hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kayseri'de bombalı saldırı

    Kayseride  bombalı saldırı
    expand

    Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi’nde bu sabah Emniyet Müdürlüğü’ne PKK’lı teröristlerin düzenlediği intihar saldırısında 1 polis memuru şehit oldu, 3 terörist öldü, 16 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ''Önce 2 şehit olduğu bilgisi geldi. Doktoların da çabalarıyla son anda şehit olduğu açıklanan memur hayata döndürüldü ve yoğun bakıma alındı'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pınarbaşı'nda intihar saldırısında bulunan teröristler, 06 E 1819 plakalı otomobille başka bir hedefe giderken, ilk olarak Kahramanmaraş'ın Göksun İlçesi'nde fark edildi.

    Göksun'da uzman çavuşa çarparak kaçtı

    Kahramanmaraş- Kayseri karayolunda yol kontrolü yapan jandarma ekibi, şüphe üzerine aracı durdurmak istedi. Ancak teröristler 'dur' ihtarına uymadı ve jandarma aracına çarparak kaçtı, kazada Uzman Çavuş Altan Çamkara yaralandı.

    Çamkara, askerler tarafından götürüldüğü Göksun Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalenin ardından Kahramanmaraş Şehir Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Yoğun bakıma alınan Uzman Çavuş'un hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.Kaçan aracın da yakalanması için jandarma ve polis peşine düştü.

    Yakalanacaklarını anlayınca saldırdılar

    Sarız üzerinden 60 kilometre uzaklıktaki Pınarbaşı'na gelen teröristler, takipte olduklarını ve asıl hedeflerine ulaşamadan yakalanacaklarını anlayınca Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü'ne intihar saldırısı için yöneldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce el bombası attılar

    Polis lojmanlarının da bulunduğu Emniyet Müdürlüğü önüne gelen otomobilden şüphelenen polisler, aracı durdurmak istedi. Bu sırada araçtan inen teröristlerden biri, polislere el bombasını attı, araçtakiler de ateş açtı. Çıkan çatışmada inmeye fırsat bulamadan yaralanan teröristler, son anda araçtaki patlayıcıları infilak ettirdi.

    Şehit olduğu açıklanan polislerden biri hayata döndürüldü

    İlk gelen bilgilerde 2 polis memurunun şehit olduğu belirtildi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de önce 2 polisin şehit olduğunu açıkladı, sonra bir açıklama daha yaparak bir polisin doktoların da çabalarıyla son anda hayata döndürüldüğünü söyledi.


    3'ü çocuk 9 sivil de yaralandı

    Kulakları sağır eden patlamayla ortalık kan gölüne dönerken, 1 polis şehit oldu, 16 kişi yaralandı, saldırıyı gerçekleştiren 3 terörist de öldü. Yaralılardan 7'sinin polis, 3'ü çocuk 9'unun da sivil olduğu açıklandı. Şehit polislerler Geben ve Elbistan'ın, Kahramanmaraş'ın Göksun İlçesi'nden olduğu belirtildi.

    Yaralılardan durumu ağır olan trafik polis Mehmet Yaşar Koyuncu, ambulans helikopterle Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak ameliyata alındı. Polis eşi Emine Işık ve 5 yaşındaki kızı Yağmur da ambulansla aynı hastaneye götürülerek tedavilerine başlandı. Yaralılardan 5'i ayakta tedavinin ardından taburcu edildi. Diğer 8 yaralı ise Pınarbaşı Devlet Hastanesi ile Kayseri'deki çeşitli hastanelerde tedavi görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sahte evraklarla satışı yapılmış

    Öte yandan bomba yüklü 06 E 1819 plakalı otomobillin satışı Mardinli, E.Ö. isimli kişinin adına yapıldığı ortaya çıktı. Araç satış bilgilerine ulaşan Mardin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadale ekipleri, otomobilin sahibi görünen E.Ö.'nün evine baskın düzenledi.

    Gözaltına alınan E.Ö.'nün yapılan sorgusunda, hiç bir şeyden haberi olmadığı ortaya çıktı.

    Sahte belgeler düzenlenerek aracın satışının E.Ö.'ye yapılırken, satış işlemlerinin hangi şehirde gerçekleştirildiği soruşturma nedeniyle açıklanmadı. E.Ö., yapılan sorgusunun ardından çıkarıldığı savcılıkta ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. 

    Bakan Şahin: "Hedef başka yerdi"

    Olayı, açılış için bulunduğu İzmir'de öğrenen İçişleri Bakanı Naim Şahin, asıl hedefin Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü olmadığına dikkati çekti. Yaralananlar arasında polis çocuklarının da bulunduğunu kaydeden Bakan Şahin, saldırıyla ilgili şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Saat 09.45 civarında Kayseri ilimizin Pınarbaşı ilçesinde bir canlı bomba eylemi gerçekleştirildi. Fakat olayın başlangıcı Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinden başlıyor. Oradaki bir trafik uygulamasında jandarmamızın sabahın erken saatlerinde kaçan bir araç tarafından bu canlı bomba eylemi gerçekleştirildi. Aracın içinde görüldüğü kadarıyla 2 canlı bomba militanı var. Onlar tabii ki parçalanmış vaziyette, araç parçalanmış vaziyette.

    Aracın plakası 06 ile başlıyor, Passat marka bir araç. Hedefinin Pınarbaşı Polis Merkezi olmadığını değerlendiriyoruz. Ama nihai hedefi neresi olabilir onun üzerinde çalışıyoruz. Arkadaşlarımız çalışmaları yapıyorlar. Üzücü bir olay. Terör örgütünün durmadığını, beklenmedik çılgın olayların yürütmeye devam ettiğini bir kez daha görmüş olduk. Patlayıcı miktarı oldukça yüksek, etkisi oldukça yüksek. Ama kaybımız polislerimizin şehit olması. İnşallah yaralımıza acil şifalar diliyoruz, onu kurtarırız. Terör konusunda hep beraber dikkatli olmak gereğini bir kez daha bu olayda görmüş olduk. Jandarma ve polisimiz çok dikkatli davrandı. Sabah itibariyle Göksun- Pınarbaşı ve Sarız güzergahında bu araç takip edildi. Polisin yakın takibiyle son anda açtığı ateş sonrasında bu şekilde atlatılmış oldu. Şimdilik söyleyeceklerimiz bu kadar. Bundan sonra adli süreç devam edecek."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı'ndan açıklama

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü önündeki patlamaya ilişkin, insanların düşüncelerini ifade edebildiği bir ortamda terörün var olması ve teröre destek olunmasının üzücü olduğunu belirterek, "Bütün kan, bu kadar şiddete rağmen ve her ülkenin güvenlik adına demokratik standartlarını daraltmasına rağmen bunun tam tersini yapan Türkiye'dir" dedi. Terör örgütünün bölgede, "Biz var olmasaydık, bu türlü zararlar vermeseydik sizin sorunlarınızı çözme konusunda katkı sağlamayacaklardı" diye propaganda yaptığına ilişkin değerlendirme üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bunun büyük bir yanılgı olduğuna dikkati çekti.

    Tepkiler

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Olay, bir canlı bomba olayı. Canlı bombanın patlatılması neticesinde, maalesef bir şehidimiz bir de ağır yaralımız var. Tabii hafif yaralı olanlar da var. Bu canlı bomba ile ilgili olarak da araçta 2 kişinin olduğu söyleniyor. Tabii terör, her zamanki gibi fiillerine devam ediyor. Farklı yakalaşımlar sergileyenlerin önce buna cevap vermesi lazım. Başta bölücü terör örgütünün kendisi ve siyasi uzantısı durumunda olan siyasi partinin, bu tavırlar karşısındaki durumu çok çok önemli. Onun için tabii bizler çok daha kararlı bir şekilde bundan sonraki süreçte bu mücadelemizi bölücü terör örgütüyle aynı şekilde devam ettireceğiz. Ben şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ağır yaralı kardeşimize de Allah'tan şifalar diliyorum. Diğer yaralılara şifalar diliyorum.”

    Başbakan Erdoğan, hedef konusunda bir istihbarat edinilip, edilinemediği sorusuna da “Çalışıyoruz” karşılığını verdi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: "Her türlü terör saldırısını lanetliyoruz. Kayseri'de de terör çirkin yüzünü bir kez daha göstermiştir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye, terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Terör saldırıları Türkiye'yi bu kararından döndürmesi mümkün değildir. Terör bitene kadar mücadelemiz devam edecektir. Olayla ilgili detaylı bilgim yok. Gerekli açıklama yapılacaktır."

    Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: "Terörle çözülecek hiçbir sorun yoktur. Terörle hiçbir yere varamazlar. Provokasyonlara, bu tür girişimlerin kardeşi kardeşe düşürme çabalarına, o oyunlara gelmeyeceğiz. Ama devlet olma geleneği bin yılı aşmış bir millet olarak da dimdik birbirimizle tek yumruk olmaya devam edeceğiz. Milletimizin başı sağ olsun."

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: "Terörün böyle kalleş tarafı var. Ne zaman, nerede, nasıl çıkacağını bilemiyorsunuz, kestiremiyorsunuz. Türkiye yıllardan beri böyle bir meseleyle mücadele ediyor. Mühim olan halkımızın moralini yüksek tutmasıdır. Terörün en büyük amacı moral ve hayal kırıklığı oluşturmak, insanların sinmesini, pusmasını sağlamaktır. Ama, bu ülke halkıyla birlikte bu mesele karşısında hep dik durdu ve dik duracaktır. Bu acılar son acılarımız olsa keşke. Ne yazık ki terör çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koydu."


    OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow