hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Esad katliamları dış kaynaklı gösteriyor"

    Esad katliamları dış kaynaklı gösteriyor
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Beşşar Esad, ne zaman toplu katliam olsa bu toplu katliamların hepsini dış kaynaklı olarak gösteriyor. Beşşar Esed'in kendisi bir defa bugüne kadar Suriye'de siyaset yapmadı. Son yapılan seçimlerin belli bir neticeyi ortaya koyduğundan bahsediliyor, bir defa bu seçim değil" dedi.

    Erdoğan, geçen ay kalp krizi sonucu vefat eden eski TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın Siverek ilçesindeki ailesine taziye ziyaretinden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bir gazetecinin Mısır'da, Hüsnü Mübarek'e verilen müebbet hapis cezasının tartışmalara neden olduğunu anımsatması üzerine Başbakan Erdoğan, Mübarek karşıtı ve taraftarlarının ceza üzerinden tartışmalar yaptıklarını ve tarafların Tahrir Meydanı'nda gösteriler düzenlediğini söyledi.

    Mübarek'e verilen cezanın bir itiraz sürecine tabi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Zannediyorum ki itiraz süreci de vardır bizde olduğu gibi. Netice nereye varacak bilemiyorum. Şu anda öğrendiğimiz, bildiğimiz şey; karşıtların ve taraftarların... Karşıtların bu cezayı az buldukları ve ölümle ilgili ceza
    talepleri, taraftarlarının da cezanın fazla olduğu istikametindeki yaklaşımlarıdır. Bize düşen bu süreci sadece izlemektir, benim temennim hakkın tecellisidir" dedi.

    Başbakan Erdoğan, başka bir gazetecinin, "Yaşanan süreçten birileri ders alacak mı? Beşşar Esed konusu var gündemde" sorusu üzerine de şöyle konuştu:

    "Herhalde alması gerekir. Beşşar Esed'in dün yaptığı bir açıklama var, parlamentoda yaptığı konuşma var. O konuşmaya baktığımız zaman Beşşar Esed, ne zaman toplu katliam olsa bu toplu katliamların hepsini dış kaynaklı olarak gösteriyor. Beşşar Esed'in kendisi bir defa bu güne kadar Suriye'de siyaset yapmadı.

    Son yapılan seçimlerin belli bir neticeyi ortaya koyduğundan bahsediliyor, bir defa bu seçim değil. Bu seçime zaten kimse, adil bir seçim olmadığı için de büyük bir kitle katılmadı. Çünkü kendi ne istiyorsa, daha önce Baas ile her şey yapılıyordu, bu defa da kendi istedikleri doğrultuda kendi istedikleri doğrultusunda böyle bir şey yapıldı. Bu bir defa modern dünyada, demokratik parlamenter sistemlerde adil bir seçim sistemi olarak değerlendirilemez, böyle bir yaklaşım türü de olamaz. Bunları zaten kabul etmek mümkün değil. Kaldı ki muhalefetin de böyle bir seçim sistemine olumlu bakmadığı için seçimlere katılmadığını biliyoruz ve gördük.

    Biz, 16 ay önce kendisine bu konularda birçok tavsiyelerde bulunmuştuk, kendileri de o zamanlar hep bu reformu yapacağını, gerçekleştireceğini hep söylemişti. Şu ana kadar da ben, demokratik bir anlayışla bu tür reformlara yaklaştığını görmedim, bilmiyorum. Kendisi halen otokratik bir mantıkla, otokratik anlayışla olaylara yaklaşmaktadır. Bu anlayışla gittiği sürece Suriye'de barışı yakalamanın çok zor olduğuna inanıyorum. Temennim odur ki, barışın egemen olduğu, milli iradenin Suriye'nin idaresine yansıdığı günler inşallah yakın olsun."

    CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yapılacak görüşme

    Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmenin sorulması üzerine de CHP'nin terörle mücadele konusunda ne gibi bir teklifle kendilerine geleceğini bilmediğini ifade ederek, daha önce "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi" çerçevesinde CHP ile birçok görüşme yapmak istediklerini, o zamanlar CHP'nin buna olumlu yaklaşmadığını, şimdi CHP'nin
    getireceği 10 maddelik paketi görüp değerlendireceklerin söyledi.

    Erdoğan, şöyle devam etti:

    "Paketi bir görürüz, burada istifade edeceğimiz şeyler varsa bundan istifade ederiz. Çünkü ön yargımız asla yok, bütün mesele bu ülkede barışı egemen kılmak için birlikte neler yapabiliriz, mesele üzümü yemektir, bizim bağcıyla işimiz yok. Bunu başarabilirsek, bunu Kılıçdaroğlu getirmiş veya bir başkası getirmiş. Benim arkadaşlarım daha önce BDP'nin eş başkanlarıyla görüştüler, ben
    de görüştüm. Ama maalesef görüşmelerimizin hiçbirine sadık kalmadılar, sadık kalmadıkları gibi de talimatın nereden geldiği de belli olduğu için...

    Bunu da zaman zaman açıkladılar, 'biz, kendi kendimize bu kadar rahat hareket edemeyiz, malum bize farklı yerlerden talimatlar geliyor' dediler. Baktık ki bu da doğru bir yaklaşım, demek ki bunların kendi iradeleriyle yapacakları bir şey yok. Temenni ederiz ki CHP bu noktada daha farklı yaklaşımla önümüze gelir, biz de oturur kendileriyle bu işi başarmanın gayreti içerisine gireriz."

    Başbakan Erdoğan, başka bir soru üzerine, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile AK Parti Genel Merkezi'nde görüşeceklerini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow