hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa Komisyonu muhalefetten destek aldı

    Anayasa Komisyonu muhalefetten destek aldı
    expand

    Anayasa Uzlaşma Komisyonu muhalefet partilerinin liderlerini ziyaret etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört siyasi parti liderinin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışma sürecini çok açık olarak desteklediğini, bu desteğin şimdi daha da kuvvetli hale geldiğini söyledi.

    Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yaptığı ziyaretlerin ardından, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

    Çiçek, siyasi partilerin genel başkanlarını Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bilgilendirmek, onların tavsiye ve telkinlerini almak ve desteklerinin devamını temin etmek için ziyaretlerde bulunduklarını belirtti.

    Cemil Çiçek, bu ziyaretleri Mayıs ayı başında yapmayı planladıklarını, içerikle ilgili daha kapsamlı bilgi vermek için çalışmaların daha derli toplu hale gelmesini beklediklerini kaydetti.

    Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, 19 Ekim 2011 tarihinde çalışmalarına başladığını anımsatan Çiçek, "Bu komisyon, Anayasa ve İçtüzük'te dayanağı olan bir komisyon değil. Varlığını, gerekçesini, gücünü ve yetkisini, dört siyasi partinin sayın genel başkanları ve yetkili organlarının verdiği destekle sürdürüyor. Komisyon, Meclis çalışmaları bakımından böylesine bir konuyla ilgili önemli bir görevi ifa ediyor. İnşallah bu çalışmaları olumlu sonuçlandırdığımız takdirde, çok örnek bir çalışmayı gerçekleşmiş olacak. Demokrasimize ve parlamento kültürümüze de katkı sağlamış olacaktır" diye konuştu.

    Çiçek, komisyonun aynı zamanda, siyaset kurumunun birlikte iş yapabilmesinin somut bir örneğini oluşturacağını, Meclis'in sorun çözme kabiliyeti açısından da topluma güven vereceğini dile getirdi.

    "Halkın görüşlerini önemsedik"

    Komisyonun çalışmalarının 4 merhale üzerinden yürütüldüğünü belirten Çiçek, bunlardan birinin halkın görüşlerini almak olduğunu ifade etti. Bunu önemsediklerini anlatan Çiçek, şöyle devam etti:

    "Çünkü bugüne kadar yapılmış olan anayasalara yöneltilen en büyük eleştiri, halkın anayasa yapım sürecinde hiçbir katkısının olmamasıdır. Belli sayıda kişinin ya da gücü elinde bulunduran beli kişilerin oluşturduğu, adına 'Meclis' de demiş olsak, belli sayıda insanın yapmış olduğu çalışma, bir anket sorusu gibi sonuçta vatandaşa 'evet mi hayır mı' tarzında soruluyordu. Rekabet yok, eleştiri imkanı yok. Sonuçta, 'Anayasa kabul edildi' diye ifade ediliyordu.

    Bu sürece, her çevreden zaman geçtikten sonra dozu artan eleştiri geldi. Bu nedenle bu kez işin doğrusunu yapmaya çalıştık. Başta halk olacak, ortasında halk olacak, sonuçta da nihai kararı halkın kendisi verecek. Bu nedenle 30 Nisan akşamına kadar halkın görüşlerini bildirebilmesi için toplumun tüm kesimlerini haberdar ederek katkı vermelerini istedik.

    165 üniversite, 78 baro, 60 siyasi parti, 18 belediye birliği, 17 meslek kuruluşu, 7 yüksek mahkeme, 7 kamu görevlileri sendikaları üst kuruluşu, 6 muhtar birliği derneği, 4 işçi ve işveren sendikaları üst kurulu ve vilayetler hizmet birliği olmak üzere örgütlü kesimlere, 14 bin 538 dernek, 4 binden fazla vakıf, 1700 yerel ve ulusal radyo, 197 yerel televizyona posta yoluyla görüşlerini bildirmelerini duyurdum. 'Kim ne düşünüyorsa görüşlerini bildirsin' dedik.

    Yeni anayasa konusunda komisyonun resmi web sitesi üzerinden 19 bin 800 kişi görüş bildirdi. 950 kişi posta yoluyla görüşlerini bildirdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu 3 alt komisyon kurarak yüz yüze 147 görüşme gerçekleştirdi.

    Gönderdiğimiz davete 134 üniversite, 5 enstitü, 58 vakıf, 102 dernek, 32 platform, 21 kamu kurumu, 21 siyasi parti, 34 meslek örgütü ve benzeri kuruluşlar cevap verdi. Kamuoyunda büyük takdir toplayan, toplumda geniş kitlesi bulunan 22 çatı kuruluş ile 13 ilde bölgesel toplantı yaptık. Elimizde bugüne kadar olmadığı kadarıyla anayasa yapımı için önemli veri oluştu. Bunları, partilerimizin görevlendirdiği uzmanlar ve danışmanlarla değerlendirerek, 1 Mayısa kadar geldik."

    Komisyonun şimdi işin en zorlu kısmını gerçekleştirdiğini belirten Çiçek, "Eğer bu süreci el birliği ile aşabilirsek, bu işin sonuna büyük ölçüde yaklaşmış olacağız. Çünkü bu işin en zor kısmı anayasa taslak metni yazılmasıyla ilgilidir" dedi.

    "Süreci desteklediklerini ifade ettiler"

    Siyasi parti liderleriyle yaptıkları görüşmeleri de değerlendiren Çiçek, şöyle devam etti:

    "Memnuniyetle ifade edebilirim ki dört siyasi partimiz ve sayın genel başkanları bu süreci çok açık olarak desteklediklerini ifade ettiler. Hatta bu destek şimdi daha da kuvvetli hale geldi. Sayın genel başkanlar, bu süreci hem desteklediklerini hem de çok önemli bulduklarını ifade ettiler.

    Her birisi kendi üslubu içinde bu süreci çok önemsediklerini, tarihi ve önemli bir fırsat olduğunu, mutlaka yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade ettiler. Bu gerçekten önemlidir. Çünkü yazım süreci içinde toplumun anayasa konusu olacak her meselesini masada tartışıyoruz ve tartışacağız.

    Bir anayasa konusu olarak neler yer alması gerekecek ya da bugün toplumda karşılaştığımız ve kaynağını anayasadan alan ne kadar gerginlik, gerilim varsa bunları bu süreçte konuşacağız, tartışacağız ve yeni anayasa yapıldığında bunları asgariye indirebilmek için bu desteğe ihtiyaç var. Zaman zaman yine kendilerini ziyaret edeceğiz.

    Çünkü önemli konuların farklı görüşler şeklinde ortaya konulduğu dönemde belki bu sıkıntıların aşılabilmesi için sayın genel başkanların ve parti organlarının işimizi kolaylaştırıcı çabalarına, gayretlerine ihtiyaç var. Ortak noktaları bulabilmek için bu önemli."

    "Uzlaşma Komisyonu'ndaki hava Türkiye'ye 1 yıl egemen olsa, Türkiye bugün tartıştığı konuların önemli kısmını geride
    bırakabilecektir" diyen Çiçek, "Komisyonun çalışmalarına devam etmesi, önemli olduğu ve yeni anayasa konusunda görüş birliği, 19 Ekim'e nazaran daha kuvvetli şekilde varılan ortak noktadır" şeklinde konuştu.

    GÖRÜŞMELER

    CHP ile görüşme

    Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme basına kapalı yapıldı.

    Görüşmede, CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce de bulundu.

    MHP ile görüşme

    Komisyon üyeleri, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

    Bahçeli'nin TBMM'deki makamında basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü.

    Görüşmede, MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural da hazır bulundu.

    BDP'yle de görüştüler

    TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Çiçek'in başkanlığında BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı da ziyaret etti.

    Demirtaş'ın TBMM'deki makamında basına kapalı gerçekleşen görüşme, 55 dakika sürdü.

    Görüşmede, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile BDP Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan da hazır bulundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow