hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül, THK Üniversitesi'ni açtı

    Gül, THK Üniversitesini açtı
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, havacılık ve uzayla ilgili ilk ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi'nin kampüs açılış törenine katıldı. Pilot montu giyen Gül, uçakları inceledi.

    Türk Hava Kurumu Üniversitesi Kampüsü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle açıldı.

    Kampüse gelişinde, rektörlük binası önünde Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ile THK ve Mütevelli Heyeti Başkanı Osman Yıldırım tarafından karşılanan Gül, şeref defterini imzaladı.

    Gül ve beraberindekiler daha sonra tören alanına geçti. Türk Hava Kurumu pilotlarının motorlu yamaç paraşütü, model uçak, yangın söndürme gösterilerini izleyen Gül'e, paraşütle indirilen Türk bayrağı takdim edildi. Törende konuşan Gül, Türkiye'de hava ve uzayla ilgili ilk ihtisas üniversitesinin kurulmasının önemini "Bugün gerçekten de heyecan duymaya değer bir gün" sözleriyle vurguladı.

    Türk Hava Kurumu yetkilileriyle daha önce Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmede, Türk havacılık tarihinin hüzünlü bir yanı olduğunu belirttiğini anlatan Gül, uçağın icadından hemen sonra Türklerin uçak kullanmaya ve yapmaya başladığını dile getirdi.

    Dünyada çok az ülkenin hava kuvvetlerinin 100. yaşında olduğunu, Türk Hava Kuvvetleri'nin geçen yıl 100. yılını kutladığını kaydeden Gül, Türkiye'nin uçak sanayi kurulduğunda hemen sanayiyi yakalayan, sektörün içine giren bir ülke olduğunu söyledi. Havacılık alanındaki çalışmalara 1950'den sonra ara verildiğini ifade eden Gül, aralarında Vecihi Hürkuş'un da bulunduğu havacılık tarihinin önemli isimlerini andı.

    Türk Hava Kurumu'nun 1925 yılında, Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" vizyonuyla kurulduğunu, Atatürk'ün o günkü sözünün bugün de "ileriyi düşünerek söylenmiş bir söz" olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Gül, "Neredeyse 100 yıl kadar önce bunun görülmesi, ifade edilmesi ve böyle bir hedefin verilmesi, bunu gerçekleştirmek için de Türk Hava Kurumu'na bir misyonun tanınmış olması gerçekten çok düşündürücü, çok takdir edici ve kaybettiğimiz zamanı düşündüğümüzde de hüzün verici. Ama hiçbir şey geç değil. 70 sene önce Türk Hava Kurumu, şimdi kullanılan tesislerde uçak üretti, sattı sonra ara verildi. Geç de olsa şimdi bu misyona tekrar Türk Hava Kurumu'nun sahip olması ve bunu sahiplenerek yoluna yeniden başlaması gerçekten heyecan verici" diye konuştu.

    Üniversitenin kurulmasının sadece THK'nın tarihinde değil Türkiye'nin tarihinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ettiğini vurgulayan Gül, ihtisas üniversitesi aracılığıyla uçak yapımında görev alacak mühendislerden, uçakların uçurulmasında, işletilmesinde, her türlü hizmetinin yerine getirilmesinde görev alacak insanların yetişeceğini dile getirdi.

    Üniversiteden sadece Türkiye'de değil bütün dünyada iş bulabilecek kadrolar yetişeceğine olan inancını ifade eden Gül, üniversitenin Ankara'da olmasının TAİ, Aselsan, Roketsan, Tusaş gibi savunma sanayinin önemli kurumlarıyla işbirliğine olanak sağlayacağını da vurguladı. Türk Hava Kuvvetleri'nin üniversiteye destek veren kurumlar arasında yer aldığını dile getiren Gül, devletin bütün kurumlarının üniversiteye desteğinin süreceğini belirtti.

    Yerleşke açılışını temsili kurdeleyi keserek gerçekleştiren Gül, kendisine hediye edilen Türkkuşu pilot montunu giyerek hangar alanındaki eğitim uçaklarını inceledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow