. Bunun olabilmesi için altyapı çok önemli."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow