hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Albay Üçok, Askeri Yargıtay'da yargılanacak

    Albay Üçok, Askeri Yargıtayda yargılanacak
    expand

    Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un, bazı soruşturmalar sırasında "zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılandığı dava dosyasının, Askerlik Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle Askeri Yargıtay'a gönderilmesine karar verildi.

    Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık Üçok ve mağdurların avukatları katıldı.

    Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 3 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

    Yüzbaşıoğlu, kanunun 25. maddesi ile geçici 10. maddelerinde yapılan değişiklikle, "kanun yürürlüğe girdiği tarihte yargılamaları askeri mahkemelerde devam eden askeri hakimlerin dava dosyalarının, Askeri Yargıtay'a gönderilerek davanın burada devam edeceğinin" düzenlendiğini ifade etti.

    Askeri savcı, kanun değişikliği dolayısıyla dosyanın Askeri Yargıtay'a gönderilmesini talep etti.

    Müşteki avukatları ise davanın Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülerek süratle sonuçlandırılmasını ve kanun değişikliğiyle ilgili beyanda bulunmak için süre verilmesini talep etti.

    Sanık Üçok, kanun değişikliği doğrultusunda dava dosyasının Askeri Yargıtay'a gönderilmesi gerektiğini söyledi.

    Mahkeme Heyeti, müşteki avukatlarının taleplerini reddederek, söz konusu kanundaki değişiklik nedeniyle dava dosyasının Askeri Yargıtay'a gönderilmesini kararlaştırdı.

    Öte yandan, mahkeme, Üçok'un "sahte evrak düzenlediği" iddiasıyla yargılandığı davada da aynı kararı verdi.

    İddianamede Üçok'un, bazı soruşturmalar sırasında usule aykırı hareket edilmesi, mağdur Astsubay Ali Balta'nın avukatıyla uzun süre görüştürülmesine müsaade edilmemesi, bir bilirkişinin hazırladığı raporların dosyaya dahil edilmemesi, aynı bilirkişiye farklı rapor hazırlatılması, bazı şüpheli avukatları hakkında MİT Müsteşarlığı, Ankara Barosu ve bazı askeri birliklere yazı yazılması gibi bir dizi olaya ilişkin olarak "zincirleme olarak memuriyet görevini kötüye kullanmak" suçunu işlediği öne sürülüyor.

    İddianamede Üçok'un, "makam aracını özel işleri için kullandığı" da yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow