hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dersimli Halazur'un arazisine kışla yapmışlar

    Dersimli Halazurun arazisine kışla yapmışlar
    expand

    TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan, "Dersim olaylarına" ilişkin alt komisyon, 85 yaşındaki Halazur Geviş'i dinledi.

    Komisyon Başkanı Mehmet Daniş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1937-1938 yılları arasında yaşanan Dersim olayları sırasında 9 yaşında olan Halazur Geviş'in, daha önce kendilerine bir dilekçe ile başvuruda bulunduğunu söyledi.

    Daniş, Geviş'in söz konusu dilekçede, olaylarda babasını kaybettiğini, bir süre sonra da Tunceli'de kendilerine ait bir arazinin üzerine kışla kurulduğunu anlattığını belirtti.

    Mehmet Daniş, Geviş'in, dilekçesinde, arazinin kendisine iade edilmesini talep ettiğini kaydetti.

    Halazur Geviş'in, yüzyüze görüşme talebinde de bulunduğunu ve bu talebi kabul ettiklerini belirten Daniş, şunları söyledi: "Halazur Teyze'yi dinledik. Babasının, Amerika'da hem okuduğunu hem çalıştığını, elde ettiği birikimle buraya gelip değerli bir arazi satın aldığını anlattı. Halazur Teyze, olaylarda babasını kaybettiğini, kendisinin de 9 yaşında Tunceli'den çıktığını söylüyor. Bu olaydan 4 yıl sonra da annesini kaybetmiş. Yıllar sonra Elazığ'da evlenmiş ve çocukları olmuş. Bu arada, babasının satın aldığı arazinin üzerine 1945 yılında bir kışla kurulduğunu belirtiyor. Şimdi bu arazinin kendisine iade edilmesi yönünde talebi var. Kendisine ait olduğunu söylediği arazi ile ilgili yıllarca hukuk mücadelesi verdiklerini, ancak bir sonuç elde edemediklerini anlattı. Babasının bu araziye okul ve iş yeri yapmayı planladığını söyledi."

    Taleplere cevap verilecek

    Halazur Geviş'in kendileri ile görüşürken, bu konuyu gündeme getirebildiği için mutlu olduğunu söylediğini belirten Daniş, "(Şimdiye kadar hep üstü örtüldü, kimse önümüzü açmadı) diyor. En azından şimdi bu konuların konuşuluyor olması, yıllardan beri içine attığı bir konunun tartışılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi" diye konuştu.

    Daniş, komisyonlarına farklı konularda binin üzerinde dilekçe geldiğini bildirerek, 85 yaşındaki Halazur Geviş'in de bu dilekçe sahiplerinden biri olduğunu söyledi.

    Mehmet Daniş, alt komisyona gelen bu tür taleplere nasıl bir cevap verileceğine ilişkin usul ve esasları belirlemeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow