hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sayıştay denetçisine tatil kıyağına ceza

    Sayıştay denetçisine tatil kıyağına ceza
    expand

    Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi Belediye Başkanı bağımsız Yaşar Açıkbaş, Sayıştay Denetçisi Osman Kaya ile eşi ve iki çocuğuna KKTC'deki tatil köyünde iki gün tatil yaptırıp, bin 160 liralık faturayı belediyeye ödettirdiği iddiasıyla 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezayı erteledi.

    Silifke'de kafeterya işleten Kemal Öncel, 28 Şubat 2011'de Silifke Cumhuriyet Savcılığı'na Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş hakkında şikayet dilekçesi verdi.

    Öncel, dilekçesinde, "Acapulco Tatil Köyü ofisindeyken, çalışanlar arasında Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş'ın belediye bütçesinden Sayıştay Denetçisi Osman Kaya'yı KKTC'deki Acapulco Tatil Köyü'ne gönderdiğini duydum. Kesilen makbuz ve faturaları da gördüm" iddiasında bulundu.

    Şikayet üzerine Silifke Kaymakamlığı'nca inceleme başlatıldı.

    Konuyla ilgili muhakkik olarak atanan Nüfus Müdürü Ali Zihni ve Mal Müdürü Dursun Deniz, 1 Nisan 2010'da Ön İnceleme Raporu hazırlandı.

    Raporda incelenen belge ve dokümanlara göre suçlanan Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş hakkında, 'Soruşturma izni verilmesine gerek olmadığı kanaatine varılmıştır' denildi. Kaymakamlık bu raporda belirtilen görüşe uyarak Başkan Açıkbaş hakkında şikayetle ilgili soruşturma izni vermedi.

    Mahkeme itirazı yerinde gördü

    Kemal Öncel, Kaymakamlığın kararının iptali için Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. Kaymakamlık bunun üzerine dosyayı Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Adana Bölge İdare Mahkemesi, itirazı yerinde görerek Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş hakkında soruşturma izni verilmesine hükmetti.

    Silifke Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturmasının ardından denetçiye tatil kıyağı yaptığı öne sürülen Başkan Yaşar Açıkbaş hakkında, görevi kötüye kullanmak suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    Silifke Sulh Ceza Mahkemesi'nde karar duruşmasına katılan ve tutuksuz yargılanan Belediye Başkanı Açıkbaş, suçlamaları kabul etmeyerek, "Konu iftiradan ibarettir. Şikayet eden kişinin bir kafeteryası vardı. Kanuna uygun boşaltılmıştı, bu nedenle beni şikayet etmiş. Belediye adına kesilen fatura nasıl eline geçmiştir? Bilmiyorum. Beraatımı istiyorum" diyerek kendini savundu.

    Ancak mahkeme, Başkan Açıkbaş'ı 5 ay hapis cezasına çarptırıp cezayı 5 yıl süreyle erteledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow