hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özel yetkili mahkemelerde geri adım mı?

    Özel yetkili mahkemelerde geri adım mı
    expand

    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nda 4. Yargı paketinin ele alındığını ve bu paketin içinde özel yetkili mahkemelerle ilgili bir düzenleme olmadığını bildirdi.

    Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

    Toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, insan hakları ve basın ifade özgürlüğü bağlamında Türk Ceza Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bilgi sunduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:

    "Bu kamuoyunda ve basında 4. Yargı Paketi olarak bilinen konuları kapsamaktadır. AİHM'in ülkemiz aleyhine verdiği ihlal kararlarının önlenmesi amacıyla ifade özgürlüğü ve insan hakları alanında standartların yükseltilmesi için TCK ve diğer kanunlarda yapılacak düzenlemeye ilişkindir. Bu konuda görüşmeler yapıldı ve bakan arkadaşlarımızın imzasına sunuldu."

    Toplantıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, şehit yakınları, gaziler ve terör mağdurlarına tanınan hakların düzenlenmesi ve ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bir sunum yaptığını bildiren Arınç. "Bildiğiniz gibi Sayın Başbakanımızın da geçmişte yaptığı açıklamalarla, şehit yakınları, gaziler ve aileleri ile terör mağduru sivillere sağlanan mali ve sosyal hakların iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır. Bununla ilgili tasarı da olumlu bulundu ve imzaya açıldı" diye konuştu.

    Arınç, AB Bakanı Egemen Bağış'ın da Türk Akreditasyon Kurumu kuruluş ve görevleri hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bilgi verdiğini belirterek, kurumun yönetim ve organizasyon yapısında değişiklik yapıldığını söyledi.

    Arınç, "Avrupa Akreditasyon Birliği tarafından Türk Akreditasyon Kurumu'nun yetkisinin kaldırılmaması amacıyla hazırlanmış bir tasarıdır. Bu da TBMM'ye sunulmak üzere sayın bakanlar tarafından imzaya alındı" şeklinde konuştu.

    Bülent Arınç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ise hayvanları koruma kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını sunduğunu bildirdi.

    ÖYM ile ilgili düzenleme

    Arınç, "4. Yargı Paketi'nde, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması ile ilgili bir düzenlemenin olup olmadığının" sorulması üzerine şunları söyledi: "4. Yargı Paketi dediğimiz konu görüşüldü. Bazı konularda daha çok katkı yapılması hususunda arkadaşlarımızın teklifleri ve tavsiyeleri oldu. Onların ikmalini takiben TBMM'ye gönderilecek. O yüzden içeriği hakkında size detaylı bilgi vermeyeceğim ama AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği kararların önlenmesine yönelik, aynı zamanda insan hakları alanındaki standartlarımızı yükseltme amaçlıdır. Sizin sorduğunuz özel hususla ilgili olarak 4. Yargı Paketi içerisinde hiç bir husus yer almamaktadır. Yani özel yetkili mahkemeler, CMK'nın 250, 251 ve 252. maddelerine yönelik 4. Yargı Paketi içerisinde hiç bir husus yer almamaktadır."

    Arınç, "Dördüncü Yargı Paketi'nde özel yetkili mahkemeler konusunun yer almadığını söylediniz ama özel yetkili mahkemeler konusunda herhangi bir değişiklik düşünülüyor mu" sorusuna, "Hiç konuşmadık. zaten medyada, basında görüşlerini ifade edenler kendi kişisel düşüncelerini ifade ediyorlar. Birinci, ikinci, üçüncü yargı paketlerinde Bakanlar Kurulu'ndan tasarı olarak giderken bahsedilen konu üç paketin içinde de yoktu. Ancak sanıyorum Adalet Komisyonu'ndaki bazı görüşmeler sırasında ve bazı siyasetçilerin dile getirdiği bir konu olarak üzerinde tartışılmaya başlandı. Bunun üzerine Sayın Başbakanımızın da, bazı bakan arkadaşlarımızın da kişisel görüşlerini ifade ettiklerini biliyoruz. Ama 250, 251 ve 252. maddelerle ilgili olarak bunları değiştiren, bunları sınırlandıran, bunların faaliyet alanlarına giren bir düzenleme şu anda taslak olarak da tasarı olarak da mevcut değil" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow