hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MİT "Uludere"yi kimseyle paylaşmamış

    MİT Uludereyi kimseyle paylaşmamış
    expand

    BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Uludere alt komisyonuna gönderdiği dosyada, MİT'in "Bu operasyona imkan verecek bir istihbaratı elde etmediği, bunu başkalarına vermediği, kimseyle paylaşmadığına dair" yazısının bulunduğunu söyledi.

    TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Uludere alt komisyonu, özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği belgeleri incelemeye başladı.

    Alt komisyon, bugün Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığında toplanarak, yaklaşık 2 saat süreyle bilgi ve belgeleri inceledi. Toplantıya, alt komisyon üyesi milletvekillerinin dışında üst komisyon üyesi milletvekilleri de katıldı.

    Alt komisyon, çalışmalarına yarın devam edecek.

    BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, toplantıya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, dosyada, MİT'in "Bu operasyona imkan verecek bir istihbaratı elde etmediği, bunu başkalarına vermediği, kimseyle paylaşmadığına dair" savcılığa gönderdiği yazının bulunduğunu söyledi.

    Kürkcü, yazıda, "Biz herhangi bir somut hareketten, birikmeden, kamptan sızmadan söz etmiş değiliz. Özellikle 28 Aralık gününe dair hiç bir bilgiyi, hiç kimseyle paylaşmış değiliz" denildiğini ifade etti.

    Genelkurmay Başkanlığı'nın olayla ilgili, "Şu birim, şu sebeple şu uçağı kaldırmıştır, şurayı bombalamıştır" diye herhangi bir spesifik bilgi vermediğini kaydeden Kürkcü, "2 saatlik çalışmanın sonunda, en son bıraktığımız yerden daha iyi bir yerde değiliz" dedi.

    Kürkcü, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın elindeki bütün belgeyi komisyona yolladığını belirterek, "O konuda bir sıkıntı yok. Savcılık şimdi Genelkurmay Başkanlığı'nın kendisine gönderdiği dosyayı da bize gönderdi. Bu dosyada bizim bilmediğimiz yeni hiç bir şey yok, olayın esası bakımından. Sadece kimi bilgi notları var. 'Şu militan şurada yakalandı, bize şunu söyledi, biz buradan şu bilgiyi elde ettik' diye bilgiler var. Bunlar bu olayın oluşu ile alakasız bilgiler. Genelkurmay bize gönderdiği bilgi notunda da son 10 yıllık mücadeleyi anlatmıştı ama bu olayla ilgili spesifik bir şey söylememişti. 'Niçin bu karar alındı, kim bu kararı aldı, kim kaldırdı uçağı?' bilgileri yok" diye konuştu.

    Gelen belgelerin 5 dosyada yer aldığını belirten Kürkcü, "Bu dosyayı hiç görmeseydim daha önce Genelkurmay'ın gönderdiği bilgi notuyla yetinseydim, aşağı yukarı aynı bilgi miktarına sahip olurdum" dedi.

    Kürkcü, gelen dosyada, "bunlar milli güvenlik bakımından hassas bilgilerdir ona göre" gibi bir ima olduğunu, ancak emri kimin verdiğine ilişkin soruya kimsenin cevap vermediğini ifade ederek, dosyada, "İkinci bir görüntü alınmışsa da bu bize ait değildir, bir süre sonra oradan uzaklaştırılmıştır" gibi bir bilgi olduğunu kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow