hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Özel yetkili mahkemeler kaldırılabilir" mesajı

    Özel yetkili mahkemeler kaldırılabilir mesajı
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel yetkili mahkemelerle ilgili Adalet Bakanlığı'nda bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Erdoğan, "özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılması seçeneğinin masada olup olmadığı"yla ilgili de "Herşey olabilir" dedi.

    Özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılmasının da söz konusu olabileceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "CMK 250'inci maddeyle ilgili düzenlemeyi yapan da bu Parlamento. Nasıl yaptıysa şimdi bunun üzerinde daha farklı bir düzenlemeyi yapma yetkisi, hakkı Parlamento'nundur" dedi.

    Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

    Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250'inci maddesinde değişiklik yapılarak özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine Erdoğan, 3'üncü ve 4'üncü yargı paketlerinde böyle bir düzenlemenin yer almadığını hatırlattı.

    Başbakan Erdoğan, "Ama 250'inci maddeyle ilgili bir sıkıntı var ve bu sıkıntı konusunda şu andaki çalışmaların dışında bir olay... Bu (yargı reformu paketleri) 1,2,3,4 falan bunla alakalı değil. Buna yönelik olarak Adalet Bakanlığımız kendi bünyesinde bir çalışmayı yapıyor" diye konuştu.

    "TBMM neyin kararını verirse o kabulümüzdür"

    Erdoğan, bu çalışmanın, Meclis tatile girmeden yasalaşıp yasalaşmayacağının sorulması üzerine, "Bakalım yetişir mi yoksa bir sonraki döneme mi kalır? Hazırlıklar devam ediyor. Çünkü şu anda Genel Kurul'un gündeminde olan önemli maddeler de var; onu önce halledelim" dedi.

    Başbakan Erdoğan, ses kayıtlarını yayınlayan medya kuruluşlarına 5 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemenin 3'üncü reform paketine eklendiğinin hatırlatılması üzerine, "Hepsi oraya geliyor, orada bunların hepsi tartışılıyor, müzakere ediliyor. Ondan sonra TBMM Genel Kurulu neyin kararını verirse o kabulümüzdür" karşılığını verdi.

    Özel yetkili mahkemeler

    Bir gazeteci, Özel yetkili mahkemelerle ilgili çalışmada "bir geri adım söz konusu olduğu" yönündeki yorumların hatırlatarak, "Bir geri adım söz konusu mu?" sorusunu sordu. Bunun üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

    "Biz, özel yetkili mahkemeleri kuran iktidarız. Çalıştı ve çalışması esnasında da faydalı olduğu zamanlar oldu. Maalesef zararlı olan anlar oldu. Biz ideali yakalamak durumundayız. Uygulama esnasında bir çok gerçekleri görmüş olduk. Dolayısıyla bu yasaları yapan bu Parlamento. 250'inci maddeyle ilgili düzenlemeyi yapan da bu Parlamento. Nasıl yaptıysa şimdi bunun üzerinde daha farklı bir düzenlemeyi yapma yetkisi, hakkı Parlamento'dadır. Çünkü burada ülkemiz milletimiz ne denli bu işten memnun veya memnun değil? Bizim için aslolan milletimizin memnuniyetidir. Memnuniyetin olmadığı noktada da memnuniyetin
    olacağı şekle bunu dönüştürmek Parlamento'nun görevidir. Çünkü bu Parlamento, millet için vardır. Milletin Parlamentosu'dur. Bundan da kimsenin rahatsız olmaması gerekir."

    "Her şey olabilir"

    Başbakan Erdoğan, "özel yetkili mahkemelerin tamamen kaldırılması mı yoksa yetkilerinin kısıtlanması mı söz konusu" sorusuna, "Artık o, müzakereler tartışmalar yapıldıktan sonra zaten gündeme gelir" karşılığı verdi.

    "Tamamen kaldırılması seçeneği de masada mı?" sorusuna da Erdoğan, "Her şey olabilir" cevabı verdi.

    "Devletin insanın emrine girdiği anayasa..."

    TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin, Ekim ayından bu yana eşit üyelerle çalışmayı sürdürdüğünü anlatan Erdoğan, "Benim bu çalışmadan memnun olduğum şey; veri toplamada katılımın gayet iyi gayet yüksek olduğunu görmem. Gerek üniversiteler, gerek sivil toplum kuruluşları, gerek vatandaşımızın katılımı... Siyasi partiler zaten bu işin içindeler. Bu çalışma, veri toplama noktasında Nisan sonuna kadar devam etti. Nisan sonu itibariyle de yazılım süreci başladı. Siyasi partilerin temsilcileri sağolsunlar bizi bilgilendirmiş oldular. Ben çok çok istifade ettim. Bütün arzumuz, devletin insanın emrine girdiği, insana endeksli sivil bir anayasayı yıl sonuna kadar bitirebilmek" açıklamasında bulundu.

    "Talepleri olursa, anında yerine getiririz"

    4 siyasi partinin de temsilcisi uzlaşma komisyonu üyelerinin, "sabırla ve samimiyetle" bu çalışma sürecini devam ettirdiğini ifade eden Erdoğan, "Bundan da ayrıca gurur duydum. Kendilerine de söyledim; sonuna kadar biz her türlü desteği vereceğiz. Ön kabulümüz, ön koşulumuz söz konusu değildir. Zaten hazırlanan taslak bir teamüli komisyon olarak daha sonra da Genel Kurul'a da gelecektir. Genel Kurul'da değerlendirmelerini yaptıktan sonra inşallah bu yıl sonu itibariyle temenni ederim ki yeni sivil bir anayasayı ülkemize kazandırmış oluruz" ifadelerini kullandı.

    Erdoğan, "Görüşmeden sonraki izleniminiz bu yıl sonuna kadar anayasa çalışmasının tamamlanabileceği yönünde mi?" sorusu üzerine şöyle konuştu:

    "Doğrusu ben arkadaşlarda bu kararlılığı gördüm. O konuda herhangi bir sıkıntı yok ama zaman zaman tabii kendi aralarında istişarelerde, müzakerelerde farklı düşünceler olabilir. Kimseye, 'niye farklı düşünüyorsun' deme hakkımız yok. Bütün mesele fikirlerin müzakeresinden sonra hakikat güneşini yakalamaktır. O hakikat güneşi de inşallah bizim sivil yeni anayasamız olmalıdır."

    Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin kendisinden bir talepte bulunmadığını belirtirken, "Talepleri olursa, anında yerine getiririz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow